Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: DJ30 900 puan düştü, borsalar Fed ve kar baskısı altında

Wall Street haftayı panik satışlarla kapattı. Fed’in çok hızlı faiz artıracağı beklentisi, ABD tahvil faizlerinin yükselişi ve bazı S&P500 şirketlerinin…

ANALİZ: DJ30 900 puan düştü, borsalar Fed ve kar baskısı altında

Wall Street haftayı panik satışlarla kapattı. Fed’in çok hızlı faiz artıracağı beklentisi, ABD tahvil faizlerinin yükselişi ve bazı S&P500 şirketlerinin karlarının konsensus altında kalmasıyla, DJ30 pandeminin başladığı günlerden bu yana en büyük  tek seanslık kaybına imza attı. S&P500 ve NASDQ Endeksleri %2.5 civarında günlük kayıplar yaşadılar.

Avrupa’nın kıtasal hisse endeksi Stoxx600 %1.79 gerilerken, Gelişmekte Olan Piyasalar MSCI Hisse Endeksi Latin Amerika ve emtia ihraç eden ülkelerin hisselerine gelen alımlarla geceyi yatay kapattı.

Dolar Endeksi 101.33’le 2020’den bu yana zirvesini test ediyor. Dolarda senenin kazancı %5.7’ye vardı. Gösterge ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi   %2.90’a yükselirken, Fed para politikasına daha hassas 5 yıl vadeli kağıtta getiri %3’ü aştı.

Fed’in sıkı para politikasının dünya ekonomisini yavaşlatacağı hesabı ile Bent $106/varile gerilerken, ABD’de (vadeli işlemlerden ölçülen)  reel faizlerin pozitife geçmesi ile altın başta değerli metaller geceyi ufak kayıplarla kapadılar.

S&P500’e ait birkaç şirketin zayıf kar açıklamaları faizler yükselirken  ortalama hisse başı karın gerileyeceği kaygısını artırdı. Bu durumda tahviller hisselere nazaran daha cazip oluyor.  Bank America’ya göre, ABD’de hisse fonlarından bir haftada $17 milyar çıktı.

Fed açıklamaları öncesinde yıl sonunda %1.9 fiyatlanan gecelik Fed faiz oranı, açıklamalar sonrasında %2.5-3 aralığına yükseldi.  Bazı Fed FOMC üyeleri daha da hızlı faiz artırımı talep ederken, 2023 yılı sonunda Fed politika faizinin %3.5’la ekonomiyi frenleyecek düzeye yükselmesi de hisse senetleri  için olumsuz. Goldman Sachs’a göre ABD 10 yıl vadeli DİBS getirisinin %2.9’a yükselmesi  artık hisse senedi değerlemelerini düşürecek bir unsur.

Bloomberg’e göre, Cuma günü ABD’de açıklanan olumlu verilere rağmen S&P500’ün paniğe kapılması bir ayı pazarının ayak sesleri olabilir.

S&P500 halen 22 F/K ve 3x (yıllık ciro) katsayılarından işlem görüyor. Bloomberg bu değerlemenin de aşırı yüksek olduğu iddiasında.

 

Bloomberg’e konuşan uzmanlar artık değişken faizli tahvil ürünleri, private equity (Borsa’ya kote olmayan şirketlere yatırım) ve emtiaları öneriyorlar.

 

Ünlü stratejist Muhammed el Arian’a göre, fon yöneticileri henüz Ukrayna Savaşı’nın yıl boyunca sürmesi ve  büyük merkez bankalarının 2023 yılı boyunca parasal sıkılaştırma yapması gibi riskleri yeterince iskonto etmiyor. El Arian, kötümser senaryoda Bitcoin gibi  kripto varlıkların değer yitireceğini düşünüyor. Altın ise yükselen jeo-politik risk primi sayesinde hala cazip bir yatırım alternatifi olabilir.

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada:  Konutsuz kal,  Hissesiz kalma

 

Ukrayna savaşı enerji yasağına yol açarsa Almanya durgunlukla karşı karşıya: Petrol fiyatı varsayımı 170 dolar!

 

Gelişmekte Olan Ülkeler için Mükemmel Fırtına: Şimdi çok daha cesur bir kolektif yaklaşım gerekli

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler