Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in rekor dış ticaret fazlasına ragmen ekonomik büyümesi 2022’de neden yavaşlayacak?

Çin’in rekor kıran ihracat gücü aralık ayında da devam ederek yıllık ticaret fazlasını yeni bir rekora taşıdı.  Emlak piyasasındaki düşüş…

Çin’in rekor dış ticaret fazlasına ragmen ekonomik büyümesi 2022’de neden yavaşlayacak?

Çin’in rekor kıran ihracat gücü aralık ayında da devam ederek yıllık ticaret fazlasını yeni bir rekora taşıdı.  Emlak piyasasındaki düşüş ve Covid salgınları nedeniyle yavaşlayan ekonomiye en büyük destek dış ticaret fazlasından kaynaklandı.

Gümrük İdaresi’nden Cuma günü yapılan açıklamaya göre, Çin’de aralık ayındaki ihracat 340,5 milyar dolar olarak gerçekleşti ve yılın tamamında 3,36 trilyon dolara ulaştı. İthalat aralık ayında 246 milyar dolar ve yıl için 2,69 trilyon dolar olarak gerçekleşti.  Böylece aralıkta dış ticaret fazlası 94,5 milyar dolarla tüm yıl seviyesini 676 milyar dolara taşıdı.

Veriler, tüm yıl boyunca görülen tabloyu doğruluyor- ülkenin fabrikaları elektronikten bahçe mobilyalarına kadar her şeyi üretirken, Çin mallarına olan talep güçlü. Ancak yeni yılda, dünyanın geri kalanı Covid ile yaşamaya başladığında evden çalışma teknolojisine ve sağlık ekipmanlarına olan talebin yavaşlaması ve tüketimin hizmetlere doğru kayması nedeniyle ticaret büyümesinin daha zayıf olması bekleniyor.

Çin’in, emlak piyasasındaki düşüşün derinleşmesi ve virüs salgınlarından kaynaklanan aksaklıkların maliyeti pazartesi günü açıklanacak büyüme rakamının bir yıldan uzun bir sürenin en zayıf ekonomik büyümesini olması muhtemel.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı anketteki medyan tahmine göre, gayrisafi yurt içi hasıla muhtemelen geçen yılın son üç ayında %3,3 oranında büyüdü ve bu 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana en yavaş tempo oldu. Aynı gün açıklanacak sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit kıymet yatırımı aralık ayı verilerinin de daha zayıf olması bekleniyor.

Momentum kaybı, merkez bankasının pazartesi sabahı olası bir faiz indirimine odaklanarak daha fazla parasal teşvik spekülasyonunu körüklüyor. Politika yapıcılar ekonomiyi istikrara kavuşturmayı bu yıl öncelik haline getirirken, çok sayıda ekonomist faiz indirimi tahminlerini öne çıkardı.

Geçen yılın ikinci yarısında ekonomideki yavaşlama pandemi sürecinde dev reye sokulan ve politika yapıcıların finansal riskleri azaltmak için teşvikleri geri aldığı yılın ilk yarısıyla keskin bir tezat içinde.  Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlere göre, ilk yarı performansı sayesinde büyük olasılıkla Çin’in 2021’de tüm yıl için %8 büyüme elde edebilecek ve hükümetin “%6’dan fazla” hedefinin çok üzerinde olacak.

Emlak Krizi

Çin’in emlak sektöründeki kredi krizi devam ediyor. Ev stoklarını azaltmaya yönelik 2015’teki ulusal kampanyadan bu yana, emlak sektörü yatırımlarında büyüme beklentisi %5,2’yle en düşük seviyede.   Bu yavaşlama, düşük altyapı yatırımıyla birleştiğinde, sabit kıymet yatırım büyümesini tüm yıl için %4,8’e düşürebilir.

Yetkililerin gayrimenkul fonlarına yönelik bazı kısıtlamaları hafifletmek için yaptığı son hamleler, piyasadaki baskıyı hafifletmeye yaramadı. Ev kredisi talebi aralık ayında zayıf kaldı. Hanehalkı orta ve uzun vadeli kredileri ülkenin ilk Covid-19 salgınını kontrol etmek için kilit altında olduğu Şubat 2020’den bu yana en düşük miktarda arttı.

Temkinli Tüketiciler

Tüketici harcamaları artışı, ülke genelinde tekrarlanan salgınların hane halkının duyarlılığını azaltmasıyla salgın öncesi seviyelerine henüz geri dönmedi. Ekonomistler perakende satış büyümesinin aralık ayında bir yıl öncesine göre %3,8’e yavaşlayacağını öngörüyorlar.

Çin’in sıfır Covid stratejisi, endüstriyel üretime fayda sağlarken, özellikle catering ve seyahat konusunda tüketime daha fazla sıkıntı verecek gibi. Ekonomistler, ülkenin önemli bir siyasi yıla girmesi ve Kış Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapması nedeniyle Pekin’in politikayı sürdürmesini ve sınır kontrollerini 2022 boyunca hatta ötesinde yerinde tutmasını bekliyor.

Kayıp İşler ve Gelirler

Resmi işsizlik oranı aralık ayında %5’te değişmeden kalırken, bunun gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusunda şüpheler var. Alternatif göstergeler ve anekdot raporları işsizliğin resmi aylık rakamların gösterdiğinden daha kötü olduğunu gösteriyor. Ekonomistler, verilerin şehirleri terk eden göçmen işçileri ve istemsizce işgücünden ayrılanları tam olarak yakalayamadıklarına söylüyor.

Çin, 2021 için ekonomiye 11 milyondan fazla kentsel iş ekleme yıllık hedefini tutturdu.

Yavaş gelir artışı hane halkını olumsuz etkileyen bir diğer faktör. Bunu artırmak tüketimde anlamlı bir toparlanmayı desteklemenin anahtarı olacaktır. Kişi başına harcanabilir gelirdeki büyüme, aradaki fark daralmasına rağmen geçen yılın tamamında GSYİH genişlemesine ayak uyduramadı.

Faiz Oranı

Çin Halk Bankası, GSYİH raporu öncesinde Pazartesi günü önemli bir politika faizini düşürüp 500 milyar yuanın (79 milyar dolar) üzerinde vadesi dolan politika kredisini yineleyip yinelememeye karar verecek.

Bloomberg’in anketine katılan 10 ekonomistin üçü hariç hepsi, bir yıllık orta vadeli borç verme tesisindeki oranın değişmeyerek %2,95’te kalacağını tahmin ediyor. Standard Chartered Plc’nin temel beklentisi faiz oranında bir değişiklik olmayacağı yönünde ancak bankadaki Çin makro stratejisinin başkanı Becky Liu, 5-10 baz puanlık bir azalma ihtimalini %50 görüyor.

Ankete katılan ekonomistlerden sekizi vadesi gelen fonların yenilenmesini bekliyor.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler