Sosyal Medya

Modern Para Teorisi (6) | Eleştiriler

31 Ağustos 2021

Modern Para Teorisi (6) | Eleştiriler

Her sene yaz ayı geldiğinde geleneksel olarak MMT ekibine eleştirilerimi twitter üzerinden iletirim. Güzel bir tartışma ortamı doğar. Konu konuyu açar.

2. geleneksel MMT eleştiri günlerine hoş geldiniz.

Kaynak:https://twitter.com/VeriDelisi/status/1432050218846019584

Kelton’ın blog sayfasındaki son yazısında yukarıdaki ifade vardı. Mosler’a göre; Bütçe açıkları borçlanma ile kapatılmaz ise amerikadaki gösterge faizi olan (fed funds rate) düşerdi.

Değerli arkadaşlar, bu cümlede iki kocaman mantık hatası var.

Birincisi, Amerikada kanunla düzenlenmiş biçimde “Hazinenin harcama yapması için, o gün kasasına aynı miktarda vergi ve borçlanma yoluyla para girmesi gerekmektedir”. Bu iki kalem toplamı harcamaya eş değilse o harcama yapılamaz. Tekrar ediyorum. Bu kanun ! Şu yazımdan tekrar yapın.

Mosler bu realiteyi her seferinde atlıyor. Mosler’ın düşlediği sistemle mevcut sistem arasında fark var.

İkincisi, diyelim, Mosler’ın düşleri gerçek oldu. Kanun kalktı. Bütçe açığı artığında banka rezervleri artacaktır. Bu doğru fakat artan rezervin gösterge faizini düşürmesi için Fed’in 2008 öncesi koridor rejimini(kıt rezervle) uyguluyor olması gerekir. Şu yazıma bakın. Fedguy, Coppola ve Sabri hoca şunları yazdı.

MMT ekibi bir türlü anlamadı. Bakınız. Tahvilleri satmak kapı gibi borçlanmadır arkadaşlar. Kanun bu!

Sonra topa Mosler girdi. Kelton ise çaktırmadan Mosler’ın gönderisni beğendi. 🙂

Mosler, halen ABD’de zorunlu rezerv olduğunu düşünüyormuş. Sabri hoca affetmedi.

Mosler bir ara şunu yazdı. İnfial yaratmasın diye paylaşmadım.

Coppola çok net açıkladı.

Ben bunu defalarca anlatmaya çalıştım. MMT, paranın bankalar tarafından yaratıldığını kabul etmesine rağmen rezervlere tanrısal bir güç tanımlıyor. Bu da para piramidini yanlış yorumlamalarından kaynaklanıyor. Arkadaşlar, rezervler,  mutakabat için kullanılır. Settlement ingilizcesi.

Rezervler için benim şu yazıma da bakabilirsiniz.

En son tartışmayı şurada bırakıyorum.

Allah, Coppola hocaya sabır versin.

 

GÜNCELLEME(31.08.2021)

Tartışma bu sabah yeniden alevlendi. Ben de dayanamadım fitili ateşledim.

Bu “Modern Monetary Theory and Practice” kitabının 331. sayfasından figure 15.3

MMT’in rezervlere bu kadar önem vermesinin nedeni bu saçma grafikte yatıyor.  HPM diye yazdıkları, rezerv para. MMT, rezerv para yoluyla bankaların para yarattığı gibi bir sonuca çıkıyor. Bu aslında neo klasiklerin ve monetaristlerin tezi.

[Sanırım buradan çıkıp, kamunun açık vermesinin özel sektör için tasarruf oluşturacağı (milli gelir denklemi) tezini sağlamlaştırmaya çalışıyorlar.]

Coppola çok sert girdi. Milli gelir denkelmini hatırlayın. MMT’in görüşü, bu denklemde özel sektörün fazla vermesi için kamunun açık vermesi ve ülkenin dış ticaret fazlası vermesi gerektiğidir. Kendi makalemden alıntı yapalım.

Coppola hoca, kısaca, özel sektörün tasarrufunun büyük ölçüde  yine özel sektörden olan alacağından oluştuğunu ve bu anlamda bu işleme net değil kümülatif olarak bakmamız gerektiğini söylüyor. Kamu açık vermese bile, özel sektör tasarruf yapabilecektir. Özel sektörün tasarrufların büyük bir kısmı yine özel sektörden alacaklarından bir kısmı ise kamu harcamalarından doğmaktadır.

 

Modern Para Teorisi Bölüm 1

Modern Para Teorisi Bölüm 2

Modern Para Teorisi Bölüm 3

Modern Para Teorisi Bölüm 4

Modern Para Teorisi Bölüm 5

Modern Para Teorisi Bölüm 6

Modern Para Teorisi Bölüm 7

Modern Para Teorisi Makale

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları