Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Global piyasalarda Fed  ve Ukrayna korkusu

Cuma gecesi Wall Street’te DJ30 200 puan değer kaybederken, ABD gösterge 10 yıl vadeli tahvilin getirisi de %1.79’la çok yıllı…

Global piyasalarda Fed  ve Ukrayna korkusu

Cuma gecesi Wall Street’te DJ30 200 puan değer kaybederken, ABD gösterge 10 yıl vadeli tahvilin getirisi de %1.79’la çok yıllı rekoruna yaklaştı.  Türkiye’nin de dahil bulunduğu MSCI GOÜ (Gelişmekte Olan Ülkeler, Piyasalar = GOP) hisse endeksi günü %0.51 kayıpla kapadı. Latin Amerika seansında bölgesel borsalar %0.38 değer yitirdi.

Fed’in 2022-2023 boyunca parasal sıkılaştırma yapacağına inancın yükselmesi riskli varlıklarda değer kaybının başlıca nedeni. Fakat, ABD’nin uyarılarına rağmen Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekat düzenlemesi ihtimali de risk iştahını baskılıyor.

İş Yatırım, dün tahvil pazarında yaşananları şöyle yorumladı:

 

ABD’de 10 yıllık getiriler haftanın son işlem gününde yükseliş gösterirken 1.70 yakınlarından 1.77 seviyelerine ilerleme görüldü. ABD perakende satışlar verisinin beklentinin altında kalmasıyla Amerikan Doları’na alıcılar gelirken tahvillerde satışlar hızlandı. Global olarak da satış baskısı olan bir gün olurken İngiltere 10 yıllıklar 1.15, Fransa 10 yıllıklar 0.33, Almanya 10 yıllıklar -0.05 getiri seviyesinden ekside olarak haftayı sonlandırdılar.

Türk hazine eurotahvilleri hem global ortamın hem de ülke risk priminde yaşanan yükselişin etkisiyle haftanın son işlem gününü satıcılı geçirdiler. 5 yıl vadeli CDS 545 seviyesinden 558 seviyesine yükselirken 2027 vadeli hazine kıymetinin getirisinde 4 baz puan, 2031 vadeli hazine kıymetinin getirisinde 8 baz puan yükseliş görüldü ve 2031 vadeli kıymetin getirisi 7.70 olarak fiyatlandı. Şirket tarafı daha pozitif kalırken 2024 vadeli İş Bankası kıymeti 6.65 getiri seviyesinden fiyatlandı.

 

ABD kapanışı

 

Investing.com’a göre,  ABD hisse senedi piyasaları Cuma kapanışın ardından karıştı Petrol ve Gaz, Teknoloji ve Tüketici Malları sektörlerindeki hisselerin artışıyla yükseldi Tüketici Hizmetleri, Finans ve Sanayi sektörlerindeki hisselerin düşüşüyle düştü.

 

NYSE borsasının kapanışıyla Dow Jones Industrial Average 0,56% değer kaybetti,bu sırada S&P 500 endeksi 0,08% değer kazandı, ve NASDAQ Composite endeksi 0,59% değer kazandı.

 

S&P 500 için zımni volatilite ölçümü yapan CBOE Volatility Index 5,51% oranında düşüşle 19.19 puanı gördü.

 

Şubat vadeli Altın Vadeli İşlemleri 0,22% veya 4,05 değer kaybederek onsu $1.817,35 seviyesinden işlem görüyor. Diğer yandan emtialarda Şubat vadeli Ham Petrol WTI Vadeli İşlemleri 2,63% veya 2,16 oranında artışla varili $84,28 seviyesinden işlem görüyor. Bu sırada Mart vadeli Brent Petrol Vadeli İşlemleri 2,24% veya 1,89 artışla varili $86,36 seviyesinden işlem görüyor.

 

 

GOP’ta Rus hisselerinin dolar bazında %4 değer yitirdiği rapor edildi. Rus ve Ukrayna Eurobond’ları da sert kayıplar sergilediler. ABD, eğer Rusya Ukrayna’ya girerse, başta Putin olmak üzere ülkeye ağır yaptırımlar uygulayacağını beyan etmişti.

 

Gelecek hafta ne olacak?

Hafta boyunca Fed’den gelecek açıklamalar gözlenecek. Fed guvernörlerinin piyasaları hızlı faiz artırımı ve birkaç ay içinde başlayacak bilanço daraltma sürecine hazırlaması bekleniyor. Bundan önceki son parasal sıkılaştırma dönemi olan 2018’de Fed ilk faiz artırım kararını açıklamadan önce S&P500 %18 değer yitirmişti. Bu kez biraz daha az kayıp verebilir, çünkü Wall Street’te başlayan şirket mali tablo açıklama sezonunda hisse başı karların yükselmesi bekleniyor.

Öte yanda, ABD 10 yıl vadeli tahvil getirisinin %2’ye doğru hamle yapması mümkün. En kısa vadede tahvilleri kerterizi Cuma akşamı $86/varile tırmanan (Brent) ham petrolden alacak.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmaya cesaret edemeyeceği hala temel senaryo. Ancak, Putin askeri stratejide “yapıcı belirsizliğe” inandığı için şu ana kadar asıl niyetini gizlemiş de olabilir. Rusya’nın askeri harekata başlaması risk iştahını iyice baskılarken, altın, dolar ve ABD tahvillerine güvenli liman talebi bekleriz.

 

FÖŞ yazdı:  Dünya ekonomisinin ufku karardı

 

Baraj 14 yıkılırsa fena! | Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada

 

 

Reuters:  Ucuz para dönemi 2023’te kapanacak

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler