Sosyal Medya

Borsa

CNBC.com:  Piyasalarda kusursuz fırtına başlıyor

Çin’deki ekonomik yavaşlama ve yüksek ABD faiz oranlarıyla ilgili endişeler küresel hissiyatı sarstı, hisse senedi piyasaları bu hafta “mükemmel bir…

CNBC.com:  Piyasalarda kusursuz fırtına başlıyor

Çin’deki ekonomik yavaşlama ve yüksek ABD faiz oranlarıyla ilgili endişeler küresel hissiyatı sarstı, hisse senedi piyasaları bu hafta “mükemmel bir fırtına” ile çalkalandı.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi, zor durumdaki Çinli emlak devi Evergrande’nin bir ABD mahkemesine konkordato başvurusunda bulunmasının ardından, Cuma günkü ayı piyasası bölgesinde %2,1  ve Ocak ayının en yüksek seviyesinden yaklaşık %21 düşüşle kapattı. Çin haberleri, Asya-Pasifik genelinde hisse senetleri için geniş düşüşlere yol açtı. Pan-Avrupa Stoxx 600 hisse endeksi, gün içinde %1 ve hafta için %3’ten fazla düşüşle Asya-Pasifik’i takip ederken, Wall Street’te NASDAQ 4cü hafta arka arka düştü ve geçen Aralık’tan bu yana en kötü performansını sergiledi.

 

Dow Jones 30, Mart ayından bu yana en kötü haftasını geçirme yolunda ilerliyordu. Dow, Perşembe seansında 1 Haziran’dan bu yana ilk kez 50 günlük hareketli ortalamanın altında kapattı – bu tipik olarak yatırımcılar için düşüş sinyali.

AJ Bell Investment’ten Russ Mold e-posta ile yaptığı yorumda, “Çin emlak piyasasında büyüyen kriz, faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı korkusuyla körüklenen ABD tahvil getirilerindeki artış ve Birleşik Krallık perakende satışlarındaki büyük düşüş biraraya geldi.  Dünya ekonomisinde  işler biraz çirkin görünmeye başlıyor” dedi.

ABD Merkez Bankası’nın son toplantısının tutanaklarının politika yapıcıların enflasyona yönelik “yukarı yönlü risklere” işaret etmesinin ardından, komitenin fiyat artışını sürdürülebilir bir şekilde aşağı çekmek için daha fazla faiz artırımına açık kapı bırakması riskli varlıklarda sarsıntının işaret fişeği oldu.

Tutanaklar, ABD Hazine tahvil getirilerinde ani bir artışa yol açarak 10 yıllık getiriyi 16 yılın en yüksek seviyesine çıkarırken, 10 yıllık Alman tahvilleri Mart ayında Silikon Vadisi Bankasının çöküşünden bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Evergrande’nin iflas koruma başvurusu, tek başına dahi endişe verici,  ama meslektaşı Country Garden’ın bu hafta bazı tahvillerinin ödemelerini askıya alma kararıyla birleştiğinde Çin’in emlak piyasası hakkında onarılamaz endişelere yol açtı.

 

Barclays Avrupa Hisse Senedi Stratejisi Birimi Başkanı Emmanuel Cau Cuma günü bir araştırma notunda, “Piyasalar, artan faizler, Çin’de kötüleşen ekonomik veriler, zayıf yaz likiditesi ve alıcıların piyasadan  çekilmesi arasında mükemmel bir fırtına tarafından vuruluyor” dedi.

Cau, Çin’de Temmuz sonundaki Politbüro toplantısından bu yana “net bir ekonomi politikası çizilememesi” göz önüne alındığında, İngiliz bankasının Çin hakkındaki önceki görüşünün muhtemelen “fazla iyimser” olduğunu öne sürdü.

“Çin hakkında rehavet bitti, bir devre kesici (yani büyük ölçekli mali teşvik) olmadığında, Çin’e yönelik kaygıların kendi başına tersine dönmesinin pek olası olmadığını kabul ediyoruz.” Cau, bunun Avrupa ve İngiltere hisse senetleri için sorun teşkil ettiğini öne sürdü.

Kısmen yağışlı hava nedeniyle, Birleşik Krallık perakende satışları Temmuz ayında %1,2 düşerek, (Reuters’in ekonomistler arasında yaptığı bir ankette  %0,5’lik düşüş öngörülmüştü)  global ekonomiyle ilgili hissiyatı daha da bozdu.

Önümüzdeki hafta odak noktası Fed’in Jackson Hole sempozyumu olacak. ABD’de büyüme yukarı yönlü sürpriz yapmaya devam ederken bir dizi büyük ekonomiden gelen flaş PMI  de (satın alma yöneticileri endeksi) küresel ekonomide güç kaybını  ölçmekte etkin olacak.  İmalat sanayi verilerinde gerilemeye hizmetler de eşlik ederse, kar beklentileri aşağı çekilir.

Piyasalar, son aylarda ekonomistlerin altını çizdiği risklerin çoğunu hazmetmiş gibi görünse de, Independent Strategy CEO’su David Roche Perşembe günü CNBC’ye verdiği demeçte, jeopolitik ve makroekonomik risklerin tüm yelpazesi fiyatlandığında satışların sürebileceğini söyledi.

“Bence düzeltme geldiğinde, yatırımcılar kârlılık daralmasının enflasyonu düşürmeye yönelik politikanın doğal sonucu olduğu anlayacaklar.  Latin Amerika’da, Afrika’dan Nijer ve tüm Sahel kuşağında iflas riski artıyor.  Tüm bu sorunların üstüne Çin’in yalpalamasını eklersek, bu endeks seviyelerinde piyasalarda olumsuzluğun hala tam fiyatlandırılmadığını düşünüyorum” dedi.

 

 

Kaynak:  Stock markets face a ‘perfect storm’ as high rates and China fears bite, analysts warn

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler