Sosyal Medya

Çetin Ünsalan: Merkez Bankası’nın yalnızlığı

30 Temmuz 2021

Enflasyon raporu Merkez Bankası tarafından açıklandı ve tabii ki çok büyük bir sürpriz çıkmadı. Yine yılsonu hedefler yukarı doğru revize edildi. Açıkçası revize edilen rakama Merkez Bankası Başkanı’nın bile inandığını sanmıyorum.

 

Bu bize sadece Ağustos ayındaki toplantıda da bir faiz düşüşü hamlesinin söz konusu olamayacağını gösteriyor. Yani Merkez Bankası ve enflasyon cephesinde öyle değişik bir durum yok. Sadece inandırıcılığın biraz daha yıprandığı gereksiz bir toplantı yaşadık.

 

Rapor deseniz zaten kopyala yapıştır yapıp, sadece rakamları olumsuza doğru biraz daha revize etmekten başka bir şey yapılmadığı anlaşılıyor. Ya gerçeklerle yüzleşmek lazım ya da bu toplantılara ara vermek gerekiyor.

 

Fakat toplantının konuşmaya değer bir tarafı vardı. O da Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun yalnız bırakıldıklarını söylemesiydi. Merkez Bankası Başkanı’na göre enflasyonla mücadelede herkes onları yalnız bıraktı.

 

Bunu söyleyen isimin başında bulunduğu kurum, enflasyonun tüketici fiyatlarıyla yüzde 17,53, üretici fiyatlarıyla yüzde 42,89 olan, tüketicinin en az açıklananın üç katı enflasyonu sahada yaşadığı, ama maaşınının güdükleştiği bir ortamda yıl sonu hedefini 2 puan arttırak yüzde 14,1 açıklama performansını sergilemiş.

 

Sonra siz bu anormal fotoğrafı görmezden gelip, enflasyonla mücadele konusunda Merkez Bankası’nın yalnız bırakılmasından şikayet edeceksiniz öyle mi? Sadece rakamlara baksa bile kendi çelişkisini görecek olan ama görmeyen, gerçeklerden kopmuş halini sorgulamayanların, aynaya bakmak yerine başkalarını suçluyor olmasının garipliğini yaşıyoruz.

 

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun tam sitemini paylaşırsak, sanırım sorgulanması gereken konuyu daha net ortaya koyabileceğiz. Dedi ki:

 

“Enflasyonla ilgili piyasa davranışı bozulmuş durumda. Bunun kontrol edilebilmesi için de bütün kurumların ve firmaların bir ortak mutabakatı sağlaması lazım. Enflasyon konusunda Merkez Bankası yalnız kalmış durumda. Sıkı para politikasından hiçbir şekilde taviz vermeden enflasyonun düşürülmesi için mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Ama toplumsal mutabakat anlamında bütün odaların bütün diğer etkin kurumların bu konuda çok aktif olması lazım. Bugün piyasada olan fiyatlar enflasyonu doğru biçimde yansıtmıyor.”

 

Bu ne demek biliyor musunuz? Biz aslında çok iyi hesaplamalar yaptık; enflasyonla ilgili hedeflerimiz doğru eğilimlere dayanıyor; ama şu tüketicilerle reel sektör yok mu, tüm işi bozuyor. En basit anlatımı bu.

 

Yani günün sonunda kendi rakamlarının, hedeflerinin ve öngörülerinin fiyasko olduğunu görmek yerine, maliyeti artan tüketiciyi, zamlanmış fiyatları yansıtmak zorunda kalan taciri, alım gücünü yitirmesine rağmen yüksek fiyatlarla muhatap olan tüketiciyi suçluyor.

 

Ne yapacaktı insanlar? Daha yansıtılamamış yüzde 25’lik enflasyon varken, sizin hatırınız ve gerçekçi olmayan ekonomi yaklaşımlarınızın tutması için daha ne yapacaktı? TÜİK onu zaten yeterince yapıyor. Bunun da mı faturasını halka çıkardınız? Pes…

 

 

Kaynak:

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları