Sosyal Medya

BERAT ALBAYRAK’IN KİTABI ÇOK MU ÖNEMLİ ?…

22 Mart 2022

BURASI ÇOK ÖNEMLİ

“Veysi Dündar kim?” diye sorulacak olursa mütevazi olmayacağım bir başlık varsa o da İnternet Medyasında en çok yazan yazar olduğum gerçeğidir.
Ocak Medya ile başlayan serüvenim sırasında yazı yazdığım siteler iki defa çöktü. Kendime bu çöküşten pay biçecek değilim ama objektif durum bu olunca insan ister istemez huylanıyor.

Para Analiz’de yazmaya henüz başlamıştım ki bu çöküş meydana geldi. Bu arada kaybolan yazılardan biri de Berat Albayrak portresi idi. Bu yazıyı kaleme alırken bu eski yazıyı da tekrar sitede yayınladım. Albayrak’ın görevden affını istemesi üzerine kaleme almıştım bu yazıyı.

Şimdi 1000 yıl gibi eski görünen 1 yıl önceki bir yazı aslında. 1 yılda köprülerden ne sular aktı…
Yine de özellikle Berat Albayrak-Sadık Albayrak-Tayyip Erdoğan üçlüsünün anlamına dair saptamalarımın geçerliğini aynen koruduğu kanaatindeyim.

Ülkeye şekil vermek isteyen siyasal İslamcılığın teorisi ve pratiğinin kesişim kümesi Berat beydir desek, abartmış olmayız.

Berat bey kendini bir kitapla anımsattı. Berat Albayrak’ın kitap yazması ve kitabına da herkesin onu Ti’ye almak için kullandığı ifadeyi başlık olarak seçmesi manidar. Bu bir taraftan kendini alaya alan mütevazilik gibi görünse de, diğer taraftan sizin eleştirileriniz benim için anlamsız mesajıdır.

Berat Albayrak’ın kitabına dair güzel özet ve toparlamayı dün Ali Çağatay’ın radyo programında dinledik. Ali bey sağolsun bize objektif bir kitap analizi yaptı. Kitabı satır satır hazmetmiş bir şekilde eğrileri ve doğruları altını çizerek gösterdi.

Ali Çağatay’ın Sputnik Radyo’daki programının mottosu tıpkı benim önceki yazımda yaptığım gibi bir Orwell alıntısı.
“Habercilik birilerinin duyulmasını istemediği şeyleri duyurmaktır. Bunun dışındaki faaliyetler Halkla İlişkilerden ibarettir.” sözü ile kendini ifade ediyor.

Bu söz doğrultusunda her sabah bizleri dünya ve özellikle Türkiye’nin bilinmesi istenmeyen gerçekleri, ile buluşturan Çağatay’ın, Albayrak kitabına dair izahatını herkese tavsiye ediyorum. Hatta ben de dayanamayıp bir twit attım. Berat Albayrak’ın Erdoğan’dan söz etmeden kitabını tamamlamış olmasının bir tür yumurtasız omlet yapmak olduğunu ifade ettim.

Bırakın damadı Berat Albayrak’ın enerji, ekonomi vb bakanı olmasını, AKP’nin çaycısı bile vazifesini Erdoğan’a borçlu iken, Erdoğansız kendine kitap yazmak/yazdırmak zekanın mı yoksa aklımızla alay etmenin mi nirvanası siz karar verin.

Türkiye tarihinin gelmiş geçmiş en büyük iktisadi krizinin müsebbibi olan, öngörü ve vaatlerinin hiçbiri tutmayan bir siyasetçi bize kitabında çalışmalarını anlatıyor ama bütün bunlar yaparken kayınpederinin 25 yıldır ülkeyi tek elde yönettiğinden bahsetmiyor.

Biz Berat Albayrak’ın Haziran Temmuz Ağustos tekerlemesini unutmadık. Albayrak Erdoğan’ı unuttuğuna göre her şeyin çok çok iyi olacağı “aylar manzumesini” haydi haydi unutur. Buna şaşmayız. Ama bizden unutma beklemesin. Buna da O şaşmasın.

Erdoğan’ın cüretinin arkasına sığınmış pek çok siyasi karakter arasında Berat Albayrak’ı özel bir yere koymak tabi ki gerekir. Önceki yazımda ifade ettiğim üzere babası Sadık Albayrak Erdoğan’ın hayallerini belagate tahvil etmiş bir ideologdur.

Onun siyasi İslamcı tezleri Erdoğan’ı bu denli ikna etmemiş olsa, Erdoğan kendi başardıklarının üzerini belki bu denli kalın biçimde çizmeyecek, kendi halkı ile bu denli zıtlaşmayacaktı.

Soğuk savaş bakiyesi siyasal İslam sağcılığının demode tezlerini, yine soğuk savaş artığı ülkücü/milliyetçi cephe sağcılığı ile harmanlamak ise bu işlerin bu hale gelmesinin baş müsebbibi oldu.

Teknoloji ve bilimin tüm nimetlerini kullanıp bunları başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’nin altını üstünü getirmede kullanan akıl, iş siyaset ve sosyal bilimlere, ekonomiye gelince kendini baş alim ilan ediyor.

AKP’nin aspirine gösterdiği hürmetin milyonda birini ekonominin en basit kuralına göstermemesinin ardında Sadık Albayrak’ın başını çektiği bu obsesif ideologların rolü azamidir.

Türkiye bu karanlık günlerden, zamanın ruhunu yok sayan ötekileştirici siyasetten kurtulduğunda, içinde Albayrak ve Erdoğan yazan çokça kitabın basılacağına eminim. O zamana kadar Berat bey kendi yazıp okumaya devam edebilir.

Analiz, Veysi Dündar 22.3.2022;

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları