Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Alman  ekonomisinden toparlanma sinyali

Almanya’da yatırımcıların ekonomiye olan güvenleri, COVID-19 salgınında Omicron varyantının etkisiyle artan vaka sayılarının geçici olacağı beklentilerinin etkisiyle beklentilerin üzerine çıktı.…

Alman  ekonomisinden toparlanma sinyali

Almanya’da yatırımcıların ekonomiye olan güvenleri, COVID-19 salgınında Omicron varyantının etkisiyle artan vaka sayılarının geçici olacağı beklentilerinin etkisiyle beklentilerin üzerine çıktı.

 

ZEW ekonomik araştırma enstitüsü tarafından hazırlanan ekonomik güven endeksi Ocak ayında Aralık ayındaki 29,9 puandan 51,7 puana çıktı. Beklenti endeksin 32,5 puan olacağı yönündeydi.

 

ZEW Başkanı Achim Wambach yaptığı değerlendirmede, “Ekonomik görünüm yeni yılın başında kayda değer şekilde iyileşti. Finansal piyasa uzmanlarının çoğunluğu ekonomik büyümenin gelecek 6 ayda toparlanacağını öngörüyorlar. 2021 yılının dördüncü çeyreğindeki ekonomik zayıflık döneminin üstesinden çok yakında gelinmesi büyük olasılık. Bu beklentinin temel nedeni, COVID-19 salgınında vaka sayılarının yaz başlarında ciddi şekilde düşeceği varsayımları” dedi.

 

Ekonomiye yönelik beklentiler iyileşse de cari ekonomik durum göstergesi kötüleşmeyi sürdürdü. Ocak ayında cari durum endeksi Aralık ayındaki -7,4’ten -10,2’ye indi. Beklenti ise -8,3’e gerileme olacağı yönündeydi.

 

 

ZEW nedir:  Avrupa Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya ekonomisine dair fikir veren ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung – Center for European Economic Research) Güven Endeksi aylık olarak açıklanır. Avrupa genelinde 350 analist ve ekonomistin Alman ekonomisinin gelecek altı ayına dair enflasyon, faiz oranları, döviz kurları ve borsaya dair beklentilerini gösteren bu gösterge Alman ekonomisinin orta vadeli beklentilerini gösterdiği için birçok trader tarafından yakından takip edilir. Veri bu analistler ve ekonomistler arasındaki iyimser-kötümser ve nötr bakış açısının matematiksel olarak dengesini yansıtır. Bu denge için 0 referans noktasıdır. 0’ın üstündeki seviyeler ekonomistlerin geleceğe dair iyimser, 0’ın altındaki seviyeler ise analistlerin geleceğe dair kötümser olduklarını gösterir. Basit yapısı ve anlaşılabilir olması yönüyle ekonomiyle ilgilenen herkes tarafından kolayca yorumlanabilen bir endekstir. Örneğin: Analistlerin %20’si iyimser, %35’i kötümser ve %45’i nötr ise sonuç -15 olacaktır.

 

Kaynak:  Foreks haber merkezi

Çin ekonomisi 4Ç2021’de yavaşlamaya başladı, 2022 için tehlike çanları…

 

IIF:  Gelişen Piyasalara sermaye akımı durdu, cari açıklar genişleyecek

 

FÖŞ yazdı:  Dünya ekonomisinin ufku karardı

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler