Sosyal Medya

Veysi Dündar: TÜRKİYE VAHŞİ BATIYA DÖNDÜ!

3 Temmuz 2022

VAHŞİ BATI EKONOMİSİ

“Türkiye 2022 dünyasında hangi ülkenin hangi dönemine benziyor?” diye bir soru sorulsa, verilecek cevap nettir:

Amerika’nın Vahşi Batı’sı.

Amerika’nın kuruluş yıllarında bir yandan altına hücum edilirken, diğer yandan da yerli halk yani Kızılderililer dünyanın 4 yanından gelen göçmenlerce tarumar ediliyordu.

Sene 2022 olduğu için yerlileri ateş suyuyla ya da hastalıklı battaniye ile veya soykırım benzeri toplu katliamlarla yok etmek cazip değil.

Onun yerine daha teknik daha artistik yöntemler kullanılıyor.
Mesela Banka soymak o dönemde de vardı. Bugünse Bankaya girip “eller yukarı bu bir soygundur” demek çok mantıksız. Bir kere Bankadan indirebileceğiniz paranın sınırı var. Hele ki bu Türk Lirası gibi üretim değeri, değişim değerini geçmiş bir paraysa.

Dolar Euro bile nakit alsanız başa beladır. “Banka soymak” bir zamanlar Bertold Brecht’in söylediği gibi “Banka kurmaktan” daha adildir.
Tabii bahsettiğimiz Bankalar kamu bankaları.

Hani iğneden ipliğe ürettiği her şeyden vazgeçip tüm kamu kurumlarını satan bir devletin elinde tuttuğu kamu bankaları.

Türkiye’de halkın ve muhalefetin AKP’ye sorması gereken tek bir ekonomik soru vardır.
“Madem kamu işletmeciliği kârsız, kötü ve verimsiz. Neden kamu bankalarını satmak yerine, bir de 2 Kamu bankası daha açtınız?”

Bu basit ve net soruya yanıt verebilecek tek bir AKP’li olduğunu sanmıyorum.
Ama cevabı Ali Mahir Başarır veriyor. Nedim Şener’den Ahmet Hakan’a Abdülkadir Selvi’den Hande Fırat’a iktidar makinası iyi çalışsın diye yağ temin eden tüm basın organ parçalarının maaşını ödeyen Demirören Holding’e akıl dışı bir finansmanı kim; nasıl sağlardı başka türlü?

Golf sahasını teminat olarak alarak kredi kullandırmak başka türlü mümkün olmazdı. Golf deliklerine ev yapmak mümkün olmayınca teminatın güdük kaldığını anlayan banka normalde daha iyi teminat ister. Ama bu AKP’nin himayesindeki kamu bankası ise golf sahasını konut alanına dönüştürür ve yeşil alanı yok ederek durumu kurtarmaya çalışır.

Sedat Peker’den çok önce de en ince ayrıntısına kadar bilinen bu tuhaf ilişki ağını Ali Mahir Başarır, Sayıştay raporlarına dayanarak ifşa ediyor.

Golf Sahasının eve dönüştürülmesi için yapılan imar planı değişikliği tabii ki İBB’den dönüyor.
Fakat demokrasilerde çare tükenmez.

Murat Kurum bir kibir abidesi olarak her sene selde tekrar tekrar yıkılan Kastamonu sahillerinde boy göstererek PR yapsa da, asıl görevinin bile isteye yapılmış yanlışları telafi etmek olduğunun farkında ve gereğini yapmaktan çekinmiyor.

Ziraat Bankası ve Demirören eksenindeki bu adaletsizlik düzeninin Vakıfbank  ve Halkbank’ı da içeren geniş bir ekonomik suistimalin parçası olduğunu görüyoruz.

Vahşi Batı’nın Kızılderililerine dönmüş durumdayız. Ülkemizde sadece Altın çıkarmak için dağlarımız yağmalanmıyor. Altından daha değersiz olmayan rantlar mıknatıs gibi üzerine yolsuzluk, haksızlık, adaletsizlik çekiyor.

6 ayda bir kafalarına göre seçim yapanlar, ülke ekonomik olarak kaosa girince seçimden hortlak gibi kaçıyor.

Bütün bunları telafi için yapılan hatalar daha büyük hatalarla kapatılmaya çalışılıyor.Vatandaşa %400 gecikme faizi ile köprü yol gecikme cezası tahsil edilirken, kamu bankasına borcunu ödemeyen şirket için imar planları yerinden oynatılıyor.

Türkiye 2022 Vahşi Batı misali topraklara döndü.Gücü yeten borusunu öttürüyor.Bankalar devlet eliyle boşaltılıyor.

Bütün bunları yaparken de yine devletin kaynakları sanki babalarından miras gibi sosyal yardım ulufeleri şeklinde dağıtılıp, bunun primi de kendi hanelerine yazdırılıyor.

Dışarıya ayrı içeriye ayrı konuşan politikalarla, hamaset siyasetiyle insanların aklı karıştırılmaya gerçekler saptırılmaya çalışılıyor.

Madem ülkeyi “Vahşi Batıya çevirdiniz” size bir Kızılderili Reisin sözlerini hatırlatayım.
Reisleri seversiniz siz:

“Eğer beyaz adam Kızılderiliyle barış içinde yaşamak istiyorsa barış içinde yaşayabilir. Hiçbir sorun olmaması gerekir. Bütün insanlara aynı davranın. Onlara aynı yasaları verin. Hepsine yaşamaları ve büyümeleri için eşit bir şans verin. Bütün insanlar aynı Büyük Ruh Şefi- Allah tarafından yaratıldı. Hepsi kardeştir. Dünya tüm insanların annesidir ve tüm insanlar üzerinde eşit haklara sahip olmalıdır. Nasıl nehirler tersine akmazsa; Özgür bir insan olarak doğmuş herhangi bir insan da istediği yere gitme özgürlüğünden mahrum bırakılamaz.”

Analiz, Veysi Dündar 3.7.2022
Paraanaliz

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları