Sosyal Medya

FÖŞ ve Erda Gerçek’le piyasalarda GERÇEK

8 Ekim 2022

 

 

S&P500 Eylül ayını 2020’den bu yana  en sert gerilemesiyle kapatırken, global tahvil pazarında çok sert depremler gözledik.  Tahvillerin piyasa değeri yılbaşından bu yana $20 trilyon düştü. Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar hisseleri yılbaşından bu yana %30 değer  yitirdi.

 

BoE’ın getirilerin yükselmesini engellemek için DİBS pazarına müdahale etmesi, İtalyan devlet tahvillerinde satışlar ve nihayetinde iki dev yatırım bankası Credit Suisse ve Deutsche Bank’ın mali sıkıntıda olduğu duyumları, bazı uzmanlar tarafından 2007-2008 Büyük Finansal Kriz’in tekrarı olarak yorumlandı.

 

Global piyasalardaki deprem, artık sıcak paraya kapısını kapatan Türkiye için yine de büyük önem arzediyor. Eylül başından 2023 seçimlerinin yapılacağı Mayıs veya Haziran ayına kadar banka ve özel şirketlerin $50 milyar civarında dış borç yenilemesi var. TCMB bu borcun geri ödemesini finanse edemez. Yükselen dolar faizleri ise banka ve şirketlerin bu borçları yenileme iştahını köreltiyor.

 

Bu zor gündemde, eski Legg Mason fon yöneticisi, danışman ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Erda Gerçek’le dünya piyasalarını masaya yatırdık.

 

Erda, global tahvil pazarında tarihi bir U-dönüşünün başladığını öngördü, yani getirilerdeki yükseliş 2023 yılında da yatırımcıları üzecek. Buna karşın, henüz global kriz işareti yok. Fed 2023 yılında da faiz artırımlarına devam edecek. Çin’de konut pazarı kırmızı alarm veriyor, üstelik Beijing’in krizi anladığı ve çözecek kadrolara sahip olduğu da şüpheli.

 

Dünya ekonomisi ve mali piyasaların seyri ve Türkiye’ye yansımalarını anlamak isteyenler için keyifli bir sohbet.

 

FÖŞ

 

#erdagercek #ekonomi #paranaliz

 

FÖŞ yazdı: Tahvil pazarındaki depremin acı sonuçları

IMF Başkanı Giorgieva: Küresel resesyon riski artıyor, 2023 büyüme tahmininde dördüncü kez aşağı güncelleme geliyor

 

Mephisto: Ya tarım dışı ya yaptırım laneti | Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları