Sosyal Medya

Döviz

Ukrayna savaşı enerji yasağına yol açarsa Almanya durgunlukla karşı karşıya: Petrol fiyatı varsayımı 170 dolar!

Bundesbank’a göre, Ukrayna’daki savaşın tırmanması ve Rus kömürü, petrol ve gazına uygulanan ambargonun enerji sağlayıcıları ve sanayi üzerinde kısıtlamalara yol…

Ukrayna savaşı enerji yasağına yol açarsa Almanya durgunlukla karşı karşıya: Petrol fiyatı varsayımı 170 dolar!

Bundesbank’a göre, Ukrayna’daki savaşın tırmanması ve Rus kömürü, petrol ve gazına uygulanan ambargonun enerji sağlayıcıları ve sanayi üzerinde kısıtlamalara yol açması durumunda Alman ekonomisi bu yıl yaklaşık %2 oranında küçülme riski altında.

Almanya merkez bankası aylık raporunda, tahminin mart ayındaki baz değere kıyasla yaklaşık % 5 puanlık bir üretime isabet anlamına geldiğini söyledi.

Önümüzdeki yıllardaki kayıpların biraz daha küçük olması gerekirken, özellikle Rus enerji teslimatları kademeli olarak değiştirilirse ve değişim etkileri kolaylaşırsa, 2024’teki faaliyet hala daha önce tahmin edilen seviyelerin önemli ölçüde altında olacak.

Potansiyel Zarar

Bundesbank, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının bir sonucu olarak Alman ekonomisinin karşılaşabileceği çıktı kayıplarını tahmin ediyor

Ekonomistler, Avrupa için savaşın ekonomik yansımalarına ilişkin tahminlerde bulunuyorlar. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını tırmandırmasının, ağırlaştırılmış yaptırımları ve karşı yaptırımları tetikleyeceği ve enerji üzerindeki tam bir yasağın büyüme üzerinde en büyük etkiye sahip olacağı riskleri yükselmekte.

Alman hükümetine danışmanlık yapan araştırma enstitüleri geçen hafta yaptığı açıklamada, böyle bir adımın Avrupa’nın en büyük ekonomisine önümüzdeki iki yıl içinde yıllık üretimin %6,5’ine denk gelen 220 milyar avroya (239 milyar dolar) mal olacağını söyledi.

Bundesbank, zararların bu yıl 165 milyar avro ve izleyen her yıl için 115 milyar avro olduğunu hesaplıyor.

Merkez bankası, en kötü zararların daha yüksek emtia maliyetlerinden geleceğini tahmin ediyor. İki ana modelinin bulgularının kısa vadede birbirini tamamladığını, böylece bulgularının savaşın tam etkisini göstermek için toplanabileceğini düşünüyorlar.

Almanya, enerji girdisinin üç çeyrek %40 oranında azalması durumunda 2022’de ekonomik darbe almaya hazırlanıyor

Bu modeller, çatışmaların yoğunlaşacağını, ancak Ukrayna ile sınırlı kalacağını varsayıyor. Ayrıca fosil yakıtlara ambargo, varil başına 170 doların üzerinde brent ham petrol fiyatı, kömür ve gaz maliyetinde güçlü artışlar ile enerji dışı emtia fiyatlarında göreceli ılımlı artışlar da varsayımlar arasında. Bu senaryoda enflasyonun bu baharda zirveye ulaştığı görülüyor.

İthalat yasağının 2024 yılına kadar yürürlükte kalacağı varsayılırken, Bundesbank dünya genelinde arz ve talepteki değişimleri dikkate alıyor. Herhangi bir finansal piyasa aksaklığının sonuçlarının dahil edilmediğini ve krizin yoğunlaşması durumunda mali teşvikin şu anda beklenenden önemli ölçüde daha güçlü olabileceğini söylüyor.

2022’ye Zayıf Başlangıç

Alman merkez bankası, Euro Bölgesi’ndeki üretimin bu yıl Avrupa Merkez Bankası’nın mart ayındaki %3,7’lik tahmininden yaklaşık %1 3/4 daha zayıf olacağını tahmin ediyor. Gelecek yıl için beklenen hasar da benzer; 2024 sonrasında Ukrayna savaşının etkilerinin azalması bekleniyor.

ECB’nin aksine, Bundesbank üç aylık projeksiyonlar yayınlamıyor.

Aralık ayındaki en sonuncuları, Almanya’nın bu yıl %4,2, 2023’te %3,2 ve 2024’te %0,9’luk büyüme öngördü. Enflasyonun %3,6’dan %2’nin biraz üzerine düştüğü görüldü.

O zamandan beri, fiyat baskıları yoğunlaşırken, ekonomik ivme zayıfladı.

Bundesbank raporunda, bu yılki enflasyonun mart ayındaki iç tahmininden 1 1/2 puan daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor. 2023’teki fiyat baskıları, taban çizgisinin 2 puan üzerinde olabilir.

Bundesbank, Alman ekonomisinin ilk çeyrekte “az ya da çok durgunlaştığını” belirterek, Ukrayna’daki savaşın ekonomik sonuçlarının belirsiz olduğunu ve durumun nasıl geliştiğine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler