Sosyal Medya

Gelişen Piyasalarda satış dalgası:  CDS’ler yükseliyor, hisse ve tahvilden çıkış var

20 Ağustos 2023

Türkiye’de ekonomi yönetimi seçim öncesi mali kısıtlamaları yavaştan kaldırıyor, fakat Gelişen Piyasalarda (GOP, Ülkeler GOÜ) satış dalgası, işleri zorlaştırdı.  CDS’ler ve Eurobond tahvil getirilerinin yükselmesi Türkiye’ye sıcak para cezbetmenin daha fazla çaba gerektireceğini anımsatıyor.

GOP’tan kaçış bu kez bir kaç ay sürebilir, çünkü yılın ilk aylarını andırır biçimde, mükemmel bir fırtına başlamış olabilir.

 

  • Fed’in Jackson Hole’da faizleri uzun süre yüksek tutacağı mesajı vermesi bekleniyor.
  • Tüm dünya için gösterge sayılan ABD 10-30 yıl vadeli devlet tahvili getirileri sürekli artan arza paralel yüksek kalacak.
  • Dolar Endeksi’nin de bir süre daha değer kazanması mümkün.
  • Çin ekonomisi yalpalarken, emlak ve inşaat sektöründeki krizin tüm Asya tahvillerine yayılması bir olasılık.
  • El Nino sıcak hava dalgası ve Ukrayna Savaşı’nda Karadeniz’den nakledilen tahılın yolunun kesilmesi kış aylarında gıda fiyatlarını yükseltebilir.

Bloomberg  “Emerging-Market Credit Risk Jumps as Hawkish Tilt Hits Bonds” başlıklı haberinde GOP’ta yaşanan kargaşayı anlattı, FÖŞ de naçizane yorum ekledi.

Hisse senetlerinde başlayan ve bu ay para birimlerine yayılan GOP satışları, traderların faiz indirim beklentilerini köreltti.  Faiz indirimine  oynayan “carry trade” işlemlerinden toplu çıkış şimdi GOÜ tahvillerine bulaştı.

 

20  GOÜ ekonomisi arasında  temerrüde karşı korunmanın ortalama maliyeti (CDS primi) Perşembe günü Haziran 2022’den bu yana en büyük aylık artışa yöneldi. Yerel para cinsinden tahvil faizleri en çok Macaristan, Romanya ve Pakistan’da yükseldi. Türkiye’de tahvil getirileri hala sıkı kontrol altında. Ancak, Cumartesi gecesi TCMB tarafında açıklanan sadeleşme önlemleri TL cinsinden DİBS’lerde de satış getirebilir.

Traderlar, Çarşamba günü geç saatlerde yayınlanan Federal Rezerv tutanaklarından iki mesaj aldı: Birincisi, ABD’li politika yapıcıların çoğu faiz artırımı yolunda kalmayı tercih ediyor. İkincisi, dünyanın en büyük ekonomisindeki niceliksel sıkılaştırmanın (QT, bilanço daraltma) faiz oranlarının yönü ne olursa olsun devam edeceği. Bir başka deyişle, Fed faiz indirimine geçse dahi, dolar arzı yavaşlayacak. Bu yeni görüş ABD tahvil getirileri ve Dolar Endeksi’nin yükselmesinde önemli rol oynuyor. İkinci neden ise Biden yönetiminin bütçe açıkların sürekli artıran harcama paketleri açıklamış olması. ABD Hazinesi’nin sadece 3Ç borçlanma gereksinimi $1 trilyon.

Ambrosia Capital Ltd’de sabit getirili menkuller analisti olan Richard Segal, “Bir kaç gelişmekte olan piyasada bir miktar  parasal gevşemenin gerçekleşmesi için alan olsa da, GOP genelinde Fed yüzünden para politikası sıkı kalacak” dedi. “Enflasyon düştü ancak merkez bankası hedeflerinin oldukça üzerinde olmaya devam ediyor. Önde gelen Gelişmiş ve GOÜ  gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi sıfırın üzerinde olacaktır.”

Gelişmekte olan ülkeleri kapsayan kredi temerrüt takas göstergesi (CDS primi) Perşembe itibarıyla 216 baz puana yükselerek bu ayki artışı 25 baz puana çıkardı. Macaristan’da 10 yıllık tahvilin faizi Perşembe günü 16 baz puan artarak Şubat ayından bu yana en büyük aylık artışına hazırlanıyor. Doğu Avrupa ülkesi daha derin bir resesyona girdi, ancak sıkılaşan küresel parasal koşullar, faiz indirimi için alanını daraltıyor.

Filipinler doları cinsinden menkul kıymetler, merkez bankasının faiz oranlarını sabit tutarken ve enflasyon tahminlerini yükseltirken şahin yorumlar yapmasının ardından gelişmekte olan piyasa emsalleri arasında en çok düşen ünvanını kaznadı. Pakistan’daki tahvil getirileri,  dolar kıtlığı fabrikaları üretimi durdurmaya zorlayınca sıçradı; Tunus’takiler de, bu haftaki verilerin ekonominin son üç ayda daralmaya girdiğini göstermesinin ardından yükseldi.

Faiz indirimi konusunda umutların tükenmesi  tahvilleri hırpalarken, yeniden canlanan dolara karşı koruma sağlayan para birimleri için bir tampon sağladı. Rusya Merkez Bankası’nın sermaye kontrollerini tercih etmeyeceğini bildiren  açıklmasına rağmen, dünyanın en oynak para birimi olan Rusya rublesi, önde gelen benzerleri arasında en iyi performansı gösterdi. Rus Merkez Bankası’nın Putin’in de onayıyla faizleri bir süre daha yükseltmesi ve Hazinenin de borçlanmayı rubleye kaydırarak tahvil faizlerini yüksek tutması bekleniyor.

Ekim genel seçimleri öncesinde değişen siyasi dinamikler nedeniyle Çarşamba günü dolar başına 700’ün altına düşen Arjantin pezosu paralel kuru izleniyor. Önde gelen cumhurbaşkanı adayı Javier Milei, görevi kazanması halinde ülkenin merkez bankasını kapatma ve ülkenin devlet borcunun temerrüde düşmesini önlemek için her türlü çabayı gösterme sözü verdi.

 

Arjantin’in yeniden temerrüte düşmesi normalde “olağan hadise”, fakat Çin sarsıntısıyla birleşince GOÜ geneline yayılabilir.

 

Fed’in düzenlediği Jackson Hole toplantısı çok yakından izlenecek, fakat Powell veya meslektaşlarının piyasaları rahatlatacak bir mesaj vermesi beklenmemeli. Aksine, Fed enflasyonla mücadele yolunda ABD uzun vadeli tahvil faizlerinin yükselmesini tercih ediyor.

GOP rahatlaması için Beijing’den yeni mali ve bütçe teşviki haberine  ihtiyaç var. Ancak Xi Jinping ya inşaat ve emlak sektörü yüzünden ekonominin içinde düştüğü likidite darboğazını anlamıyor, ya da  klasik çarelerin bu krez işe yaramayacağını anladı, daha değişik bir yaklaşım tasarlanıyor.

 

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları