Sosyal Medya

Veysi Dündar: En Pahalı Evi, En Yüksek Faiz İle Kim Alacak?

7 Ocak 2022

ERDOĞAN FAİZİ NEREYE DÜŞÜRDÜ?

Faiz sonuç, enflasyon netice ya…
Buna katılmamak elde değil; ama tabii ki gülmekten.
Sorun şu ki gülüyoruz ağlanacak halimize.

Ey Türkiye Cumhuriyetinin evladı; konut kredisi almak için Bankaya gittin, “faiz kaç?” diye sordun. Alacağın cevap ne biliyor musunuz? : %2 -2,5.

%2 ile batmış Almanya’da (ben demiyorum aHaber; Erdoğan’a diyor) 1 yıllığına borçlanmak mümkün. Türkiye’de 1 aylık.

Erdoğan faizi düşürdü ya…
Ben buldum nereye düşürdüğünü : Suya ve çamura düşürdü.
Hep tartışılır Erdoğan’ın diploması. Şimdi bu son yaptıkları ile aslında bu tartışmaya son verdi. Bu saatten sonra Erdoğan’ın diploması Harvard olsa inanmam.

Erdoğan’ın “faize karşıyım, zamdan yanayım” stratejisi ile ülkenin dört yanından alev çıkıyor.

Aynı anda kuru, faizi, enflasyonu yükseltmek sigortanın ters bağlanması ile mümkün. Mavi kabloyu yeşile, yeşili maviye bağlayıp hem elektrikleri söndürdü, hem de ev yanmak üzere.

Erdoğan’ın faiz nas derken hayali 2010’ların konut kredisi günlerine dönmekti. Ona kötü haberi vereyim. Bugün faizi 0 yapsan İstanbul’da kümes (500.000’e satılıyor) almak için ayda ödemen gereken taksit tutarı 4.200 lira.

Eskiden 1 milyona Bağdat caddesinin en lüks evini alıyordun. Şimdi 1 milyona olsa olsa 30 yıllık bir varoş mahalle evini alırsın. O zaman da ayda 8.400 lira ödersin.

Otomobil desen zaten ulaşılmaz düzeyde. Üstelik otomobil kredisi almak da havuz problemi kadar zor.
Velhasıl bu ülkede bundan sonra ne ev olur ne araba.

Erdoğan’ın imkansızı başarmasının ardındaki mentaliteyi defalarca yazdım. Meşruluktan kopmuş bir iktidar için ekonomideki kaos sürpriz değil rutindir.

Türkiye’nin Erdoğan’ı istemediği ve bunu yüksek sesle dillendirdiği Haziran 2015’ten bu yana zorla güzellik oldurmaya çalışılıyor.

Her şeyin bir fiyatı olduğunu bilenler paranın fiyatına sırtını dönüyor. 1 haftalık repo faizini düşürüp bununla ekonomiyi dizayn edeceğine inanan bir akıl, konut kredisi faizinin %50 artmasına yol açıyor.

Yaya geçidinde ezdiğiniz adamı hastaneye getirdiğiniz için ödül bekliyorsunuz. Ölürse de mezarlığa kadar götüreceğinize söz veriyorsunuz. Ve ödülünüzü iki kat istiyorsunuz.

Türkiye için Afganistan parasına karşı değer kaybeden yegane para birimi olmak; aldığınız konutun bir yıl sonra %25 değer kazanacağı anlamına gelen senelik %25 faizi ödemek anlamına geliyor.
Bu vehametin akıl tutulmasının bedelidir.

Faize karşı olabilirsiniz ama yaptığınız iş faizi artırmaya yarıyorsa, kusura bakmayacaksınız. Günahınız katmerlenmiş demektir.

Medine Pazarı’nı Mustafa Özel hocadan bile dinleseniz bu yaptıklarınız için şefaat diler, siyaseti bırakır, inzivaya çekilirdiniz.

Peygamberin iktisadiyatında gizli kapaklı iş yoktur. Medine Pazarı şeffaf olandır. Pazarda herkes birbirini görür, yaptığından haberdar olur. Çünkü iktisadın kuralı 6.asırda da aynı idi. Bugün de aynı.

Ülke ekonomisini yangın yerine çevirip paranın da bir fiyatı olduğu gerçeğine sırtını döndüğünüz için, bu acıları yaşattınız ülkeye.

Siz iğneden ipliğe her şeye zam yapacaksınız ama paranın fiyatı olduğunu kabul etmeyeceksiniz. Bu denizin üstünde yürüyeceğinizi varsaymaktan bile daha büyük yanılgıdır.

Türkiye Erdoğan’ın hayallerinin çok altındaki performansı ile ağır bir bedeli ödüyor. 1980’lere 90’lara döndük. Buna karşılık 2021 yılında olduğumuz gerçeği ile yüzleşmek zorundayız. 2000’lerden bu yana yaşanan her şey son derece reel olarak karşımızda duruyor.

Hadi yaşadığımız bir rüyaydı, İstanbul’un siluetini kim ve ne bozdu?
Erdoğan Kanal İstanbul ile 2. Bir İstanbul’u hayal ediyor ve bunun yolunun tıpkı eski İstanbul’un siluetini değiştiren, sihirli konut kredilerinde olduğunu iyi biliyor. Tek sorun bu bilginin tek başına hiçbir işe yaramaması.

Bugün Erdoğan’a “dünyanın en pahalı evlerini, dünyanın en yüksek faiz ile, kim alacak?” sorusunu sorabilecek tek bir babayiğit olsa, Türkiye’nin tüm dertleri biter.
Yazık ki yok.
Erdoğan’ın yarattığı kaostan beslenenler için tek çare, bu kaosun sonsuza dek devamı.
Bu da benden Erdoğan’a bir armağan bilgi olsun.

Analiz, Veysi Dündar 7.1.2022

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları