Sosyal Medya

Veysi Dündar: SORARLARSA “FAİZE KARŞIYIM” DERSİNİZ

3 Aralık 2021

FAİZİN VERGİSİNDEN HABERİNİZ VAR MI?

Ne diyor Sn. Erdoğan. “Ben faize karşıyım. Nas var.”

Bir skolastik düşünce ehli  için normal, 20 yıl ülke yöneten bir devlet adamı için şaşırtıcı.Peki size ödediğiniz her 100 lira faiz için, devletin 20 lira vergi aldığını söylesem ne dersiniz?

Türkiye yanlış şeyleri tartışmada rakipsiz bir ülkedir.Neyi tartışacağından ve neyin ne olduğundan habersiz insanların ülkesidir.Adeta Erdoğan’ın çok sevdiği “Nas”ları gibi, durumu kabullenenlerin ülkesidir.

Şimdi günlerdir ülke faizle yatıyor faizle kalkıyor ya, devlet bu ülkede faizden en çok para kazanan kurumdur desem bana “hadi ya, olur mu öyle şey!” dersiniz. Ama gerçek bu.

Meşhur kasa her zaman kazanır söyleminde olduğu gibi.Faiz bahsinde de devlet aslan payını kapıyor.

Bugün benim diyen Bankanın mevduata ödediği faizle, krediden aldığı arasındaki fark taş çatlasa %3-4 civarındadır. Bankaların sermaye kârlılıklarına baktığınızda, ne denli düşük marjlarda çalıştıkları zaten açıktır.

Diğer tarafta Devlet faiz ister 1 olsun ister 1000 her bir kuruşundan tam %20 kazanmaktadır.

%5 BSMV yani Banka Sigorta Muameleleri Vergisi

%15 KKDF yani Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu

Bu alengirli şıngırdaklı isimlerin albenisine kapılmayın, cayır cayır paradır, kredi çekildiğinde devlete ödenir. Nas diye faize karşı olduğunu beyan eden Erdoğan’ın başında olduğu devletle aynısından söz ediyorum.

Bankadaki paranıza aldığınız yada çektiğiniz krediye ödediğiniz bedele faiz diyerek onu aşağılayan, açıkça bunu günah olmakla itham eden TC Cumhurbaşkanı, ülke yönettiği 20 yıl boyunca ödenen her kuruş faizden %20’yi gayet huzurlu biçimde devlet bütçesine dahil etmiştir.

İslam’ın özünden uzaklaşıp onu siyasetin oyuncağı haline getirenler için en kullanışlı kitap Mızraklı İlmihal olduğu için, ona buna haram deyip insanları avutmak bir numaralı faaliyet konusudur.

Madem faiz haram neden bir de ondan %20 vergi alıyorsunuz?%20 dediğiniz vergi, faizler 10 iken 2 idi. Faiz 20’ye çıktı bu 4 oldu.

Malum bir zamanlar (ki hiç de uzak bir zaman değil) dolar çıkmasın diye faiz artırılmıştı. Bu işten en kârlı çıkan devlet oldu. Faiz düşükken aldığınız 2 puan vergi faiz yükselince 4’e hatta daha da yükseğe çıkıyordu. Bir Allah kulu da çıkıp demedi ki “yav bu faiz 2 katına çıktı bu vergi oranını azaltıp çorbaya azıcık tuz katalım…”

Dünyada ortalama makul ülkelerde, Nas ile yönetilmeyenlerde bizim faizden devletin vergi diye aldığı %4 diye bir faiz oranı bile yok.

Türkiye başta siyasetçiler, gazeteciler ve akademisyenler olmak üzere gerçeklerden haberi olmayan yada bu gerçekleri göremeyenler ülkesi olarak dünyada yerini alıyor.

Bir kişi de kalkıp şunu sorgulamıyor.

“Sn. Erdoğan madem faize karşısınız, milletin paranın fiyatını ödemesinden rahatsızsınız. O zaman hadi faizden aldığınız vergiyi kaldırın. Borçlanma üzerindeki maliyeti düşürün.”

Tabi bu soruyu önce Erdoğan’ın kendisine sorması lazım. Ama Siyasal Dinciliğin, dini propaganda makinesine alet etmenin acı neticesini yaşamaya devam etmekteyiz. Bunu hayatımızın her alanında görüyoruz.

Bugün Bankalar zar zor kâr marjları ile ülkedeki tasarrufların yatırıma dönüşmesine gayret ederken, Erdoğan devleti Türk insanının alınteri ile yapılan köprüleri, yolları, tünelleri dolar üzerinden geçiş garantisine bağladı.

Sadece paranın fiyatı olan kredi ve mevduat faizini konuşanlar, ne devletin bu faizden aldığı %20’yi ne de geçiş garantili projelere ödenen %500-1000 gecikme faizini konuşuyorlar.

Türkiye Kuran’ı siyasete alet ederken, onun özünü aslını en ağır şekilde tahrif eden, yalanı, çarpıtmayı fütursuzca kullanan bir aklın altında eziliyor.

Siyasi dincilik ve siyasi milliyetçilik bu ülkenin en “MADE IN AMERICA” markasıdır. 1945’den 1991’e Komunizme karşı mücadele eden Amerikan siyasetinin yarattığı bu iki ideoloji, bugün tam da o yıllarda elde ettiği güçle ülkede rakipsiz biçimde at koşturuyor.

Demokrasi feryat, Ekonomi figan, Adalet Ah ediyor.Faizin vergisini faiz 1 de olsa 1000 de olsa aynı oranda almaktan çekinmeyen devlet tutmuş faiz haram dersi veriyor.

Türkiye kendi sanallığına inananların ülkesi olarak, dünya iktisadi sefalet liginin en üst sıralarında gezmeye devam ediyor. Bu böyle sürmez…

Analiz, Veysi Dündar 3.12.2021

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları