Sosyal Medya

Döviz

(YENİLEME: Goldman Sachs yorumu eklendi): UniCredit dolarda 18’e dönüş bekliyor

Goldman Sachs: Para politikasında U dönüşü bekliyor   ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, son dört ayda politika faizinde 500 baz…

(YENİLEME: Goldman Sachs yorumu eklendi):   UniCredit dolarda 18’e dönüş bekliyor

Goldman Sachs: Para politikasında U dönüşü bekliyor

 

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, son dört ayda politika faizinde 500 baz puanlık indirim yapan Türkiye’nin para politikasında ‘U dönüşü’ bekliyor.

 

Erdoğan, geçen haftalarda ekonomiyi yine ‘Nas’a bağlayarak ”Bu can bu tende oldukça iddia ile söylüyorum; faiz sebeptir enflasyon neticedir” demişti.

 

Ancak uluslararası kuruluşlar bu politikadan dönüleceği tahmini yapıyor.

 

Para politikasında ileride bir ‘U dönüşü’ olmasını beklediğini söyleyen Goldman Sachs analistleri, bu noktaya gelmeden önceyse başka idari ve düzenleyici adımlar atılmasını bekliyor: “Bizim görüşümüze göre şu ana kadar alınan tedbirlerin hiçbiri Türk ekonomisinin karşılaştığı başlıca soruna – çok yüksek enflasyon seviyesine – değinmiyor. Dövize bağlı mevduatlar veya diğer adımlar dolarizasyonu durdursa bile, ekside olan reel faizlerin ve yüksek seviyedeki kredi büyümesinin enflasyonun yüksek seviyede kalmasına sebep olmaya ve liranın üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi muhtemel.”

 

Kaynak:  DİKEN

 

Döviz mevduatından dönüşüm oranı yüzde 3

 

SÖZCÜ:  Döviz kamu müdahalesiyle mi düştü?

 

JPMorgan: “ABD Hazine kağıdı getirileri yukarı giderken nakitte kalınmalı”

 

İtalya merkezli bankacılık ve finansal hizmetler şirketi UniCredit, Türk Lirası’ndaki değer kaybının ve enflasyondaki yükselişin 2022’de sürmesini bekliyor.

Siyasi baskılar devam ettiği takdirde Merkez Bankası’nın 2022’de faizleri indirmeye devam edeceğini belirten Unicredit, kurdaki hızlı değer kaybının finansal istikrarı tehdit edebileceğini belirtti.

Unicredit, Dolar/TL’nin 2022 sonunda 18 seviyesine yeniden ulaşacağını öngörürken, enflasyonun 2022’nin büyük bir kısmında yüzde 50’nin üzerinde kalmaya devam edeceğini yıl sonundaysa gerileyerek yüzde 37’ye düşeceğini savundu.

BloombergHT’nin aktardığına göre Merkez Bankası’nın 2022 yılında faizleri yüzde 12 seviyesinde tutmasını bekleyen banka, 2023 yıl sonunda MB politika faizinin yüzde 23 seviyesinde olacağını düşünüyor.

Raporunda “Seçimleri muhalefetin kazanması halinde daha Ortodoks (genel kabul gören) bir para politikası izleneceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullanan banka analistleri, bunun Türk Lirası’nın değerini ve sermaye girişlerini artıracağını öngördüklerini belirtti.

Unicredit 2023 yıl sonunda ise dolar kurunun 18’den 13,50 seviyesine düşmesini beklerken, enflasyonun da yüzde 37’den yüzde 18,7’ye gerileyeceğini öngörüyor.

Dolar/TL, aralık ayında, TL mevduata Hazine ve Merkez Bankası desteklerinin gelmesi ve kamu bankaları aracılığı ile yapılan agresif döviz satışları sonrası 18,4 tarihi zirvesinden 11’e doğru sert düşüş yaşamıştı. Bu bölgede kalıcı olmayan kur kısa süre içinde 13 lirayı yeniden aşmış ve 14 lirayı zorlamaya başlamıştı.

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler