Sosyal Medya

Çetin Ünsalan: Ergen muhabbeti

18 Aralık 2023

Koca bir ülkenin önemli bir nüfusu, kahve muhabbetinin sınırlarını aşarak, ergen muhabbeti kıvamına geldi. Kendilerinden önce ülkede hiç bir şeyin olmadığına inanarak vicdan mı temizleniyor, yoksa algı mı yönetiliyor emin değilim.

‘Bizden önce cankurtaran yoktu’ ile başlayıp traktöre kadar uzanan, açılmış havalimanlarını, üniversitelerini bile kendi zamanlarında açılmış ilan eden, sonra inanç odaklı yaklaşımlara giren bir grubun hangi mantıkla bunları söylediğine inanamıyorum. Elbette söylediklerine inanıyor olmaları, daha da ürkütücü.

Gerçi tarihi, dizi senaryolarında yazıp, sonra bir de ona inananların memleketinde garipsemek gerekiyor mu, ondan da emin değilim. Fakat ergenlerin maç muhabbetine dönen bu tablo, insanların yaşam savaşı verdiği bir ülke ortamında artık mizahtan çok, can sıkan bir hal almaya başladı.

Dün ile yaşayıp, dünü bozup, yarına ilişkin tek bir eylem yapmayanların, büyük potansiyel taşıyan bir Türkiye fotoğrafı içerisinde bize kaybettirdiği zamanın ekonomik değerini hesaplamak dahi mümkün değil.

Elin uzay yarışına girdiği ortamda sığ konular üzerinden ülkeyi oyalayıp, olanları olmamış, olmamışları da olmuş gibi anlatmanın sadece sığ siyaset olarak tanımlanması olanak dahilinde değil.

Türk tarihi boyunca iyi günlerimiz de oldu, kötü günlerimizde. Sıkıntılı süreçler de yaşadık; müreffeh dönemler de. Uçak yapıp ihraç ettiğimiz dönemler de oldu, gelir idaresini yabancılara teslim ettiğimiz günler de.

Fakat bunların hepsinin altında Millet olarak müsebbibi olsak da olmasak da imzamız var. Bunu cımbızlamak ne kadar akıl dışı ise, yalanla değiştirmeye çalışmak da o kadar etik dışıdır.

Önemli olan dünde yaşamak değildir. Dün yaptıklarınızdan olumlu ya da olumsuz dersler çıkartıp, yarını kurgulamaktır. Bunu yapmayan toplumların her zaman fakirlik, kaos ve ayrımcılık yaşadığını tarih bize defaten öğretmiştir.

‘Benim babam var ya’ diyerek başlayan cümlelerle birlikte yaşananların yarışına girmek, hatta haklı çıkmak için yalan söylemeye başlayarak örnekler vermek ergenliktir. Bunun sohbetini yapmak ise ergen muhabbetidir. Yani özetle olmamışlıktır.

Bugüne ve yarına dair çok büyük sorunlarımız ve yapmamız gerekenler varken, yalanla, dolanla, sahte gündemlerle bu memleketi oyalamak ise ergenliğin ötesinde kötü niyettir. Toplumu habis gibi saran bu salgından kurtulmamız gerekiyor.

Çünkü bizim muasır medeniyetlerin üstüne çıkmak gibi bir hedefimiz var ve bunu mahallede top oynayan çocuklar kıvamında tartışarak sadece zaman ve güç kaybediyoruz. Aynı gemide olduğumuzu söyleyip, gemiyi delmeyi bırakın.

[email protected]

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları