Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IIF:  Gelişen Piyasalara sermaye akımı durdu, cari açıklar genişleyecek

International Institute of Finance’in  (IIF) aylık raporuna göre, Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkelerin (GOÜ, Piyasalar =GOP)  cari açıkları…

IIF:  Gelişen Piyasalara sermaye akımı durdu, cari açıklar genişleyecek

International Institute of Finance’in  (IIF) aylık raporuna göre, Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkelerin (GOÜ, Piyasalar =GOP)  cari açıkları 2022 boyunca mütevazi ölçüde genişleyecek, fakat eğer emtia fiyatları çökmezse, sistemik bir (ödemeler dengesi) krizi beklenmiyor. Öte yanda, IIF’a göre, Çin hariç GOP’a akan sıcak para kurudu.

 

2021’de GOÜ’nün çoğunluğunda dış ticaret açığı daralırken, pandeminin tetiklediği ekonomik daralma birincil nedendi.

2021’in son aylarında emtia fiyatlarında gözlenen ralli, net-net emtia ihracatçısı olan GOÜ’in ödemeler dengesi profilini iyileştirdi. Halihazırda ise, ithalat hacim olarak ihracatın önüne geçti.

GOÜ’in çoğunda dış denge 2022 için dirençli bir görünüm arzediyor. IIF’nin iki numalralı ekonomisti Sergei Lanau’ya göre  “Eğer emtialarda  beklenmedik bir ayı piyasası yaşanmazsa, cari dengelerde bozulma 2013 benzeri bir “taper tantrum”a (Fed’in parasal sıkılaştırmaya geçmesine tepki olarak 8-16 hafta süren  GOP’tan para kaçışı) yol açmayacak.

Latin Amerika ülkesi Kolombiya, GOÜ trendinin tersine cari dengesi yaklaşan seçimler öncesi gözle görülür ölçüde bozulan ülke.  Şili’nin dış dengesi ise ana ihraç ürün olan bakırın fiyat trendine göreceli olarak yüksek,  dikkatli takip edilmeli.

Halen günde 250 bin civarında vaka ile bir kez daha Covid-19’un pençesine düşen Hindistan’da beklentilerin gerisinde kalacak 2022 GSYH büyümesi eşliğinde dış denge bozulacak, bu olumsuz gelişme sıcak para kaçışı tetikleyecek boyutta görünmüyor.

Türkiye’de Aralık’ta yeniden genişleyen ithalat rakamları ve hızla ivmelenen kredilere  rağmen,  TL’ni değer kaybı sayesinde (ithalatı orta vadede frenler) cari açığın daralması bekleniyor.

IIF veri setine göre GOP’a Aralık ayında $16.8 milyar sıcak para girdi. Ancak, Çin dışında tahvil ve hisse senetlerine yatırımlar ekonomilere yavaşlayacak kaygısı ile nerdeyse sıfırlandı.

Raporda “Sıcak para girişlerinin önünde engel Omicron’un GOÜ’de daha sert seyretmesi, ve 2022 yılında Dolar Endeksi ve ABD tahvil getirilerinde yükseliş beklentisi.

Çin ise ABD’nin önüne çıkardığı tüm engellere rağmen bol miktarda finansal yatırım cezbediyor. IIF’e göre, diğer GOÜ ivme kaybederken, Beijing’in ekonomiyi istediği zaman hızlandıracağı beklentisi diğer GOÜ’den ayrışmasının başlıca nedeni.

Gemi azıya alan enflasyon da GOÜ Merkez Bankalarını erken faiz artırımlarına zorluyor. Geçen Mayıs’tan bu yana IIF’in takip ettiği 20 GOÜ’den 15’nde faizler yükseltildi.  Aralık ayında Çin dışı GOÜ $9.6 milyar tahvil yatırımı kaybederken, hisse senedi alımları $3.6 milyar olarak gerçekleşti.

 

QNB Finansbank Araştırma: Yabancılarda çıkış devam ediyor

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 7 Ocak haftasında yabancı yatırımcıların hisse senedi portföylerinden 143 milyon dolarlık, devlet tahvili portföyünden de 72 milyon dolarlık çıkış yaşanmıştır. Hisse senetlerinden son 7 haftadaki çıkış 1.3 milyar dolara ulaşmıştır. Tahvil portföyünden de 8 haftalık toplam çıkış 0.5 milyar dolar olmuştur.

Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Bu kanaldan ise 7 Ocak haftasında 1.5 milyar dolarlık çıkış olduğunu hesaplamaktayız.  Böylece, son 3 haftada yaşanan toplam çıkış miktarı 3.9 milyar dolar ulaşmıştır. Sonuç olarak, yabancı yatırımcıların TL cinsinden toplam fon portföyü (hisse, bono, carry trade) geçen hafta 1.7 milyar dolar, TCMB’nin faiz indirim sinyali verdiği Eylül ayından beri de 12.8 milyar dolar çıkış kaydetmiştir.

 

FÖŞ yazdı:  Dünya ekonomisinin ufku karardı

 

Global piyasalarda Fed  ve Ukrayna korkusu

 

Çin’in rekor dış ticaret fazlasına ragmen ekonomik büyümesi 2022’de neden yavaşlayacak?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler