Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: Alo fahiş fiyat var..!

9 Aralık 2021

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfedarasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken vatandaşlara bir çağrıda bulunarak, gördükleri fahiş fiyatları Ticaret Bakanlığı’nın Alo 175 Hattı’na şikayet etmelerini istedi.

Bir ülkede akıl tatile çıkarsa ve meselelerin gerçek nedenleri konuşulmak yerine, bir noktaya yaranma duygusu hasıl olunca, iş buralara kadar geliyor demek ki… Esnafın başında bulunan, onları temsil etmesi gereken insan, fiyatların neden arttığı konusunda gerçekleri söylemek yerine, temsil ettiği kişi ve firmaları ateşe atabiliyor.

Aksine TESK Başkanı’nın bir takım fırsatçılar olsa da, bunun esnaf geneline yayılamayacağını, gerçek problemin ürün fiyatlarının üretim ve ithalat maliyetlerinden kaynaklandığını belirtip, hatta lojistikte artan girdileri hatırlatması gerekmez miydi?

Ama Bendevi Palandöken kolay olanı yaptı ve temsil ettiği insanları hedef gösterdi. Şimdi arka arkaya bir takım baskınlar gelirse nasıl bir açıklama yapacak? Üstelik daha önceki sözde baskınlardan tek bir net sonuç çıkmamış, insanlara başka gerekçelerle ceza yazılmışken.

Peki o zaman tüketici derneklerine ve federasyonlarına burada bir görev düşüyor. Hatta onlara da değil her bir vatandaşa… Çarşıya, pazara çıktığınızda fahiş fiyatlarla karşılaşıyor musunuz? Fahiş fiyatı nasıl tespit ederiz?

Dün 1 birim olan fiyat, bugün 3 birime çıkmışsa fahiş demektir. Hemen sarılın telefonlarınıza ve 175’i şikayet yağmuruna tutun. Pazarda, markette, akaryakıt istasyonlarında, vergi ve harç ödediğinizde, otoyollardan geçerken, ev kiralarken, ulaştırma maliyetlerinde, simit alırken daha doğrusu hayata dair hangi noktada olursa olsun, sürekli fahiş fiyatlara muhatap kaldığınız her noktada şikayet yağmuru başlatın.

Arayın ve her şikayette bunun bir fırsatçı işi olmaktan çok, hayatın pahalı hale geldiğini, gelirlerinizin satın alma gücünüzle birlikte eridiğini anlamalarını sağlayın. Arayın 175’i ve mesela et fiyatlarından yakının.

Çay simit hesabıyla ekonomi tarif edenlere simit fiyatlarını örnek gösterin. Aracınızla otoyolda giderken gelen zamların fahiş olduğuna dikkat çekin. Her ürünün içinde dolaylı vergilerle haksız kazanç temin eden bir yapının, fırsatçı ararken dolaylı vergilere zam yapmasını şikayet edin.

Hatta sadece tüketici değil. Esnaf da 175’i şikayet yağmuruna tutsun. Aynı ürünü üst üste aynı fiyata rafına koyamadığından söz etsin. Yeter mi? Yetmez… Bu ürünlerin imalatını yapanlar da girdi maliyetlerinden dem vursun. İthalatçılar kur maliyetinden söz etsinler.

Sarılsınlar telefonlara 175’i arasınlar. Hatta 84 milyon Merkez Bankası’nı ve ona bu politikada baskı uygulayanları ihbar etsin. Dolar kuru arttıkça fiyatların fahiş oranda nasıl arttığına dikkat çeksin.

Gördüğünüz gibi bir ülkede akıl tutulması varsa ve gerçekler yerine duruma uygun konuşmak moda olmuşsa, gerçek sebepler değil, işe yarayacak sözler sarf edilir. O zaman kırmayın TESK Başkanı’nı; sarılın telefonlara arayın 175’i: ‘Alo fahiş fiyat var’ deyin.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Ekran başında kültürle bu kadar...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Ekran başında kültürle bu kadar…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Tarımsız, ucuz ihracatlı sevinç...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Tarımsız, ucuz ihracatlı sevinç…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Mesele faiz mi?Çetin Ünsalan Yazdı: Mesele faiz mi?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları