Sosyal Medya

Veysi Dündar: BEDAVA PEYNİR NEREDE OLUR?

8 Haziran 2022

Erdoğan, “Enflasyon değil Hayat Pahalılığı var” diyerek bağladı dünkü konuşmasını. Biz ucuz hayatlardan şikayet ederken, Erdoğan hepimizi ters köşe yaptı.

Faiz sebep enflasyon sonuçtu…
Enflasyon artmış olsa da aslında enflasyon yoktu, hayat pahalılığı vardı.
Fiyatlar kendi kendine artıyor demek istedi Erdoğan.
Ekonomide her şey toz pembe, üretim tam gaz ihracat gani. Tek sorun hayatın pahalılaşması.

Tabi araya sıkıştırılan yine ekonomik kavramlar, bilgiler bulgular :

Neymiş :
“Tercihimizi faizleri yükselt baskısıyla ülkeyi soymak için ellerini ovuşturanlardan değil, istihdamı arttırarak milyonlardan yana kullandık” dedi.

Neymiş :
“Ülkemizde teknik anlamda enflasyon değil, fiili bir hayat pahalılığı sorunu var. Yaşananlara enflasyon diyebilmemiz için kamunun harcama disiplininin kaybolması gerekir. 19 yıldır üzerinde hassasiyet gösterdiğimiz konu bütçe sistemi” imiş.

Neymiş :
“Vatandaşlarımızın borçları da özel sektörümüzün borçları da milli gelirle oranlanarak diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük seviyelerde” imiş.

Neymiş :
“Bizde talep kaynaklı fiyat artışından söz edilemezmiş. Üretim tarafında üstesinden gelinemeyecek herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya değiliz” dedi.

Neymiş :
“Gelişmiş ülkelerinin tamamında ödemeler dengesinde ağır sancılar yaşanırken biz hepsinden daha iyi durumundayız” dedi.

Neymiş
“Çin ve Japonya’nın parasal genişlemeye, faiz indirime gitmelerinin paralarına bilinçli olarak değer kaybettirmelerin sebebi bu fırtınadan kaçma çabası” imiş.

Erdoğan’ın konuşmasından seçilmiş iktisadi önermeleri paylaştım.
Ne diyordu Erdoğan? “Ben ekonomistim.”
Peki ekonominin bundan haberi var mı?

Erdoğan’a; “kurları tutmak için 20 Aralık’ta yaptığınız her ne ise, 6 Haziran itibariyle geri tepmiştir” diyecek tek bir Allah’ın kulu Türkiye Cumhuriyetinin sınırlarında yok. Var; fakat bunları Erdoğan’ın dinleme alanına yerleştirmek imkansız.

Devalüasyonun her kuruşunun bu ülkeye enflasyon getirdiği aşikar iken, Erdoğan gözlerimizin içine bakarak, “enflasyon yok” diyor. Kasım’dan Aralık’a kurun tırmanışının bedelini ödedik. Şimdi film başa sardı. Bu tekrar enflasyon demek. Ama enflasyonu yaşayan değil hesaplayan önemli bu ülkede. 5 kere değişen TÜİK Başkanının en sonuncusu aileden ve artık enflasyonun nasıl hesaplandığı bile bilinmiyor.

Erdoğan gerçekten söylediği kadar cesur, cüretkar ve programına inanıyor olsa, bu argümanları ortalama bir iktisat hocasıyla ve muhalif partilerle tartışır.
Hadi Erdoğan’ı geçtim Nebati’nin buna cüret ve cesareti var mı?

Yukarıda sıralanan 6 iktisat önermesini kendini havuza bağlamamış herhangi bir iktisatçı ile halk önünde tartışabilirler mi?
Tabii ki yapamazlar. Tabii ki yapmadılar. Hepsi keyfi, mügalatadan müteşekkil bu seçilmiş iktisat tiratlarının gerçek hayatta karşılıkları tabii ki yok.

Monolog misali kendi söyleyip bizlerin dinlediği bu ortama dair Japonya Merkez Bankası Başkanı mı Çin Komünist Partisi Mali işler direktörü mü kalkıp cevap versin?

Tüm zamanların en ağır cari açığı bile Erdoğan’a haklılık tereddütü vermiyorsa bize yapacak ne kalır ki?

Bir twit atmış ve ekonominin uğradığı yıkımın 17 Ağustos etkilerinden bin beter olduğunu ifade etmiştim. Belli ki 17 Ağustos kesmemiş. Nagazaki ve Hiroşima’yı denemek istiyorlar.

Bu ülkenin gördüğü en düşük enflasyonu da, en düşük faizi de Erdoğan iktidarı bize getirmişti. 19 yıllık (aslında 20) iktidar Erdoğan’ın (şu anda haksız olarak övündüğü) bütçe sisteminden ibaret değildi.

Erdoğan siyaseten ayakta kalamadığı noktada Hz. İbrahim’e inen koç misali ekonomiyi kurban verdi.
Halkın alım gücü meselesini BİM’den karne dağıtarak çözeceğine inanan bir iktidara ne anlatabiliriz. Bu zamana kadar yapıldığı üzere sosyal yardımlarla insanların oyuna talip olmaya devam ediliyor.

Kendi ifadesiyle aynen şöyle :
“Sosyal yardım şemsiyemizi genişleterek hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz.”

Bu tsunamiye şemsiye yetmez pergüle yapmak gerek. Ama belli ki en kolayı karın doyurmak. Fakat bedavadan karın doyuran milyonlara bir kez daha anımsatmak lazım :

“Bedava peynir fare kapanında olur.”

Analiz, Veysi Dündar 6.6.2022
Paraanaliz

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları