Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ekonomisi 4Ç2021’de yavaşlamaya başladı, 2022 için tehlike çanları…

Ülkemizin ekonomi ve finans okurlarının Çin’e ilgisi düşük, fakat artık ABD kadar Çin ekonomisi de dünyanın merkezinde. Geçmişte, dünya borsaları…

Çin ekonomisi 4Ç2021’de yavaşlamaya başladı, 2022 için tehlike çanları…

Ülkemizin ekonomi ve finans okurlarının Çin’e ilgisi düşük, fakat artık ABD kadar Çin ekonomisi de dünyanın merkezinde. Geçmişte, dünya borsaları için öncü gösterge ararken, Wall Street’e bakardık, şimdi ise Çin borsaları VE tahvil fiyatlarını da takip etmek zorundayız.

 

Somut olarak, Çin ekonomisinin yavaşlaması ona yatırım  ve lüks tüketim malı satan Almanya’dan, teknoloji ihraç eden Güney Kore ve Japonya’yı, oradan da emtia ihracatçısı iki kıta olan Latin Amerika ve Afrika’yı sarsacak.  Evergrande türü Arazi Geliştirme ve Finansman Şirketlerinin (AGFŞ) toplu batışı ise tüm dünya tahvil  ve kredi pazarına yayılan bir şok dalgası başlatabilir.

 

Çin’den gelen  günlük/haftalık veri akımını bir kenara koyup da 4Ç2011 ve 2022 GSYH tahminlerine bakalım. Çin piyasalarının performansı ve ekonomisinin dünyaya net etkisi ancak bu göstergeden ölçülebilir.

 

Çin’de 4Ç2021 GSYH’de kayda değer bir yavaşlama rapor edileceği artık konsensus mahiyetinde. China Daily’e göre 4Ç2021 yıllıklandırılmış GSYH büyüme hızı bir önceki çeyrekteki %7.9’dan %4.9’a gerileyecek.  Aynı kaynak Çin’in 2022’de %5 büyüyeceğini tahmin ederken, sosyal barışı muhafaza eden  asgari büyüme oranının en az %5.5 olması gerektiğini öne sürüyor. Başka kaynaklara göre ise, Çin’de büyümenin %4.5’un altına düşmesi ona mal ve hizmet satan ekonomiler için sert bir olumsuz şok teşkil eder.

 

Böyle bir ihtimal var mı?  Dünya Bankası Ocak 2022 Global Ekonomik  Görünüm Raporunda 2022 için %5.1 tahmin etti.

Ancak, Goldman Sachs’ın (GS) 11 Ocak  tarihli raporunda 2022 GSYH büyüme tahmini %4.8’den %4.3’e aşağı revize edildi.

GS’a göre, Çin’i tökezletecek olan ihracat yavaşlaması değil, en az 4 kentte teşhis edilen Omicron vakalarının tüm Kıta Çini’ne yayılmasını engellemek için uygulanan, “sıfır vaka toleransı” olarak nitelendirilen katı karantina tedbirleri. Bunlar hane halkının hizmet tüketimi kadar ekonomiye duyduğu güveni de olumsuz etkiliyor. Bu yüzden GS, yavaşlamanın yükünü öncelikle özel tüketimin taşıyacağını düşünüyor.

Bu nokta önemli, çünkü Evergrande krizinin diğer AGFŞ’ne bulaşmaması için, konut alımlarının canlı seyretmesi gerekecek. Beijing’in aldığı ve 2022 boyunca alması beklenen ekonomiyi teşvik tedbirleri öncelikle emtia üreticileri ve sabit sermaye yatırımlarını etkiliyor.  Tüketimin çok yavaş arttığı bir yıl, Çin’in emlak-inşaat bunalımının ağırlaşacağı anlamına gelebilir.

Halihazırda, global yatırım bankaları arasında genel beklenti, geçen senenin ayı piyasası sonrası Şenzen ve Şangay borsalarının  bu sene güçlü performans göstereceği yönünde. Ancak, büyüme tahminlerini bu algıyı doğrulamaktan uzak. Ek olarak, eğer Evergrande hastalığı sektörün diğer firmalarına bulaşırsa,  off-shore tahvil pazarının büyük çoğunluğunu teşkil eden bu şirketlerin tahvilleri de satılacak demek. Bu durumda Asya’nın tümünde kurumsal tahvil faizleri yükselebilir.

 

Çin’in rekor dış ticaret fazlasına ragmen ekonomik büyümesi 2022’de neden yavaşlayacak?

 

IIF:  Gelişen Piyasalara sermaye akımı durdu, cari açıklar genişleyecek

 

Chicago Fed Başkanı Evans: Eğer enflasyon artmaya devam ederse 4 faiz artırımı olabilir

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler