Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF Başkanı Giorgieva: Küresel resesyon riski artıyor, 2023 büyüme tahmininde dördüncü kez aşağı güncelleme geliyor

IMF Başkanı Kristalina Georgieva Perşembe günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Para Fonu’nun önümüzdeki hafta 2023 için %2,9 olarak açıkladığı büyüme beklentisini…

IMF Başkanı Giorgieva: Küresel resesyon riski artıyor, 2023 büyüme tahmininde dördüncü kez aşağı güncelleme geliyor

IMF Başkanı Kristalina Georgieva Perşembe günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Para Fonu’nun önümüzdeki hafta 2023 için %2,9 olarak açıkladığı büyüme beklentisini düşüreceğini belirterek, durgunluk ve finansal istikrarsızlık risklerinin arttığını belirtti.

Georgieva, COVID-19 salgınının neden olduğu şoklar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve tüm kıtalardaki iklim felaketleri göz önüne alındığında küresel ekonominin görünümünün karardığını ve durumun daha da kötüye gidebileceğini söyledi.

Georgetown Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “Küresel ekonomide, göreceli öngörülebilirlik dünyasından temel bir değişim yaşıyoruz … daha kırılganlığa sahip bir dünya var artık: daha fazla belirsizlik, daha yüksek ekonomik oynaklık, jeopolitik çatışmalar ve daha sık ve yıkıcı doğal afetler,”dedi.

Georgieva, düşük faiz oranları ve düşük enflasyonla karakterize edilen eski düzenin, “herhangi bir ülkenin rotadan daha kolay ve daha sık atılabileceği” bir düzene yol açtığını söyledi.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin hepsinin – Avrupa, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri – şimdi yavaşladığını, bunun da yükselen ve gelişmekte olan ülkelerden gelen ihracata olan talebi azalttığını, zaten yüksek gıda ve enerji fiyatlarından sert bir şekilde etkilendiğini söyledi.

Georgieva, bu yıl dördüncü aşağı yönlü revizyonunu gelecek hafta Dünya Ekonomik Görünümü’nü açıklayacağını ve IMF’nin 2023 küresel büyüme tahminini %2,9’dan düşüreceğini söyledi. Kurum’un 2022’de %3,2’lik büyüme için mevcut tahminini değiştirmeden bırakacağını söyledi ve yeni 2023 tahmini için sayı vermedi.

Ukrayna’daki savaş ve küresel ekonomik riskler, IMF ve Dünya Bankası’nın önümüzdeki hafta Washington’da yapılacak ve dünyanın dört bir yanından maliye bakanlarını ve merkez bankacılarını bir araya getiren yıllık toplantılarına egemen olacak.

Georgieva, IMF’nin dünya ekonomisinin yaklaşık üçte birini oluşturan ülkelerin bu yıl veya gelecek yıl en az iki çeyrek üst üste daralma göreceğini tahmin ettiğini söyledi.

“Ve büyüme olumlu olsa bile, daralan reel gelirler ve yükselen fiyatlar nedeniyle bir durgunluk gibi hissedecek” dedi.

Genel olarak, IMF küresel üretimin şimdi ve 2026 arasında 4 trilyon dolar azalmasını bekliyor. Bu, kabaca Alman ekonomisinin büyüklüğü ve “büyük bir gerileme” anlamına geliyor.

Belirsizliğin yüksek kaldığını ve daha fazla ekonomik şokun mümkün olduğunu söyleyen Başkan, yüksek borç seviyelerinin ve likidite endişelerinin finansal piyasalardaki varlıkların hızlı ve düzensiz bir şekilde yeniden fiyatlandırılmasını artırabileceği konusunda uyardı.

Georgieva, enflasyonun inatla yüksek kaldığını, ancak ekonomi yavaşlasa bile merkez bankalarının kararlı bir şekilde yanıt vermeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yüksek enerji fiyatlarına yanıt olarak kabul edilen mali önlemlerin hedefli ve geçici olması gerektiğini söyledi.

“Başka bir deyişle, para politikası frene basarken, hızlandırıcıya basan bir maliye politikanız olmamalıdır. Bu çok zorlu ve tehlikeli bir yolculuk yapar.”

Reuters

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler