Sosyal Medya

Döviz

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş dikkat çekiyor, döviz talebinde artış var; TL hareketli…

TCMB verilerine göre 11 Mart haftasında brüt rezervler önceki haftaki seviyesi 110,26 milyar dolardan 108,86 milyar dolara geriledi. Bankanın net…

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş dikkat çekiyor, döviz talebinde artış var; TL hareketli…

TCMB verilerine göre 11 Mart haftasında brüt rezervler önceki haftaki seviyesi 110,26 milyar dolardan 108,86 milyar dolara geriledi.

Bankanın net rezervlerindeki düşüş daha hızlı olarak izlendi, 18,1 milyar dolardan 15,9 milyar dolara geriledi.

Bir süredir toparlanma eğilimi gösteren swap hariç net rezervlerde de durum farklı değil. Swap hariç net rezervler 11 Mart haftasında önceki haftanın -42,6 milyar dolar seviyesinden eksi 43,9 milyar dolar büyüdü.

Döviz talebi yeniden başladı

Kur korumalı mevduatta 25 Şubat’ta sona eren ve geçen yılın son çeyreğindeki kur farkı gelirinin kurumlar vergisinden muafiyet sağlayan avantajı geride kalınca tüzel kişilerin döviz mevduatı yeniden yükselmeye başladı.

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre tüzel kişilerin döviz mevduatı geçen hafta parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 814 milyon dolar arttı. Gerçek kişilerin döviz mevduatı ise parite etkisinden arındırılmış olarak 895 milyon dolar geriledi. Böylece toplam döviz mevduatındaki artış da 919 milyon dolar oldu.

Verilere göre toplam döviz mevduatı 216 milyar 105 milyon dolar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haftalık verilerine göre de 11 Mart itibariyle kur korumalı mevduat hesabı 561 milyar 869 milyon lira. Açılımı ise verilmiyor.

Tl/dolar 14,80 gördü

TCMB’nin faiz artırmayışı yanında enflasyonist baskılara duyarsız PPK metni, petrol fiyatının yeniden yükselerek gün içinde %5 artması, tabi Fed’in parasal sıkılaştırma adımı, şirketlerin artan döviz talebi TL üzerindeki baskıları artırdı. Gün içinde 14,80 seviyesine çıkan TL/dolar 15,00 sınırını zorluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler