Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

(YENİLEME: Goldman Sachs yorumu) Fed bölündü, şahinler para politikasında normalleşme istiyor

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 15-16 Haziran toplantı tutanaklarını değerlendiren Goldman Sachs, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlamasının çok uzakta olmadığını gösterdiğini…

(YENİLEME:  Goldman Sachs yorumu) Fed bölündü, şahinler para politikasında normalleşme istiyor

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 15-16 Haziran toplantı tutanaklarını değerlendiren Goldman Sachs, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlamasının çok uzakta olmadığını gösterdiğini savundu.

tutanaklar sonrasında Fed’in varlık alımlarını azaltmaya Aralık ayında başlayacağını öngören Goldman Sachs, Kasım ayında da başlanabileceğini  belirtti.

FOMC tutanaklarının Fed’in ilk faiz artırımını ne zaman yapacağına yönelik  görüşlerini değiştirmediğini ifade eden Goldman Sachs, “İlk faiz artırımının 2024’ten önce gelmesi olasılığını hala ılımlı şekilde yüzde
50’nin üzerinde. 2022 ve 2023 için büyüme ve enflasyon tahminlerimiz  hali hazırda FOMC medyanının altında” dedi.

 

 

Fed tutanakları Wall Street’te büyük yankı yapmadı, ama ilerki günlerde durum değişebilir.  FOMC üyeleri katı çizgilerle bölünmüş gözüküyor. Şahinler tahvil alım programında azaltma için hazırlık yapılmasını ve faiz artırımlarının öne çekilmesini işitiyor. Güvercin kanat ise verilerin henüz uzun vadeyi değil, Covid-19 sonrası ekonomik normalleşmenin kargaşasını yansıttığı görüşünde. Bu tartışmanın nasıl sonlanacağı Türkiye gibi Gelişmekte Olan Ülkeler için çok önemli.

 

FOMC tutanaklarına göre, tahvil alım miktarının azaltılması uzun uzadıya tartışıldı, fakat karara bağlanamadı. Ancak, komite tahvil alımlarının kısılması için hazırlık yapılmasını prensip olarak benimsedi.

 

Şahin üyeler, bir an önce ipoteğe dayalı VIDMIK alımlarının azaltılmasını istiyor, çünkü ABD’de konut pazarı aşırı ısındı.  Ancak, bu görüşe de itiraz edenler var.

 

Şahinler ek olarak faizlerin 2023’ten önce artabileceğine dair piyasalara mesaj verilmesini de talep etti. Velakin bu teklife de itirazlar tutanaklara geçti. Üçüncü bir kamp Fed’in beyan ettiği tam istihdam sağlanıncaya kadar politikanın sabit kalmasının önemini vurguladılar.

Yaz ayları boyunca bu tartışma sürecek.  Fed’in güvercin üyelerinin tahvil alımlarının azaltılmasına razı olması için, enflasyonun kalıcı olarak %2 sınırını aştığına inanmaları gerek.   Bir başka konu ise istihdamda yeni dengenin nerede olduğunu tespit etmek.  Fed şu ana kadar aşırı gevşek para politikası vasıtasıyla ekonomiyi ısıtmanın iş pazarından çekilenleri geri getireceği görüşü ile hareket etti. Ancak, epidemi işgücünün yapısını değiştirmiş olabilir.  Bir çok çalışan artık evinde kalmaya karar vermiş olabilir. Teknolojik evrim yüzünden bazı çalışanlar gerekli becerilerden yoksun oldukları için asla iş pazarına dönemeyebilirler. Bu para politikasının çözebileceği bir sorun değil, yapısal önlemlere ihtiyaç var.

Fed’in yıl sonu veya daha önce aylık $120 milyar tahvil alımlarını azaltması tahvil pazarı için büyük risk içeriyor. Seansı %1.32 getiri ile kapatan 10 yıl vadeli ABD DİBS’in faizi çok hızlı yükselebilir.

Tahvil alımlarının azaltılması global dolar arzında yavaşlama anlamına gelir. Yani, pandemi esnasında sürekli dolar borçlanan devlet ve şirketler likidite sıkıntısı yaşayabilirler.

Genel olarak, Fed’in güvercinleri haklı olabilir.  Delta varyantının ortaya çıkması ve bir dizi nedenden dolayı tedarik zincirlerinin kopması büyük belirsizlikler yaratıyor. Delta varyantı aşılara dirençli bir türe evrilebilir mi?  Yaz aylarından hızlanan sosyal temaslar yeni bir enfeksiyon dalgası başlatabilir mi?  Tedarik zincirlerinde kopma uzun vadeli bir değişimi mi yansıtıyor, yoksa geçici nedenlerin eseri mi?

IMF raporlarına göre, Merkez Bankaları tercihlerini belirsizlikler azalıncaya kadar aşır gevşek para politikası yönünde kullanmalı.  Fed de herhâlde böyle yapacak.

Ancak,

Manşet ve çekirdek enflasyon kadar çeşitli anketlerde ölçülen uzun vadeli enflasyon beklentilerinin yükselmesi.

Biden’in $1.2 trilyon altyapı harcama paketinin yasalaşması

Tedarik zincirleri ve işgücü yapısının pandemiden dolayı değil, teknolojik evrim yüzünden değiştiğine karar kılınması Fed’i gevşek para politikasından caydırabilir.

 

FÖŞ anlattı:  FED Para Basmayı Keserse, TL’ye Ne Olur?

 

Merkez bankalarının korkutucu görevi: öfke nöbetine neden olmadan tahvil alımlarını azaltmak

Taper Tantrum’dan olumsuz etkilenecek ülkeler arasında Türkiye de var

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler