Sosyal Medya

Veysi Dündar: IN GOD WE TRUST : TÜRKİYE BANKA, RESMİ PARA DOLAR MI OLDU?

22 Aralık 2021

ÖZEL BANKA/KAMU BANKASI /HAZİNE BANK

Kimsenin kendisine sormadığı soruyu Veysi Dündar okuyanlar çok iyi biliyor. Onca kamu kurumunu satan AKP hükümranlığı ne oldu da, kamu bankalarını elden çıkarmadı. Cevabını 20 yıllık AKP döneminin, upuzun ömründe bulan bu soru, artık manasını yitirdi.

Çünkü artık Türkiye Cumhuriyeti kocaman bir Bankaya dönüşmüş durumda.

“Aklımızla alay etmenin 101 yolu” diye kitap yazsak, son 40-45 günde olan bitenle doldurabiliriz.Japon yeni de değersiz diyen AKP Başkan yardımcısıyla başlayan, bizzat Erdoğan’ın “zırvalıyor” diye tarif ettiği havuzcu gazetecinin kambiyo rejimi talebiyle taçlanan bu sürecin sonunda, Türkiye, artık koca bir Banka…

Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi artık TCKN bilgilerinin yanına, bir de Banka hesap numarası ekleyecek. Vatandaş Bankaya yatırdığı 10.000 lirasına alacağı mevduat faizinin üstüne, bir de dolar artış faizi alacak bunun da çetelesini Hazine tutacak, ödemesini Hazine yapacak.

O zaman soru şudur : Hazine ödeyeceği faizin parasını kimden çıkaracak..?

Para Bankaya yattığı için, Hazinenin kasasına girmiş olmayacak. Banka bu parayı kredi isteyene verecek, gelen parayla da Ayşe Teyze’ye olan faiz borcunu ödeyecek. Peki Ayşe Teyze’nin dolar arttığı için alacağı fark faizi Hazine nereden bulacak..?

Hazine dediğin devletin kasası. Parayı nasıl bulacağını bize mi soracak, bizden mi öğrenecek.Belli ki para bir yerlerden gelecek…

Türkiye’yi çok zeki birilerinin yönettiğini biliyoruz.Bunlar 20 küsur yıldır iktidarda. Gariban Ayşe Teyze’nin dolar artınca alacağı parayı ceplerinden vereceğini hiç sanmıyoruz.

KAYBOLAN 1000 TL NEREDE?

Nitekim işin aslını ve parayı kimin verdiğini Ayşe Teyze parasını vade gelmeden çekmeye yeltenirse öğreniyoruz. Teyzemiz 10.000 lirasını 3 aylığına yatırdı ama 1 ay sonra 1.000 lirasına ihtiyaç duydu.  Vadesini bozmak istiyor.  Normalde Bankaya gidip bunu yapsa, Banka ona faizini vermez ama 10.000 lirasını kuruşu kuruşuna geri verir.

Bu defa öyle olmuyor. Ayşe Teyze’ye Banka 10 değil 9 bin lira geri veriyor. Ayşe Teyzenin parasının %10’u buhar olmuş durumda.

Ayşe Teyzeye bunu baştan iyi anlatmadıysa,Bankacının başı dertte. Tabii bu sadece Ayşe Teyzenin beddualarını dinlemek anlamına geliyor. Yoksa teyzemiz hesabı açarken zaten bunu bildiğine ve kabul ettiğine dair sözleşmeyi imzalamıştı.

Peki bu sihir nasıl oluyor?Ayşe Teyzenin 1000 lirasını kim yedi?

Tabii ki Benjamin.  Meşhur paratoneri bulan Amerikan kurucu babası ve doların resmi yüzü Benjamin Franklin yedi.

Ayşe Teyze parasını yatırdığı zaman, 1 dolar 13 TL idi.  Çekmek için geldiğinde ise dolar 11,7 TL’ye inmiş yani %10 değer kaybetmişti.

Ayşe Teyze bankaya TL yatırdığı anda demek ki birileri de Ayşe Teyze’ye vade sonunda onun kur farkını  ödeyebilmek için dolar almıştı.  Doları satmak için de Ayşe Teyzenin vade bitim gününü belirlemişti. Oyun bozan Ayşe Teyze vadesinden önce gelip  parasını geri isterse alım satım sözleşmesi bozulacağından zararı ödemek de ona düşüyordu.

Tabi bu dolar alım satım süreçlerinin swaplı, türevli, opsiyonlu, kaldıraçlı envai çeşit detaylar ile zenginleştiğine şüphe yok.

Bütün bu teknik detaya, varyeteye bir devletin Hazinesi neden girer?

Bu sorunun cevabını hep beraber aramamız gerekiyor.

Vatandaş Ayşe Teyze’nin dişinden artırdığı 10.000 lirası üzerindeki Atatürk neyimize yetmedi de, onu Benjamin’in getirisi ile çaprazlamaya niyet ettiler?

Biz ne olduğunu tabi ki biliyoruz…

Verdik yetkiyi gördük etkiyi. Bu kardeşimiz faizle, enflasyonla ve dövizle nasıl mücadele edilir hepimize gösterdi.Tabi bize “mücadele edeceğim” dedi. “Mücadeleyi kazanacağım” demedi.

Yiğit Bulut, 3 liranın üzerinde yüzüne tükürtüyor, Berat Albayrak 10 lira olacak diyenlere “yavaş gel” diyordu.

Bunlar boşa edilmiş sözler değildi. Herkes biliyordu dövizin tencereyi devireceğini.

Bugün devrilmiş tencereyi doğrultmak için ülke koca bir Bankaya, Türk Lirası ise Dolar gemisine bağlı bir sandala dönüştü.Türk Lirası aramızda geçerliği olan ama kimsenin değerine inanmadığı bir değişim aracı haline geldi.

Resmi fiili para birimimiz artık Dolar…TL faizine inanmayan halka, dolar bazında getiri garantisi önerilerek işler tatlıya bağlanıyor.

Artık çayda DEM değil parada DEM arıyoruz. “Ben mevduata mevduat demem Dövize Endeksli değilse” diye şarkılar söyleyebiliriz.

Bundan sonra Türkiye’de size yerli milli masal okuyanlardan,  masalı İngilizce okumasını isteyebilirsiniz. Malum;  İngilizce ABD’nin resmi dilidir.

 

Analiz, Veysi Dündar 22.12.2021

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları