Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: Çalışma Meclisi’nde ne konuşulacak?

24 Nisan 2024

Ülkede bir Anayasa maddesi haline dönüştürülen ve periyodik olarak toplanması, Anayasa hükmü olan Ekonomik Sosyal Konsey ile ilgili çıt çıkmazken, aradan 5 yıl geçmesine rağmen, üstelik 1 Mayıs gibi sembolik bir günde Çalışma Meclisi’nin toplanmasına karar verildi.

Ülkede Anayasa değişikliği tartışmaları yapılırken, 2010 yılındaki değişikliğin vaat olarak sunulan ve hayata geçen bu maddesinin neden uygulanmadığını soran oldu mu? Üstelik ekonominin en çok can yaktığı yılları geride bırakmışken ve yaşarken…

2009 yılındaki son toplantı her şeyin belirleyici oldu. O toplantıda dönemin DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ayağa kalktı ve “Burası bize söylediklerinizi dikte edip, altına imza attıracağınız yer değil’ diyerek toplantıyı terk etti ve o dönemde kanunen toplanması zorunlu olan buluşma, daha sonra Anayasa zorunluluğu haline dönüşmesine rağmen yapılmadı.

Öncelikle Çalışma Meclisi toplantısı öncesi bu konuyu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü her şey o toplantıda Çelebi’nin ortaya koyduğu ifadenin yansımasıydı. 1 Mayıs 2024 günü toplanacak Çalışma Meclisi’nin bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ekonomik Sosyal Konseyi nasıl bir özellikteydi? Çalışanıyla, işvereniyle, bürokratı ve bakanlığıyla herkesin buluştuğu, meseleleri tüm yönleriyle tartıştığı bir yapıydı. Neden bitti? Dikte edilen konular olduğu için…

Peki önümüzdeki Çalışma Meclisi’nin yapısı ne? Son anda bir değişiklik yapılmazsa, tüm taraftar katılacak. Bakış açısı değişti mi? Hayır… Daha toplanılmadan açıklanan asgari ücretlerden, temmuzda bir düzenleme olmayacağını baştan söyleyen Bakan’a kadar tüm yapı aynı ve insanların sefaleti artık gizlenemeyecek ölçüde.

Peki meseleyi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son ikna açıklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçakta ekonomik problemi kabul edip, maaş arttırmanın anlamı olmayacağını söylemesi, Çalışma Bakanı’nın herhangi bir artışın gündemlerinde olmadığını açıklaması düşünüldüğünde soru şu:

Bu toplantı ya da Meclis, problemlerle yüzleşilip, tarafların ihtiyaçlarının dinleneceği, gerekli düzenlemeler için uzlaşı noktası aranacağı bir buluşma mı, yoksa ikna çalışmasının bir parçası mı?

Gündemine baktığınızda asgari ücretten emekli maaşlarındaki artışa kadar bir çok meselenin olduğu, kıdem tazminatının, esnek çalışmanın masaya yatırılacağı bir gündem çerçevesinde gerçekleşeceği söyleniyor.

Bu konuda iktidarın tavrının ortaya konulduğunu düşünürsek, bu bir çalışma meclisi mi, ikna odası mı? Zira çalışan tarafının da, işveren tarafının da görüşleri oldukça net ortaya konulmuş vaziyette.

Şimdi tekrar soruyorum. 1 Mayıs 2024 günü yapılacak Çalışma Meclisi’nde ne konuşulacak? Uzlaşı için bir tartışma mı yapılacak, yoksa meclis ikna çalışmasına mı girecek? Sahi, Ekonomik Sosyal Konsey, halen neden toplanmıyor?

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'İkna edilmemiz gerekiyor...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘İkna edilmemiz gerekiyor…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Gördün mü?Çetin Ünsalan Yazdı: Gördün mü?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Enflasyon için tarım hamlesi şart...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Enflasyon için tarım hamlesi şart…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Hayalet istihdamı...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Hayalet istihdamı…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları