Sosyal Medya

Çetin Ünsalan:  Gazoz Ailesi

3 Aralık 2021

Türkiye, çeşit çeşit sorunla boğuşurken, hatta Hazine ve Maliye Bakanlığı’da devir teslim yapılmışken, dolar almış başını gitmiş, zam üstüne zam gelmişken ben size bambaşka bir şeyden bahsetmek istiyorum.

 

Dün gece JCI İstanbul tarafından organize edilen, Türkiye’nin ‘10 Başarılı Genci’nin seçildiği TOYP Yarışması’nın ödül törenindeydim. Birbirinden kıymetli ve umut veren projeler yarıştı ve ödüller sahiplerini buldu.

 

Ama alınan ödüllerden çok, proje üreten, yarar sağlayan gençlerin varlığını bilmek daha kıymetliydi. Buna vesile olanları öncelikle tebrik etmek istiyorum. Fakat bu gecenin içinde özellikle dikkat çekmek istediğim bir aile var.

 

Tesadüf bu ya, Gazoz Ailesi ile birlikte aynı masadaydık ve bol bol sohbet etme fırsatı bulduk. Kim bunlar? 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda, Türkiye’ye okçuluk tarihinde ilk altın madalyayı getiren Mete Okçu ve Ailesi’nde bahsediyorum.

 

Mete’nin elbette ilk başarısı değil. Arka arkaya gelen başarılar olimpiyat şampiyonluğuyla taçlanmış hepsi bu. Fakat Gazoz Ailesi’nin tek başarılı ismi Mete Gazoz değil.

 

16 yaşındaki kardeşi Melisa Gazoz Dünya İkinciliği’ni ülkemize kazandıran genç bir sporcu. Babası, eski Milli Okçu ve aynı zamanda antrenör Metin Okçu, annesi İstanbul Okçuluk Kulübü Başkanı Meral Gazoz.

 

Şampiyonluklar, başarılar elbette önemli; ama tesadüf olmadığını dün gece bir kere daha gördüm. Çok çalışıyorlar; disiplinliler ve işlerini ciddiye alıyorlar. Bunların hiç birinde sorun yok.

 

Ama bunlardan daha önemlisine şahit oldum dün. O kadar güzel bir aile ve o kadar sevgi dolular ve yine bir o kadar da mütevazılar ki anlatamam. O iki gencin elde ettiği başarılar belli ki sadece çok çalışmanın sonucu değil.

 

Pırıl pırıl iki Türk Genci’nden bahsediyorum. Tertemizler, yüzleri aydınlık bakıyor, umut dolular ve ne istediklerini biliyorlar. Belli ki aileleri her alanda yanlarında. Mete, yaptığı sporda ilerlemeyi kariyer olarak öngörüyor.

 

Melisa ise bir tasarımcı olma hedefinde. İtalya’da Roma’da mimari tasarım okumak istiyor. Eminim ki bunu da başaracak. Bir yandan sportif başarılar elde edecekler, öte yandan kariyer yolculuklarını sürdürecekler.

 

Gazoz Ailesi’nin özelliği ne biliyor musunuz? Standart, geleneksel bir Türk Ailesi… Bu toprağın insanlarına olanak sunduğunuzda, yetenekleri doğrultusunda yol açtığınızda, bu ülkenin aydınlık gençlerinin neler başarabileceğinin çok net katını bir yapıdalar.

 

Fakat önemli olan şu. Müthiş bir potansiyele sahibiz ama sadece başarılarını paylaşıyoruz. Doğru bir planlama yapıp, bu yetenekleri keşfedip önlerini açacak sistemleri kurmalıyız.

 

İşte o zaman Türkiye’nin ne kadar kısa sürede farklı bir görüntü vereceğine şahit olacaksınız. Tüm bunlar ise inşallah deyip ekonomi, eğitim ya da genelde ülke yönetmekle değil, planlı, programlı bir yapıyla sağlanabilir.

 

Gazoz Ailesi, dün gece bana hem ümit verdi; hem de bu ülkede geleceği planlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösterdi. Aklımdayken çocuklar spor yaparak da başarılı olabilir.

 

O zaman şimdi durup düşünün. Aşağıdakilerden hangisi aşağıdadır türünde sınavlara hazırlamak için, iptal ettiğimiz resim, beden eğitimi, müzik gibi dersler doğru bir tercih mi? Sınav kazanan değil, Mete ve Melisa gibi yetenekleri keşfeden bir eğitim sistemi kurmalıyız. Çünkü o gençlere bunu borçluyuz.

 

[email protected]

 

 

Veysi Dündar:  SORARLARSA “FAİZE KARŞIYIM” DERSİNİZ

 

 

Musk Tesla hisselerini satmaya devam ediyor

 

 

 

Erdoğan: Stokçuluk yapana 500 Bin TL ceza

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları