Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Bakanlar göremezse…’

12 Nisan 2023

Türkiye ekonomisinin iki kritik bakanı, faaliyet gösterdikleri alanın o kadar uzağında olduklarını gösterdiler ki; ya gerçekten yanlış bilgilendiriliyorlar; ya gerçeği konuşmak istemiyorlar ya da gerçekten konuya uzaklar.

Hazine ve Maliye ile Tarım Bakanları’ndan söz ediyorum. Seçim beyannamesinin açıklandığı toplantı sırasında biri sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, diğeri de röportaj sırasında söyledikleriyle ilginç bir görüntü verdiler.

Öncelikle Tarım Bakanı Kirişçi’yi ele alalım. Yeni dönemde zor durumdaki çiftçiye yönelik nasıl uygulamalar yapılmasının hedeflendiğini soran muhabire, ters köşe yapıp kendi dönemlerinde çiftçinin çok para kazandığını söyledi.

‘Öyle mi’ yanıtını duymadan devam etti. Kendisi sürekli Anadolu’da geziyormuş ve söylendiği gibi sorun aksettiren olmamış. Elbette korumalarla gezip, yanınıza çiftçi sokmaz, sokulacak olanları da seçerseniz gerçekleri duymazsınız.

Ayrıca son kez bunu yapanın başına neler geldiğini, verdiği röportajdan öğrendik. Deli raporu bile alınması temin edilmiş. Hayatı kaymış. Koca bir ülkenin çiftçisinin kredi borcunu ödeyemediği için tarlası haczediliyor, dönemiyor ama bırakın borçluluğu, Bakan son derece iyi para kazandıklarını belirtiyor.

Bununla da yetinmiyor. Soğan meselesine bir başka açıklamasında giriyor ve soğanın fiyatının normal olduğunu, ette bir miktar pahalılık olduğunu söyleyebiliyor. Üreticiden tüketiciye dedikleri bu olsa gerek. Tüm zincir perişan ama Bakan görmüyor.

Bir diğer göremeyen Bakan ise, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati… Yeni seçim beyannamesinde uyguladığı politikanın yer almamasından ve ısrarla meseleyi savunmasından anlaşılıyor ki, beyannameyi okumamış. Hadi okumadın da, iki kere Mehmet Şimşek’e davet yapılırken neredeydin?

Dönelim konumuzun aslına… Bakan Nebati, sosyal medya paylaşımında ekonomi modelinin kararlılıkla süreceğini söylüyor ama seçim beyannamesinde yok. Hatta politikanın değişeceği söyleniyor. Bence biri Bakan’a da haber versin.

Bununla da yetinmiyor Denizli’de yaptığı bir konuşmada IMF ve faiz meselesine dair açıklamalarda bulunuyor. Faiz arttırımının fabrikaların kapanmasından başlayarak işsizliğe kadar uzanacak zincirde olumsuz etkileri olacağına dem vuruyor.

Fakat Bakan Nebati’nin görmediği bir husus var. Faiz sadece onlara düşüyor. Yani kağıt üzerinde… Her düşürülen faiz de, ekonomik bir karşılığı olmadığı için, önce reel sektörün pahalı finansmanla ve yüksek faizle buluşmasına neden oldu, ardından da finansmana ulaşım tamamen kesildi.

Yani düşürdüğünü söyleyince faiz de, enflasyon da, cari açık da, işsizlik de düşmüyor. Düştüğünü düşünmek istiyorsanız orasını bilemem, ama sadece faturayı arttırdığınızı bilin istedim. Artık birinin her iki Bakan’a da görmesini tavsiye etmesi gerekiyor. Çünkü akıllarındaki şeyin hayatın gerçeğiyle ilgisi yok.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: İstihdamda 300 bin kişi kayıp..!Çetin Ünsalan Yazdı: İstihdamda 300 bin kişi kayıp..!

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Gidersen git'tiler...Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Gidersen git’tiler…

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Kokuya duyarlı memleket...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Kokuya duyarlı memleket…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Ah şu ekmek olmasa...Çetin Ünsalan Yazdı: Ah şu ekmek olmasa…

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları