Sosyal Medya

FÖŞ yazdı: Cumhuriyet’in 100cü yılında Türkiye

29 Ekim 2021

Bugün 29 Ekim, 2023. Cumhuriyet’in 100cü kuruluş yıldönümü  tüm yurtta dev sanat, kültür, müzik ve belgesel film gösterileriyle kutlanıyor.

Bu sabah Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başkan Yardımcıları Meral Akşener,  Temel   Karamollaoğlu, Gültekin Uysal, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu eşliğinde Anıtkabri ziyaret edecek.

 

Kabine Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Meral Akşener’in bugün öğleden sonra Erdoğan-AKP döneminde siyasi nedenlerle hapse atılan tüm tutuklularının tahliyesi ve davaların yeniden görülmesini içeren Kanun Teklifini TBMM’ne sunması bekleniyor. İktidardaki Millet İttifakı’nın TBMM’nde 346 sandalyesi sayesinde tasarıyı ayı günde  yasalaştıracağı söyleniyor. 62 koltuğa sahip HDP de yasaya destek verecek. Başta Selahaddin Demirtaş ve Osman Kavala olmak üzere haklarında tahliye kararı alınan tüm siyasi tutuklular Cumhuriyet’in 100cü yılında serbest bırakılmış olabilir.

Cumhuriyet Bayramı sonrasında Kabine Başkanı Meral Akşener Brüksel’e uçarak, AB’yle yenilenmiş ve genişletilmiş Gümrük Birliği pazarlıklarının resmen açılması törenine katılacak.

Erdoğan ve AKP-MHP İttifakının Haziran 2023 genel seçimlerinde iktidardan düşmesi ardından, Türkiye’ye yabancı doğrudan sermaye akımı başladı. Ucuz ve nitelikli işgücü yanında, 2022 sonunda yürürlüğe giren Adalet Reformu ve tüm dünyada yeni hükümetin Kopenhag Kriterlerine uyumda gösterdiği başarının övülmesi, yabancı sermaye akımını hızlandırdı.

 

Hatırlanacağı üzere, yeni hükümetin ilk icraatı Adalet Bakanı ve Müsteşarını HSK’dan çekip, yerine yargıç ve savcıların seçtiği iki ismi atamak olmuştu.

Artık Anayasa Mahkemesi başta, tüm üst yargıya atamalar TBMM’nde üçte iki çoğunluk oylaması ile sağlanıyor.

RTÜK’ün yanında BDDK, EPDK, BİT ve benzeri tüm bağımsız düzenleme ve denetleme kurullarında muhalefetin temsil edilmesi şart koşuldu.

Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise Kasım’da NATO liderleri toplantısına katılacak. Ankara’nın S-400’lerin denetimini NATO Komutanlığına devretmesi ve Kuzey Doğu Suriye’de yeşeren Kürt devletçiğine mali ve politik destek sağlamasıyla  Türkiye NATO ilişkileri hızla normalleşiyor.   CAATSA yaptırımları kaldırıldı. Türkiye yeniden F-35 programına dahil oldu. F-35 filosu oluşurken, ABD Türkiye’ye 40 F-16 ve 80 yenileme kiti sattı.  Tüm AB üyeleri PKK üyeliğinden aranan sanıkların Türkiye’ye iadesini başlattı.

Dışişleri Bakanlığı Suriye lideri Esat’la resmi görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini beyan etti. Esat BM nezdinde yapılan barış görüşmelerinde varılan uzlaşmaya uyacağını beyan etti. Esat’ın iktidarı  muhaliflerle paylaşacağı ve 10 yıl BM denetimine razı olacağı açıklamasından sonra, Türkiye önderliğinde Müslüman Ülkeler Suriye için $50 milyar tutarında yeniden yapılandırma fonu oluşturuyor. Türk müteahhit ve mühendislerin Suriye’nin yeniden inşaasında  başrolü oynayacağı yorumları var.  2023 yılında 700 bin Suriyeli göçmen gönüllü olarak ülkelerine döndü.

 

Maliye ve Ekonomi Bakanı Ali Babacan, bütçe reformunda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Vergi istisnaları kaldırılıyor, Prim ve Vergi Affı ve Varlık Barışı uygulamaları  artık tarih oluyor. Gelir ve kurumlar vergisi oranları tüm basamaklarda 5 puan düşürülürken, 10 bin yeni maliye müfettişi vergi kaçaklarını denetleyecek.

Yargı kararı sonrasında şeffaf olmayan ihalelerle Erdoğan yandaşlarına peşkeş çekilen yol, köprü, altgeçit, hastane ve  havaalanlarının işletme sözleşmeleri Maliye lehine yenileniyor. Bu yenilemelerle bütçede her yıl TL20 milyar tasarruf hedefleniyor.

Ali Babacan’ın Maliye ve Ekonomi Bakanlığı koltuğuna geçmesinden bu yana, Türkiye’ye $20 milyar sıcak para aktı.  Dolar/TL dün yeniden 7.00’ın altını denerken, 10 yıl vadeli DİBS’in getirisi de %12’ye geriledi.   Banka ve finans-dışı kesimin dış borçlanma oranı %150’a yükseldi. Bu yıl  özel sektör sabit sermaye yatırımları/GSYH oranının %25’e yükselmesi bekleniyor.

 

TCMB Başkanı halen %20 düzeyinde seyreden politika faizinin 12 ve 24 aylık enflasyon tahminleri %5’e gerileyinceye kadar sabit tutulacağını belirtti. Halen %10 düzeyine inen manşet enflasyonla mücadeleye katkı için, devletin kontrolünde veya denetiminde olan tüm ücret, fiyat ve cezalar 2024 yılı TCMB tahmin olan %7 enflasyona endekslenecek.

İlk ve orta öğretimde din, ahlak ve diğer değerler eğitimine yönelik dersler kaldırıldı. Öğrenciler artık yazılım eğitimi, matematik ve yabancı dilde seçmeli dersler alacak. Fatih Projesi’nin tamamlanması akabinde ilk parti 4 milyon tablet öğrencilere ücretsiz dağıtıldı. Özel sektörle işbirliği içinde, öğrencileri 21ci Yüzyılın iş ve bilim dünyasında iş bulmaya hazırlayacak geniş kapsamlı sanal eğitim programları Kasım başında Milli Eğitim Bakanlığı websitesinden ücretsiz olarak indirilebilecek, veya canlı seyredilebilecek.

Yurtdışına kaçan 2 bin üniversite görevlisinin yurda dönmesi ve 5 bin akademisyenin sicil affı sayesinde üniversitelerde eğitimin kalitesi süratle artıyor. Yıl boyunca yapılan anketlerde üniversite çağında gençlerin %85’nin yeni ve cesur Türkiye’ye güvendiği ve eğitimlerini yerli üniversitelerde sürdürmek istediği görüldü. Ayrıca, çeşitli nedenlerle dünya üniversitelerinde görev olan 4 bin akademisyen de  Milli Eğitim Bakanlığı  bilim insanı burs programı sayesinde Türkiye’ye dönüyor.

KPSS sınavlarında sözlü mülakat kaldırıldı. Tüm kamuda sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırıldı.  Özel sektörde sendikalı işçi atmak yasaklanacak.  Hizmet sektörlerinde örgütlenme teşvik ediliyor. Hükümet, asgri ücret bleirlme komisyonunda ekildi. Komisyonda sadece bilim insanları ve sendika başkanları temsil ediliyor.

Aralık ortasında açıklanacak 3Ç2023 GSYH istatistiklerinde yıllık reel büyümenin %6’ya çıkacağı ve kişi başı gelirin de 10 yıl sonra ilk kez $10 bini aşacağı tahmin ediliyor.

 

Türkiye bir kez BM Güvenlik Konseyi üyesi seçilirken, Uluslararası Af Örgütü Türkiye’de işkence ve kötü muamelenin sıfırlandığını raporladı.

 

Yıldızları hayal et ki, aya varasın.

 

FÖŞ

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları