Sosyal Medya

Döviz

Gelişmekte Olan Ülkeler için Mükemmel Fırtına: Şimdi çok daha cesur bir kolektif yaklaşım gerekli

Gelişmekte olan ülkeler, kendi suçları olmadan, bir kıtlık, siyasi kargaşa ve borç krizi fırtınasıyla karşı karşıya. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve…

Gelişmekte Olan Ülkeler için Mükemmel Fırtına: Şimdi çok daha cesur bir kolektif yaklaşım gerekli

Gelişmekte olan ülkeler, kendi suçları olmadan, bir kıtlık, siyasi kargaşa ve borç krizi fırtınasıyla karşı karşıya. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve tetiklediği Batı liderliğindeki yaptırımlar, yoksul ülkeleri hayati turizm ve ihracat gelirlerinden mahrum bırakan gelişmiş ekonomilerdeki COVID-19 kilitlenmeleri gibi suçlanıyor.

Milyonlarca hayat şu anda risk altında, ancak hafifletme mümkün. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın bu ayki bahar toplantılarında odak tam da bu durum.

Politika yapıcıların ele alması gereken çok şey var – sarmal olarak artan gıda fiyatlarından başlayarak. Aralarında dünya buğdayının %29’unu tedarik eden ülkeleri içeren Rusya-Ukrayna çatışması, bu yılın başından bu yana buğday fiyatlarında %67’lik bir artışa katkıda bulundu. Diğer buğday üreticileri tarafından uygulanan ihracat yasakları, Belarus ve Rusya’dan gelen arzın azalması nedeniyle gübre sıkıntısı gibi fiyat artışlarını da körüklüyor.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kıtlık yayılıyor. Vurulan ilk ülkeler, Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Nijerya, Pakistan, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Venezuela ve Yemen de dahil olmak üzere Rusya’nın işgalinden önce de çıkmazda olanlar. Onlara hızla katılanlar, ithal tahıla dayanan ve Cibuti, Lesoto, Mozambik, Burundi, Madagaskar, El Salvador, Lübnan, Honduras, Eswatini, Guatemala ve Namibya gibi akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olan ülkeler.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı İcra Direktörü David Beasley kısa süre önce sert bir uyarı yayınladı: “Şu anda yeryüzünde cehennem olduğunu düşünüyorsanız, sadece hazırlanın. Kuzey Afrika’yı ihmal edersek, Kuzey Afrika Avrupa’ya geliyor. Ortadoğu’yu ihmal edersek, Ortadoğu Avrupa’ya geliyor.”

Artan gıda fiyatları ve açlık, ayaklanmaları ve siyasi kargaşayı daha olası hale getirecek. Ukrayna savaşı başlamadan önce bile, insanlar Afganistan’da, Etiyopya’da, Somali’de, Yemen’de, Myanmar’da, Suriyeli mülteci kamplarında ve başka yerlerde krize sürüklenmişti. Mart ayında, Kamerun, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka ve İspanya gibi ülkelerde geniş çaplı protestolar patlak verdi.

Önleyici tedbirler alabilecek hükümetler zaten bunu yapıyor. Örneğin, buğdayının yaklaşık %80’ini Rusya ve Ukrayna’dan ithal eden Mısır, yakın zamanda sübvansiyonsuz ekmeğin yükselen fiyatına karşı koymak için bir fiyat sınırı getirdi (hükümet zaten nüfusun çoğu için ekmeği sübvanse ediyor). Hükümet ayrıca toplam 130 milyon Mısır lirası (7 milyon dolar) tutarında bir ekonomik yardım paketi açıkladı. Bu önlemler IMF ve Suudi Arabistan’ın yardımıyla mümkün oldu. Ancak birçok ülke henüz böyle bir yardım almadı.

İşbirliği yapmamak, kıtlık ve çatışmayı tetiklemekte. Şaşırtıcı bir şekilde, dünyanın üç büyük temel maddesi olan pirinç, buğday ve mısırın küresel stokları görünüşe göre tarihi zirvelerde. Ukrayna savaşından en çok etkilenen emtia olan buğday stokları bile “2007-08 gıda fiyatı krizi sırasındaki seviyelerin çok üstünde”yken, tahminler Rusya ve Ukrayna buğday ihracatının yaklaşık dörtte üçünün işgalden önce teslim edildiğini gösteriyor.

COVID-19 tarafından sınırlarına kadar gerilen birçok düşük gelirli ülke, daha yüksek gıda ve yakıt fiyatları, düşük turizm gelirleri, uluslararası sermaye piyasalarına erişimin azalması, ticaret ve tedarik zinciri kesintileri, düşük sermaye akımlar ı ve mülteci akışlarında tarihi bir artıştan etkilendiği için ciddi bir borç krizi de gelişiyor. Gelişmekte olan ülke borcu, devlet gelirlerinin yaklaşık %250’si ile 50 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Pandemi ile ilgili G20 Borç Hizmeti Askıya Alma Girişimi (DSSI) için uygun olan ülkelerin yaklaşık %60’ı borç sıkıntısı yaşıyor veya yüksek risk altında.

Dahası, daha yavaş küresel büyüme ve yükselen enflasyon, daha zengin ülkelerdeki daha sıkı finansal koşullarla birlikte, gelişmekte olan ekonomilerden sermaye çıkışlarını teşvik ediyor, onları para birimlerini devalüe etmeye ve faiz oranlarını artırmaya zorluyor. Dünya Bankası Başkanı David Malpass’ın yakın zamanda belirttiği gibi, “hiç bu kadar çok ülke aynı anda bir durgunluk yaşamamıştı.” Malpass, gelişmiş ekonomilerin teşvik politikalarının, fiyat artışlarını körükleyerek ve dünyadaki eşitsizliği artırarak sorunların daha da kötüleşmesine yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu sorunlara gerçekten küresel bir çözüm bulmak artık hayati önem taşıyor. Geçmişteki borç krizlerinde, zengin ülkeler IMF ve Dünya Bankası’nı uyum yükünü gelişmekte olan ekonomilere itmek için kullandılar ve yardım almadan önce reformlar yapmaları gerektiğini savundular. Ancak bugün borçlu düşük gelirli ekonomileri rahatsız eden en önemli güçler küresel ve kontrolleri ötesinde. IMF ve Dünya Bankası üye ülkelerin kaynaklarını bir araya getirmeli ve işbirliği yapmalı.

İyi haber şu ki, bu kurumlardaki güçlü hissedarlar kolektif eylem yeteneğine sahip olduklarını kanıtladılar. Örneğin, geçtiğimiz ağustos ayında, 650 milyar dolarlık yeni bir özel çekme hakkı tahsisini kabul ettiler (SDR’ler, IMF’nin rezerv varlığı).

Ancak, SDR’ler ülkelerin IMF kotalarına göre dağıtıldığından, tahsisin çoğu en büyük ekonomilere gitti. Daha da kötüsü, büyük IMF ve Dünya Bankası hissedarları kaynakları en çok ihtiyaç duyulan yerlere yönlendirmeyi başaramadılar. Bunun yerine, herhangi bir kayba maruz kalma olasılıklarını sınırlamak için, hızlı dağıtımı önleyen koşullarda ısrar etmeye devam ediyorlar. Bu yaklaşım aynı zamanda IMF’nin yeni Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik Vakfı’nı ve Dünya Bankası Grubu’nun acil durum finansmanını engellemekle tehdit ediyor.

Şimdi çok daha cesur bir kolektif yaklaşım gereklidir. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, küresel güvenlik ve refaha bağlı. Kıtlığı, çatışmayı ve dünyayı durgunluğa sürükleyecek gelişmekte olan ülke borç krizini önlemek için birlikte çalışmalılar. Küresel buğday ve diğer tahıl pazarlarını sakinleştirmek ve ihracatın akmasını sağlamak için önlemler almak için birlikte hareket ederek kıtlığı önleyebilirler. Acil IMF ve Dünya Bankası yardımını şartlı olarak engellemeyerek çatışma riskini azaltabilirler. Ve hepsinin katıldığı bir borç yeniden yapılandırma mekanizması yaratarak DSSI’yı geliştirebilirler.

Günümüzün gelişmekte olan ülke krizini yönetmek için iki temel unsur çok önemli. Güçlü ülkeler, gelişmekte olan ekonomilere zarar veren dilenci-komşu ticaret, mali ve para politikalarından kaçınmalı. Ve IMF ve Dünya Bankası’ndaki birleşik kaynaklarını, felaketi önlemek için hızlı ve koşulsuz hareket etmek için kullanmalılar.

Daha yoksul ülkelerin karşı karşıya olduğu zorluklar eşi benzeri görülmemiş seviyede. Ve bu, daha zengin ekonomilerden gelen işbirlikçi tepkinin de olması gerektiği anlamına geliyor.

Project Syndicate: NGAIRE WOODS

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler