Sosyal Medya

Çetin Ünsalan: Biri Bakan’a gerçeği söylesin

21 Mart 2022

 

Türkiye yurtdışında para arıyor. Kendi yatırımcısını hızla dışarı kaçıran, içteki yabancıları küstüren ve akıl almaz ekonomi yaklaşımlarıyla güveni tamamen elinde kaçıran bir görüntü verdiğinin dahi farkında değil.

 

Fransa ve üzerine Londra’da yabancılarla buluşup, Türkiye ekonomisinin ne durumda olduğunu anlatmış. Bir önceki toplantının başarılı olduğunu düşünüyor ama gelen bilgiler hiç de öyle değil.

 

Muhtemelen bu toplantıda da aynı şeyler oldu. Çünkü kendi ifadelerinden anladığımız kadarıyla içte embedded medyaya konuşur gibi anlatımlarda bulunduğu gözüküyor. Bundan yola çıkıp da çıkarımlar yapıyor.

 

Mesela Türkiye ekonomisinin faiz ve dolar ile ilgili sorununu aştığını düşünüyor ve bunun da kırılganlığı ortadan kaldırdığını belirtiyor. Şimdi bunun neresini düzelteceğiz; ama deneyelim.

 

Öncelikle ekonomimizin kırılganlığı dolar ve faizden kaynaklanmıyor. Hatta enflasyondan da temellendirmek güç. Tüm bunlar yapılan hataların birer çıktısı, yani göstergesi.

 

Türkiye’nin kırılganlıkları iktisadi yapısından kaynaklanıyor. Zannedildiği gibi değil. Yeterince üretim yapmayan, üretim yapmak için ithalata bağımlı olan, ürettiğinde de kilogramı 1,3 dolar ortalama ile mal satan bir ülkenin yarattığı sorunlar söz konusu.

 

Aşırı borçlu olmasa, temel gıda maddelerini bile ithalat yoluyla edinmese, rezervleri ekside olmasa dolar / TL kuru bu noktalarda da olmaz, bir kırılganlık sebebi olarak da önümüzde durmaz.

 

Ayrıca swap kanallı paralarda kurumuzu frenleyip, patlamaya hazır bir bomba haline dönüştürdüğümüzü cümle alem biliyor. Yani dolar ile ilgili sorunu halletmiş değiliz. Faize gelince orası tam bir komediye dönüştü.

 

Dünyada, borçlu olduğumuz ülkelerde enflasyonist ortamla faizler yukarı yönlü izlerken, enflasyonla faiz arasına 40 puan eksi fark koyup, politika faizini böyle açıklayıp, piyasada hayatın gerçeği yaşanırken, faiz sorununu hallettiğini düşünmek saflık olur.

 

Göstergelerimizin iyi olduğundan söz eden Bakan, bu göstergelere kimsenin inanmadığını ve manipüle edildiği kanaatinin yurtiçinde ve yurtdışında olduğunu bilmiyor mu?

 

Bakan Nebati ya hoşluk yapmaya çalışıyor ya da gerçekten dünyada herkesin saf olduğunu düşünecek kadar yanılgı içerisinde.

 

Yabancı yatırımcıların nezaketten, içtekilerin de korkudan konuşmadıklarının farkında olmayabilir ama farkına varmak zorunda olduğu bir gerçek var. Kimse bu sözlere inanmıyor; inanmadığı gibi arkasından da hoş konuşmuyor.

 

Enflasyona gelince, bence zaten sorunları kabul etmemiş, gerçeklerle yüzleşmemiş bir ekonominin çözüme kavuşması da, enflasyon başta olmak üzere çıktı niteliğindeki göstergelerini düzeltmesi de mümkün değil.

 

Bizim Bakan borsa gibi… Dünyada ve ülkede yaşanan hiç bir şeyden etkilenmiyor. Hatta reel sektörün bilançolarından oluştuğu halde, piyasanın krizini bile görmezden gelebiliyor. Tüm bu gerçekleri yazıp çiziyoruz; belli ki bize inanası yok.

 

O zaman talebim yakınlarında kim varsa, onlara görev düşüyor. Biri Bakan’a gerçeği söylesin. Zira ekonomi anlattığı gibi değil, iyiye de gitmiyor.

 

[email protected]

 

 

2022’nin 2. yarısı çok tatsız ve ızdıraplı geçecek! | Cüneyt Akman & Murat Kubilay

 

Dr Veyis Fertekligil yazdı:  Dış politikada gerçekçi adımlar kazanıma dönüşür mü?

 

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş dikkat çekiyor, döviz talebinde artış var; TL hareketli…

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları