Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Reuters:  Ucuz para dönemi 2023’te kapanacak

Reuters yazarı Tommy Wilkes  “Central banks start turning off the cash taps” başlıklı yorumunda QE yani tahvil karşılığı para basma…

Reuters:  Ucuz para dönemi 2023’te kapanacak

Reuters yazarı Tommy Wilkes  “Central banks start turning off the cash taps” başlıklı yorumunda QE yani tahvil karşılığı para basma döneminin 2023’te kapanacağını öngördü. Global Merkez Bankaları (MB) 4Ç2021’de likidite musluğunu kapatmaya başladı. Bu süreç 2022 yılı boyunca sürecek, ancak bilanço daraltma işlemi portföylerde bulunan tahvillerin faiz akımı  nedeniyle ancak 2023 yılında piyasalarda yankılanacak.  QE döneminin bitmesi S&P500 başta riskli varlıkları nasıl etkiler?

 

Halihazırda Wall Street’ten Asya’ya yayılan satış dalgasının temel nedeni, Fed’in “faizler artacak“ uyarısından çok pandemi döneminde $8.6 trilyona  şişen bilançosunu daraltma niyeti. AMB başta diğer MB’ları 2022 yılı boyunca dünya piyasasına ucuz para pompalamaya devam edecek. Öte yanda para  ve bankacılık  uzmanları riskli varlıkların azalan likidite akımından bu yıl dahi zarar görebileceği endişesini ifade ettiler.

Somut olarak, 2021 yılı  ortasından bu yana global likidite artışı yavaşlıyor, fakat toplam likiditenin daralması 2022 sonu hatta 2023 ortalarını bulabilir.

Bank of America strateji ekibine göre, global para arzı bu yıl da genişleyecek, fakat GSYH’ya oran olarak daralacak.

 

Pictet Asset Management kıdemli strateji uzmanı   Steve Donzé’nin projeksiyonlarına göre, rezerv para MB bu yıl net $600 milyar para basacak. Bu meblağ 2020’de $2.6 trilyon, 2021’de ise $1.8 trilyon olarak gerçekleşti.

 

Öte yanda, doların değer kazanması yüzünden dolar cinsinden ölçülen global likidite 4Ç2021’de daralmaya başladı bile. Eğer Fed bilanço daraltmaya 1Y2022’de başlarsa, global para arzı hesaplanandan daha çabuk daralır.

 

Donze ayrıca bilanço büyüklüğünü de göz önüne alan bir “gölge Fed faiz oranı” hesaplıyor. Bu oran 2022’de 470 baz puan yükselerek eksi 160 baz puanda kapatacak. Kıyaslama için, 2014 ve 2019 parasal sıkılaştırma döngülerinde gölge faiz toplam 600 baz puan yükselmiş, ama bu süreç 5 yıla yayılmıştı.

Uzmanların çoğunluğu $25 trilyona erişen toplam rezerv para MB bilançolarına işaret ederek, riskli varlıklara yatırım yapmak isteyenler için hala yeterli  miktarda likidite bulunduğunu öne sürüyor.

 

Citi’den Matt King global likidite havuzunun hızla kurduğunu öne sürerek, “yatırımcılar düzey değil, değişimleri takip eder” uyarısını yapıyor.

 

JP Morgan stratejistlerine göre “para arzı fazlası” 2021 Mayıs’tan bu yana daralıyor. 2022 yılında likidite salınımı iyice yavaşlayacak.

Ekibe göre para arzı 2021 yılında $7.5 trilyondan 2022’de $4.5 trilyona yavaşlayacak. 2023 yılında global para arzı sadece $3 trilyon artacak.

Riskli varlıklar açısından, likidite bolluğu 2022 sonundan önce sorun olmayabilir. Ancak, yükselen faizler ve sıkılaşan global finansal koşulların hisse senetleri değerlemelerini olumsuz etkileyeceği kesin. Asıl soru, yatırımcılar QE devrinin kapandığına NE ZAMAN inanıp, aşırı değerli hisseleri satar?

 

FED’den Mart’ta beklenen ilk faiz artırımı küresel risk iştahını baskılıyor

 

JPMorgan: “ABD Hazine kağıdı getirileri yukarı giderken nakitte kalınmalı”

 

(YENİLEME: Goldman Sachs yorumu eklendi): UniCredit dolarda 18’e dönüş bekliyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler