Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: Soğanlı mı? Soğansız mı?

8 Mart 2023

Menemen sever misiniz? Sevmeyen azdır sanıyorum ama bundan sonra yiyebilecek miyiz bilmiyorum. Oysa menemen özellikle sanayi sitelerinde, en kolay yapılan, ortaya konulan ve yenen yemek türüdür.

Neden biliyor musunuz? Sadece hızlı hazırlandığı için değil, ucuz ve doyurucu olduğu için… Menemene ekmeği katık ettiğiniz zaman çok sayıda insan aynı anda doyabilir. Bu nedenle de küçük işletmelerin vazgeçilmez gıdasıdır.

Fakat işler değişti. Şimdi öyle bir maliyetle karşı karşıyayız ki, insanlar menemen yapabilecek mi; şüpheli bir durum. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamasına göre, menemen yapmanın maliyeti fahiş noktalara ulaştı.

Son bir ayda içindeki malzemeyi baz aldığınızda yüzde 15,78’lik zam geldi. Yıllık fiyat artışının ise, malzemeler toplamında yüzde 88,42’ye vurduğu belirtiliyor. Aklı karışanlar için; açıklamadan detayları paylaşayım:

“Ortalama 3-4 domates (400 gram), 5-6 biber (200 gram), 4 yumurta ve bir orta boy soğan (200 gram) ile hazırlanan 4 kişilik menemen için, Şubat 2022’de 17 lira harcanırken, Ocak 2023’te bu 27,68 TL’ye çıktı; Şubat 2023’te ise aynı malzemelere 32 liradan fazla ödemek gerekti.”

Tam da enflasyonun düştüğü anlatılmaya çalışılırken bu da iş mi? Yani sanayide çıraklarla, ustalarla birlikte yenen yemek bile hayal oldu. 4 yumurta esas alındığı bu rakamın iki kişilik bir menemen olduğu açık. Sayıyı arttırdıkça maliyeti de siz hesaplayın.

Bir dönem ilginç bir tartışma ortaya çıkmıştı; hatırlarsınız. Menemen soğanlı mı olur; yoksa soğansız mı? Şimdi ortaya çıkan maliyetleri hesapladıktan sonra menemeni bulan ekmeği içine bassın.

Aslında bence son gelişmeler ve fiyat artışlarıyla birlikte menemende soğanlı soğansız tartışması da açılmamak üzere kapandı. Soğanın kilosunun 20 TL olduğunu düşünürseniz, hangi vatan evladı içine soğan atacak?

İşin şakası bir yana ortada ne simidimiz kaldı; ne menemenimiz. Hayatımızın içerisinde en kısa yoldan ulaşabileceğimiz, basit zevklerimizin her biri tek tek ulaşılmaz hale geliyor.

Peki tüm bu fotoğraf karşısında ekonomi yönetimi ne yapıyor? Ne yaptığı tam olarak anlaşılmıyor ama sürekli bir nasihat ve vaat halinde, enflasyonun düşeceğini anlatıyorlar.

Dikkatinizi çekerim enflasyonun düşeceğinden söz ediyorlar, fiyatların düşeceğinden bahsetmiyorlar. Bu da boş laftan öteye bir anlam taşımıyor. Çünkü fakirin ne simidi kaldı, ne menemeni… Değil ki soğanlı mı, soğansız mı diye tartışsın…

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 4 milyar dolarlık ar-ge nerede?Çetin Ünsalan Yazdı: 4 milyar dolarlık ar-ge nerede?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: TÜİK mahkeme kapısında!Çetin Ünsalan Yazdı: TÜİK mahkeme kapısında!

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Döner kriteri...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Döner kriteri…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Konu kapanmıştır...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Konu kapanmıştır…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları