Sosyal Medya

FÖŞ Piyasaların Efendisi: Depremin faturası kaç dolar? Kim ve nasıl ödeyecek?

18 Şubat 2023

 

 

Piyasaların Efendisi programının “Depremin faturası kaç dolar? Kim ve nasıl ödeyecek?” başlıklı bu bölümünde Atilla Yeşilada, depremin “faturası” kaç milyar dolar? sorusuna yanıt ararken yatırımcılar için yurt dışında ABD ekonomisi ve dolar endeksini yurt içinde ise borsayı değerlendiriyor.

 

00:00 | Giriş

01:35 | Depremin faturası kaç dolar? Kim ve nasıl ödeyecek?

17:35 | Borsa

19:04 | Yurtdışı piyasalar

23:40 | Dolar endeksi

 

FÖŞ notu

 

Ölüler ve evsiz-barksız kalanlar için yasım devam ediyor. Acımın çok derin olduğunu ifade etmek isterim. Milletimizin yası çok uzun süre devam edecek, fakat ölülere rahmet okurken, yaşayanlara karşı da görevimiz var:  Bu belirsizliklerle dolu ortamda  doğru bilgi sağlamak.

 

Bu haftanın söyleşisine hepimizi en yakından ilgilendirmesi gereken soruya cevap arayarak başlıyorum.  Depremin “faturası” kaç milyar dolar?

Cevap $100 milyar kadar yüksek olabilir. Peki, kim ve nasıl ödeyecek?  Kamunun tüm harcamalarını vatandaş vergi yoluyla karşılar. Ama, başka yollar da var.

 

Depremin şoku içinde global gelişmeleri de ihmal etmemek lazım. ABD’de enflasyonun yeniden harlanması ve ekonominin güçlü seyri karşısında, Fed iyice şahinleşti. Fed 2023 yılı boyunca sıkı para politikası izleyecekse, dolar  ve ABD tahvil faizleri hangi yönde seyreder?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları