Sosyal Medya

Veysi Dündar: S.O.P.A. Kurulu Geliyor

20 Ağustos 2021

SOPA ( SOSYAL MEDYA PLANLAMA ARAŞTIRMA) KURULU

AKP Sosyal Medya’ya düzenleme getirerek yalan haberin önüne geçecekmiş.

RTÜK’ün bu zamana kadar sadece yandaş olmayan kanallara ceza kestiğine bakacak olursak, önümüzdeki süreçte karşımıza çıkacak olan durumu az çok tahmin edebiliriz.

Sosyal Medya’da iktidarı övmeyen her haber teorik olarak yalan statüsüne geçebilir.

TRT yıllarca bu ülkede tek kanaldı. TRT’ye rakibi Özal çıkardı. TRT kendisini çoklarken özel kanallar da birer ikişer peyda oldu.

Bir süre sonra artık televizyonun da pabucu dama çıktı.
Artık herkesin televizyonu elinde, herkesin yayını kendisineydi.

AKP’nin sosyal medyada karşısına çıkan bu buzdağından ürkmesinin asıl ve ana sebebi de, sosyal medyanın o koşulsuz demokratlığıdır aslında.

AKP= TELEVİZYONUN MUCİZESİ

AKP kitle partisinin ve kitle medyasının partisidir.
Eğer Türkiye’de TV seyretme oranları gelişmiş ülke ayarında olsa, biz AKP’yi çoktan tarih kitaplarından okuyor olacaktık.

Gelin görün ki farklı dinamikler nedeniyle Türkiye’de hala TV seyrediliyor hem de yoğun biçimde seyrediliyor.
Gazete çoktan tarih oldu. Bir zamanların amiral gemisi Hürriyet, Ahmet Hakan’ın kaptanlığında Karadeniz takasından beter hale düştü.
Radyonun kendine has otomobil kültürünün katkı verdiği bir çerçevesi var. Fakat televizyon hala iktidar için vaz geçilmez.

Televizyon’un devletin vergilerinden fonlanan TRT sülalesi ve devletinin kurumlarının reklamlarından fonlanan özellerinin tamamı yandaş.

YANDAŞ KANAL BOL KAZANÇ

Siz bu güne kadar Tele1’de, Halk TV’de, KRT’de Ziraat Bankası reklamı gördünüz mü? Bu kanallarda kamu bankası reklamına rastlamak, kutuplarda gezen bir Afrika yerlisine yada Çölde gezen bir Eskimo’ya rastlamaktan daha zordur. Üstelik bu 3 kanalın ana müşterisi emekliler diye alay edilir ki, emeklilerin de çoğunlukla hesabı Ziraat’tedir.

Eskimo çöle, Bedevi yolunu şaşırıp kutupa düşebilir ama yandaş olmayan kanalda kamunun reklam pastasının kırıntısını bulamazsınız.

SOPA GELİYOR SOPA

Şimdi bütün bu acaip televizyon düzeninin sosyal medyada bir kardeşi için çaba sarfediliyor. Erdoğan Netflix diyemiyor belki ama Netflix dünyasını zapt rapt altına alacağını ifade ediyor. Bu noktada ülkenin tek liderinin yabancı dil bilgisinin olmaması en önemli dezavantaj.

Sosyal Medyada hedeflenen asıl mecra tabii ki Twitter, ardından Youtube ve Facebook geliyor.
Tabii AKP’nin işi zor sosyal medya öyle bir mecra, İnternet öylesine gelişime açık bir alan ki adını bile bilmediğimiz yeni platformlar her gün milyonları bünyesine katıyor.

Dolayısıyla Sosyal Medya’yı düzenlemek yetmiyor Sosyal Medya’nın boyutlarını da her gün takip etmek gerekiyor.

Sosyal Medya düzenlemesini merakla bekliyoruz. Gerçi bu zamana kadar facebookda resim beğendi diye 70 yaşındaki teyzeler Savcıya hesap vermişti zaten. Bu güne kadar hakaret etmek suçtu, bundan sonra aklına esen herşey o yalan bu yalan denilerek suç kapsamına girebilecek.
Bence bu kurumun kısa adı da (Sosyal Ortamları Planlama ve Analiz) SOPA Kurulu olabilir.

SOPAYA TEKNOLOJİ GEREK

Yangını tarif ederken kabus gibi alevler demek cezaya tabiidi. Muhtemelen ılık ve romantik alevler demezseniz hakkınızda soruşturma başlayacak yalan haberden. Burada tek sorun yurtdışından sosyal medyaya girenlerin yapacağı bilgi kirliliğinin SOPA Kurulunca nasıl önleneceği.

Malum interneti öyle Televizyon gibi karartamıyorsunuz. Ya bandını daraltmak lazım ya da girişi yasaklamak lazım. Dolayısıyla bu noktada işin içine teknolojinin dahil edilmesi gerekiyor. İHA/SİHA yapmak yetmez İnterneti de kesecek teknolojiyi geliştirmek lazım. Yerli Milli sosyal medya çabalarına ağırlık vermekte fayda var. Bu da bizden küçük bir anımsatma olsun.

SOPA YETMEZ MOKOKOK DA LAZIM

Burada tabi sosyal medyadan sonraki düzenleme alanı merak konusu. Muhtemel ki mahallede pencereden laf anlatan teyzeler ve kahvede konuşan amcalar için de düzenleme gelecektir.

Kahvehanelerde ve mahallede yalan haberin önüne geçmek hükümetin bir sonraki ödevi olmalı. Bunun için mahallere ve kahvelere kocaman dinleme cihazları monte edilmesi gerekiyor. Koca kulakların merkezi bir otoriteye bağlanması ve burada devlet görevlilerince dinleme faaliyetinin yapılması icap ediyor.

Gerçi bunu daha önce bir filmde görmüştük. Doğum kontrolü için spiral takılan köylü kadınlar, devletin bu cihazla kendilerini dinlediğini düşünüyordu. Vatandaş’da karısının karnına doğru bağırıyordu. En büyük devlet bizim devlet!
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu misali bu kurulun da adı kısaca MOKOKOK olsun Mahalle ve Kahve Ortamında Kaos Olmasın Kurulu.

Televizyonu denetlediniz, twitteri facebooku youtubeu çözdünüz ama çenesi düşük mahallelliyi kahve müdavimini boş geçemezsiniz.

Onlar konuştu AKP yaptı ya. İşin gerçeği AKP konuştu yıllardır ve AKP kendi bildiğini yaptı
Halksa mırıldanmaya başladı çoktan.
Halk konuşmaya başlayınca susturmak için MOKOKOK mu kurarsınız SOPA mı artık size kalmış.

Analiz, Veysi Dündar 20.8.2021

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları