Sosyal Medya

Veysi Dündar: DÜŞMEZSE KASIM’A KADAR…

10 Nisan 2022

DÜŞERSE ARALIK’TA DÜŞER

(enflasyon)

Berat Albayrak’ın “Şubat Ocak’tan iyi olacak” sözünün üzerinden epey zaman geçti. Ama Nasrettin Hoca’nın eşekten düşme hikayesi gibi bir etkisi oldu bunun. Artık AKP’liler daha temkinli. Bakın Nurettin Nebati, Nisan ayı bitmeden 8 ay sonraki Aralık ayını hedef gösterdi.

Bu sözü tefsir edecek olursak Aralık Kasım’dan daha iyi olacakmış.

Eğer; Aralık ayına kadar sabredersek, Enflasyonun düştüğünü görecekmişiz…

Bazen Nurettin beyin gerçekten bırakın ekonomiyi, temel 4 işlemi bildiğinden şüphe ediyorum. Zaten çarpıtılmış manipüle edilmiş bir enflasyon hesabı ile karşılaşmış durumdayız. Enflasyonun alım gücünü taammüden yok edişine tanık olduk. Ücret gelirleri uydurulmuş enflasyonla erirken bile enflasyonda dünyada G10’a girdik.

Orta sınıfın ev araba alması artık imkansız hale geldi. Maaşını dövizle almayanlar araba fiyatlarının dövizle, ev fiyatlarının ise dövizin artışının 2-3 katıyla alındığını öğrendiler.

Aslında halkın alım gücünün kaybına enflasyon değil enflasyonun gizlenmesi sebep olmaktadır.
Geçmişte de enflasyon vardı ama TÜİK bunu çarpıtmazdı.

TÜİK’in güvenilmez bir aile kurumuna dönüşmesi adil bir yargı düzeninde bu gizlenmiş enflasyon için tüm siyasi iktidar bileşenlerini hukuk karşısında sorumlu tutacaktır.

Bu konuda ülkeyi yönetenleri buradan uyarmış olayım. Gizlenen enflasyon rakamları ile hakları gasp edilen sabit gelirliler zamanı gelince bu haksızlığın bedelini muhataplarından tahsil edecektir.

Eskiden kiralanmış ev kiralarının da bu çakma enflasyon rakamları ile güncel değerlerle bağının ne denli kopmuş olduğu da en az maaşlara yapılan zulüm kadar alenidir.

Ev sahipleri ile kiracıları birbirine düşüren bu sürecin de altının çizilmesi unutulmamalıdır.
Devleti adaletle yönetmek için görev alan bir iktidarın son yapması gereken şey, istikrarsızlıkla ülke insanını birbirine düşürmektir. Ve AKP tam da bunu yapmaktadır.

Peki, Aralık 2022’de enflasyon düşecekse Kasım 2022’ye kadar artacağını tahmin etmek için dahi olmaya gerek yoktur. Peki enflasyon nedir? Enflasyon fiyatlar genel seviyesindeki değişim olduğuna göre Kasım’a kadar Nebati Bakan artış bekliyor.
Yani düşmezse Kasım’a kadar.
Düşerse Aralık sonrasına bakar…

Bu noktada; Nebati ekonomiden bence pek anlamasa da, zeka konusunda gözlerindeki ışıltıya bakacak olursa eksiği bulunmuyor. Çünkü enflasyonun babası olan devalüasyon Aralık 2021’de gerçekleşti ve AKP’nin TÜİK’inin bile gizleyemeyeceği şekilde tüm fiyatları yerinden oynattı. Aralık 2022’de bu endeksin Aralık 2021’e göre değişiminin Aralık 2021’de Aralık 2020’ye göre değişiminden daha az olacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok.

Ağrı Dağına tırmandığınızı düşünün. 4000 metreye çıktıktan sonra daha ne kadar çıkabilirsiniz ki? Enflasyon dağının tepesine çıktıktan sonra zirveye çıkarken yavaşladık diye sevineceğiz yani.

Türkiye’de çalışan üreten kesimden zerre oy almayan, oyunu sosyal yardımlarla beslenen küçük yerleşim birimlerine bağlamış bir iktidar için, çoktan bitmesi gereken iktidar oyununun hala devam etmesi ne kadar tuhaf olsa da bunun sebebi demokrasiden kopmuş olmamız.

Son olarak bir MHP’li vekilin enflasyondan şikayet etmesi üzerine aforoz edilmesine tanık olduk.
Konuşan oyun dışı kalıyor. Orwelyan bir düzene takılmış durumdayız.

Herkes her şeyin yalan olduğunu biliyor ve susuyor.

“Dolar 3 lirayı geçerse yüzüme tükürün” diyen bir şahsa Cumhurbaşkanı danışman maaşı ödeniyor.

Enflasyonun Aralık 2022’den sonra düşeceğini hepimiz biliyoruz. Ama düşene kadar zaten Ağrı dağında 5000 rakıma çıkmış olacağız. Ağrı dağından büyük Everest var. AKP’ye kalırsa Everest’e çıkmadık diye sevineceğiz.

Dünyanın Enflasyonu Marmara Bölgesi bile değil. Biz Doğu Anadolu Bölgesi olduk. Ama Aralıktan sonra düşüş bekliyoruz.

Aralıktan sonra enflasyon endeksi düşecek ama ne ev ne araba fiyatı düşecek. Sadece daha az artacak ve biz Nebati bakanı alkışlayacağız enflasyonu düşürdü diye.

Türkiye AKP’nin 2015’ten beri yumak gibi oynadığı bir çile ipe döndü. Çile ne zaman biter bilmiyoruz ama bu yumağın çözülmesi için daha neler olacak beraber göreceğiz.

Analiz, Veysi Dündar 9.4.2022
Paraanaliz

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları