Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: Öncelikli sorun yeşil pasaport mu?

1 Haziran 2023

Türk reel sektörünün şu anda kaynak bulmaktan maliyetlerini fiyatlara yansıtmaya, dünyadaki pazar daralmasından ihracat gelirlerinin TL’ye çevrilerek kur riski üstlenilmesine, dolar / TL kurundan enflasyon muhasebesine kadar bir dizi sorunu var.

Kimsenin maliyet tutturamadığı, tahsilat probleminin had safhaya çıktığı, rekabete yönelik açmazların yaşandığı, asgari ücret ile ilgili gelen fırtınanın olduğu bir ortamda kime dokunsanız canı yanıyor.

Kur korumalı mevduat ile nasıl bir riskin geleceğinin belli olmadığı ekonomik ortamda, yeni kabine konusunda herkes gözlerini isimler üzerinden uygulanacak muhtemel politikalara çevirmişken, TOBB Genel Kurulu’nda yaşanan konuşmalar beni hayrete düşürdü.

İşin yönetim kanadı sorunlar yokmuşçasına daha fazla çalışma ve hedef büyütme beklentisini, fedakarlık çerçevesinde ortaya koydu; TOBB Başkanı da yeşil pasaport sorununun çözülmesine dair talebini paylaştı.

Üstelik TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun son derece sahaya yakın, üyesiyle içli dışlı, sorunları bilen bir isim olduğunun farkındayız. Yani öyle diğer temsil edilen yerler gibi üyeden kopuk bir yanı yok. Hisarcıklıoğlu her yerde… Bu haliyle de alkışlanmaya değer bir performans sergiliyor.

Ama şimdi bu oldu mu? Türkiye’nin zaten en büyük sorunu bu değil mi? Herkes her şeyi biliyor; ama bir araya geldiği zaman kimse kimseye yaşadığı problemi anlatmıyor ya da anlatamıyor.

Sonra kapalı kapılar ardında kulaktan kulağa oynanıyor. Şayet bir ortamda sorun varsa, tam da nokta atışı bir yerde TOBB Genel Kurulu’nda bunları dile getirmek, yöneticilerin de notlarını alıp hareket geçmesi adına, daha iyi bir mecra var mı?

Siz rekabet edemiyorsanız; fiyat yapamıyorsanız; maliyetlerle başa çıkamıyorsanız; nakit probleminiz ve tahsilat sorununuz büyüyorsa; vadelerin önü alınamıyorsa; kur riski ile gelen ciddi bir finansman yüküyle karşı karşıya iseniz; bankalara gittiğinizde kredi bulamıyorsanız; maliyetlerinizi fiyatlara yansıtamıyorsanız; yeşil mutabakattan verimliliğe kadar bir dizi dönüşüm hareketi yapacak mecaliniz kalmıyorsa cebinizde yeşil pasaport olsa ne olur; olmasa ne olur?

Adım adım gelen bir asgari ücret artışı var. Çalışanın ihtiyacı var mı? Tartışmaya bile gerek yok. Peki iş dünyası bunu karşılayabilecek mi? Bence bunu da tartışmaya bile gerek yok. Çünkü yanıtı hayır.

Böylesine kritik bir dönemde öncelik yeşil pasaport mu? Bilgisine, kişiliğine çok değer verdiğim bir isimdir TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu. Ama tekrar soruyorum: Bu oldu mu? Bütün dertler bitti ve yeşil pasaporta mı kaldık?

Türkiye’nin sizce pasaportun renginden önce, ekonominin rengini ve planlama dahilinde rotasını konuşmamız gerekmiyor mu? Haklı olduğumu biliyorsunuz. Peki o zaman bu yeşil pasaportu öncelikleyen gündem nereden çıktı?

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Asgari ücret ihtimalleri...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Asgari ücret ihtimalleri…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Faizin indiğini sanmak...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Faizin indiğini sanmak…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan yazdı: ATO Başkanı ne istedi?Çetin Ünsalan yazdı: ATO Başkanı ne istedi?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Swap parası bile gitti..!Çetin Ünsalan Yazdı: Swap parası bile gitti..!

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları