Sosyal Medya

Arkeoloji Çalışmaları Yasaklansın !

29 Haziran 2021

Herkes Suçlu Onlar Güçlü

Yusuf Kaplan geçmişte yazdıklarının çoğunu artık okumayan klasik AKP yandaşlarından biri. Bu yazılarda kimi neyi övdüğünü hepimiz biliyoruz.
Kekeme onbaşıların, tüyü bitmemiş askeri okul öğrencilerinin müebbetle yargılandığı ülkede geçmişinde övgünün binini birden satanlar unutulma hürriyetini kullanıyor.

Uydurma milatlarla kendini bu kaostan sıyıran, yazar, gazeteci, siyasetçi ekibin her daim haklılıkla kaim tavrı için söyleyecek şeyler çok.
Yine de kerameti kendinden, haklılığı doğuştan bu post modern mavi kanlı grubun, ülke iktisadiyatının batış ile malul olduğu günlerde en mahir oldukları saha konuyu değiştirmek.

Memleketin Tek Derdi

Yusuf Kaplan birkaç gün önce ülkenin en büyük meselesine parmak bastı.
Hakkı Bulut dostun meşhur şarkısında nasıl “Felsefe Yapma” deniyorsa, Yusuf Hoca’nın yazısında da “Arkeoloj Yapma” deniyor.
Attığım bir twitte ülkenin arkeolojik değerlerinin, müzelerdeki eserlerin adeta bir yağmaya maruz kalır gibi kayboluşunu ifade etmiştim. Bu twit yüzbinlerce görünme almıştı.

Bilinen tarihin Göbeklitepe’nin 12 bin yaşıyla güncellenen coğrafyasında insanlığı heyecanlandıran her yeni keşif aslında buluntularla beraber bu ülkenin “altın” rezervine katkı sunuyor. Normal orta seviyede vatan sevgisini, bilimsel duruşu haiz herkesi sevindirmesi gereken bu durum meğerse kimilerini acılara gark ediyormuş. Tabii bu dünyada ilk değil.

Taliban mı IŞID mı Bizde Seçenek Bol


Anımsarsanız Taliban da yüzlerce yıllık geçmişi olan devasa heykelleri dinamitle havaya uçurmuştu. IŞID ise Palmira antik kentini yerle bir ederek tarihe adını kazımıştı.

Yusuf Kaplan’a göre Anadolu’da geçmiş çok da karıştırılmamalı. Adeta bir muhasebeci gibi o müthiş iktisadi/finansal kavramı gözümüze sokuyor. First In/First Out: İlk Giren İlk Çıkar. Diyor ki Kaplan, :
“Türkiye’nin dört bir tarafı, başta İstanbul olmak üzere, Anadolu’nun her tarafı, İslâmî köklerinden koparılarak, bu toprakların bizden önceki Rum, Ermeni, Hıristiyan geçmişi, pagan Yunan ve antik Ege ve Akdeniz uygarlıkları geçmişi kazınarak günyüzüne çıkarılmaya çalışılıyor harıl harıl”

Ülkenin üstünde olanlara kurulan tahakküm yetmemiş olmalı ki, altını da yeniden tasarlamak gerekiyor.
Şecaat arz ederken sirkatin söyleyen merdi kıpti misali gün yüzüne çıkan geçmiş nefret nesnesi olmuş.
“Bunlar yok” demiyor. “Bunları çıkarmayın” diyor.
Kalsın yerin altında, hatta bir adım ötesi Taliban ve IŞID örneğinde olduğu gibi sok kepçeyi, sür toprağı, döşe dinamiti.

Yazının başında utangaçça “ülke mafya söylentileri ile karışmışken konuşacak konu mu kalmadı” diyerek kendini izah etmeye çalışan yazar, kulaklıktan dinlediği mehterin gazıyla olsa gerek yazının sonunda coştukça coşuyor.

İster inanın ister inanm aynı şu cümleyi kuruyor :
“Zihnen Bizans’ın çocukları olduklarını ispat edercesine Müslüman Anadolu kıtasının altını oyuyorlar, her tarafı arkeolojik kazı çöplüğüne dönüştürmüş, gece gündüz demeden, Avrupa Briliği (yazım hatası orjinaldir VD) fonlarından fonlanarak, başka şer şebekelerden beslenerek bu toprakların İslâmî tarihini, geçmişini kazıyacak, bu topraklarda bizim işgalci olduğumuzu göstermeye kalkışacak hummalı bir kazı çalışması yürütülüyor ülkenin dört bir tarafında. 600 küsur kazı yürütülüyor el’an ekiplerle Anadolu çapında!”

Türkçesi tartışmalı bu hezeyan cümleden anladığım arkeolojik kazı falan yapmayın. Arkeologların acından ölmesini ve kök yemesini de tavsiye etse tamam olacaktı.

Ülkede herşey olursun da rezil olamazsın sözü AKP’nin en tepesinden alt kademesine, siyaset üreteninden fikir üretenine herkese sirayet etmiş durumda. Parasının son 5 yılda 5 kat değer kaybettiği ülkede suçlu olarak Arkeologları, bu konuda çaba gösteren sivil toplumu bulmak cüretin de ötesinde bir şımarıklıktır aslında.

TCMB Başkanını Uçurdular Sıra Kültür Bakanında

Petrolü doğalgazı olmayan ülkemizin atık üretmeyen turizm endüstrisi yok olsun diyerek, halkı yoksulluğa ve kendi içinde tükenmeye davet eden bu satırların Yeni Şafak’da çıkması hiç şaşırtıcı değil.

Tıpkı Şahap Kavcıoğlu’nun TCMB başına getirildiği gibi ister misiniz Yusuf Kaplan da bir manşet sonrası Kültür Bakanı olsun.

Örneğin bu 600 kazıdan birinde dünyanın en güzel ve bilinmeyen bir heykeli bulunmuş ve Yeni Şafak’da manşet : Kimin adına bu operasyonu çektiniz MEHMET NURİ BEY?
Ertesi gün Yusuf Kaplan Kültür Bakanı olur. Ve heykeli törenle vinçle ezer ezilmezse dinamitle patlatırız.

Gülmeyin yazıyı okuyun. Daha azı yok.

Analiz, Veysi Dündar 29.6.2021

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları