Dünya Ekonomisi
Global PMI: Büyüme Hafif Toparlandı, Enflasyon ve Tedarik Riskleri Yükseldi
Dünya ekonomisi İran Savaşı'na rağmen güçlü performans sergiledi, ama bu gelişme geleceğe duyulan korkuyu yansıtıyor olabilir
J.P. Morgan PMI raporu: Orta Doğu savaşı küresel maliyet baskısını artırıyor
J.P. Morgan ve S&P Global tarafından yayımlanan son Küresel PMI raporu, dünya ekonomisinin nisan ayında sınırlı da olsa toparlanma sinyali verdiğini ortaya koydu. Ancak rapor, Orta Doğu’daki savaş ve Hürmüz Boğazı çevresindeki gerilimlerin küresel tedarik zinciri ve enflasyon üzerindeki baskıyı yeniden artırdığı konusunda önemli uyarılar içeriyor.
J.P. Morgan Global Bileşik PMI Endeksi nisan ayında 51,8 seviyesine yükselirken, mart ayındaki 51,0 seviyesine göre toparlanma kaydedildi. Böylece küresel ekonomik faaliyet son 39 aydır büyüme bölgesinde kalmayı sürdürdü.
İmalat sektörü hizmet sektörünü geride bıraktı
Rapora göre küresel imalat sektörü nisan ayında hizmet sektörüne kıyasla daha güçlü performans gösterdi.
Küresel İmalat Üretim Endeksi 53,4 seviyesine çıkarak son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Özellikle tüketim malları, ara malları ve yatırım malları üretiminde büyümenin hızlandığı görüldü.
Uzmanlar, şirketlerin olası tedarik zinciri sorunları ve fiyat artışlarından korunmak amacıyla siparişlerini öne çekmeye başladığına dikkat çekiyor.
Hizmet sektöründe de büyüme devam etti. Küresel Hizmet PMI Endeksi nisan ayında 51,2’ye yükselerek art arda 40’ıncı ayda genişleme sinyali verdi. Ancak tüketici hizmetlerinde daralma ikinci aya taşındı.
Hindistan ve Çin büyümeyi sürüklüyor
Ülke bazında bakıldığında, nisan ayında açıklanan 15 PMI verisinin 10’unda ekonomik büyüme kaydedildi.
En hızlı büyüme Hindistan’da görülürken, Çin ve İngiltere de güçlü performans sergileyen ülkeler arasında yer aldı. ABD, Japonya ve Brezilya da büyüme kaydeden ekonomiler arasında sıralandı.
Buna karşılık Euro Bölgesi zayıf halka olmaya devam etti. Bölge ekonomisi son 16 ayın ardından ilk kez daralma sinyali verdi.
Almanya, Fransa ve İspanya’da üretim gerilerken, İtalya sınırlı büyüme gösterdi.
Hürmüz Boğazı küresel riskleri artırıyor
Raporda özellikle Orta Doğu’daki savaşın ve Hürmüz Boğazı’na yönelik geçiş kısıtlamalarının küresel ekonomi üzerinde ciddi baskı yarattığı vurgulandı.
Enerji ve lojistik maliyetlerindeki yükseliş, küresel üretim maliyetlerini artırırken, tedarik zincirlerinde yeni gecikme risklerini gündeme taşıdı.
Küresel girdi maliyetleri enflasyonu nisan ayında son 41 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Şirketler artan maliyetlerin bir kısmını fiyatlara yansıtmaya başladı.
Böylece küresel satış fiyatları artışı da Ekim 2022’den bu yana en hızlı seviyeye çıktı.
ABD-Çin Gerilimi Küresel Ekonominin Kaderini Belirleyebilir: Mayıs Zirvesinde 5 Kritik Başlık
Küresel ticaret hâlâ kırılgan
Her ne kadar yeni siparişlerde toparlanma görülse de uluslararası ticaret tarafında kırılgan görünüm devam ediyor.
Yeni ihracat siparişleri üst üste ikinci ayda da geriledi. Bu durum küresel ticaretin hâlâ zayıf kaldığını gösteriyor.
Şirketler geleceğe yönelik iyimserliklerini korusa da iş dünyası güveni son beş ayın düşük seviyelerinde seyrediyor.
İstihdam tarafında da güçlü bir toparlanma henüz görülmüyor. Küresel PMI İstihdam Endeksi son aylarda yatay seyrederek işgücü piyasasında belirgin ivme oluşmadığına işaret etti.
J.P. Morgan: Toparlanma geçici olabilir
J.P. Morgan Küresel Ekonomisti Alex Gallin, nisan ayındaki toparlanmanın olumlu bir işaret olduğunu ancak kalıcı olmayabileceğini söyledi.
Gallin’e göre şirketlerin siparişleri öne çekmesi kısa vadede üretimi destekliyor ancak bu durum ilerleyen aylarda talep zayıflığına dönüşebilir.
“Küresel PMI verileri dünya ekonomisinin trendin biraz üzerinde büyüdüğünü gösteriyor. Ancak maliyet baskıları ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle bu toparlanmanın geçici olma riski yüksek” değerlendirmesinde bulundu.
Gallin ayrıca yeni siparişler ve geleceğe yönelik üretim beklentilerinin şubat ayına kıyasla zayıf kaldığını, istihdam verilerinin ise iş gücü piyasasında durgunluğa işaret ettiğini söyledi.
Küresel ekonomi yeni bir baskı dönemine mi giriyor?
Analistler, son PMI verilerinin dünya ekonomisinin bir yandan büyümeyi korumaya çalışırken diğer yandan yeniden yükselen enerji maliyetleri ve jeopolitik risklerle mücadele ettiğini gösterdiğini belirtiyor.
Özellikle petrol fiyatları, tedarik zinciri kırılmaları ve yüksek enflasyonun önümüzdeki dönemde merkez bankalarının faiz politikalarını yeniden zorlayabileceği değerlendiriliyor.
Küresel piyasalarda gözler şimdi hem Orta Doğu’daki gelişmelere hem de ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere büyük merkez bankalarının vereceği yeni mesajlara çevrilmiş durumda.
S&P Global - Markit
