Sosyal Medya

Erol Taşdelen: Elon Musk, ABD ‘Derin Devleti’nin görünen yüzü mü?

15 Mayıs 2021

Elon MUSK, Dışardan baktığımızda ilk imajı; Mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi ve hayırsever biri. Doğduğu ülke Güney Afrika dışında, Kanada ve Birleşik Devletler vatandaşı. Günümüzde Musk hâlen 20 yaşında göç ettiği Birleşik Devletleri’nde yaşamakta. Musk aynı zamanda SpaceX’in kurucusu, CEO’su ve mühendislik ile tasarım ofisleri şefi; erken yatırımcı, Tesla, Inc.’in CEO’su ve ürün mimarı; The Boring Company’nin kurucusu; Neuralink’in kurucu ortağı; OpenAI’nin kurucu ortağı ve ilk eş başkanı. 2018 Kraliyet Topluluğu Üyesi seçildi. Forbes’un yayımladığı “Dünya’nın En Yenilikçi İnsanları” listesinde ise ilk sırada yer aldı.

 

Elon MUSK’un bilinen bu olumlu imajına rağmen son yıllarda her uluslararası tartışmanın tam da ortasında bulunması dikkatimi çekiyor. Covid-19 pandemi sürecinde ortaya çıkan tartışmaları yönetmeye çalışan birisi oluyor. GameStop borsa vurgununun mimarlarından oluyor. Dogecoin kripto para vurgununun baş aktivisti olarak çıkıyor karşımıza. Tüm bunlar ne anlama geliyor, nasıl oluyor da bu kadar yaptıkları spekülatif işlere göz yumuluyor.

 

Kripto paralarda orkestra şefi oldu

 

Son aylarda dikkatinizi çekmiştir. Attığı Tweet mesajlar ile Kripto paralar ile ilgili piyasayı direkt yönlendiren aktörlerden biri haline geldi. Hiç bir özelliği olmayan ve “şaka olsun” diye oluşturulan Dogecoin (DOGE) ile ilgili spekülatif mesaj ve TV talk şov programları gibi hareketleri milyonlarca insanın elindeki paraların uçmasına neden oldu.

 

Bir gün bakıyorsunuz, bir köpeğin doğum gününün kutlandığı bir fotoğraf paylaştıktan sonra “köpeklerin harika olduklarını” belirtiyor, devamında da köpeklerin “en iyi coin”e sahip olduğunu ifade ederek Dogecoin göndermesinde bulunuyor.

 

Başta ABD olmak üzere milyonlarca insan elindeki üç kuruş parayı Dogecoin’e yatırdı. Musk daha önce de Dogecoin yönetimi tarafından yapılan bir anket sonucunda CEO olarak “atanmış”, birkaç saatliğine Twitter profilinde Dogecoin CEO’su ifadesini taşıyan Musk, o tarihlerde yaptığı bu şaka mahiyetindeki hareket bile DOGE’nin o tarihlerde %20 üzeri yükseliş elde etmesini sağlamıştı. Kısaca, sık sık kripto paralara övgüler düzemeye başlayarak insanların bu alanda daha fazla yatırım yapmasına sağlamada baş rol oynadı. Elon Musk’ın Twitter paylaşımları ile astronomik şekilde yükselen Dogecoin’in değeri, son 3 ayda %1670 arttı.

 

Aynı Musk katıldığı TV programında,“Dogecoin nedir” sorusunu önce “Para biriminin geleceği. Dünyayı ele geçirecek durdurulamaz bir finansal araç” diye yanıtlayan Musk, “Yani üçkağıt mı?” sorusuna ise gülerek “Evet üçkağıt” yanıtını verdi. Bunun üzerine Dogecoin’in değeri hızla çakıldı. Kripto para birimi, program öncesi 0.65 dolar civarındayken yüzde 28 değer kaybederek 0.47 dalara kadar düştü. hepsinin tesadüf olduğunu düşünüyorsanız “çok safsınız” derim.

 

Bu uyumsuz tavırlar yeni değil; Musk, 2020 yılının başlarında Bitcoin’in “güvenli sözcüğü” olmadığını belirten biriydi.

 

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Elon Musk hakkında menkul kıymetler dolandırıcılığı suçlamasıyla 2018’de dava açtı. Komisyon, Musk’ın, Tesla hisselerini geri toplamak ve borsadan çekmek için mali kaynağı bulduğuna ilişkin açıklamasının “doğru olmadığını ve yanlış yönlendirici” olduğunu savundu. Dava ile Musk’ın halka açık bir şirkette yöneticilik yapmasının yasaklanması talep ediliyor. Elon Musk, hakkında açılan davanın adil olmadığını, “doğrunun, şeffaflığın ve yatırımcıların iyiliği için” hareket ettiğini savundu.

 

GameStop olayının baş mimarlarındandı

 

Wall Street devlerinin düşüşe yatırım yaparak batırma baskısı oluşturduğu GameStop hisseleri üzerinden bir meydan okuma başladığı olayda baş mimarlardandı. Büyük yatırımcılar milyarlarca dolar kaybetti. Space X’in sahibi Elon Musk da konuya dahil olup GamStop’u destekleyen tweet paylaşımı yapınca, konu hakkında Beyaz Saray’dan da açıklama gelmişti.

 

Elon MUSK ile ilgili suçlamalar ciddi

 

Kişisel servetini artırmak için kripto para piyasasını kullanıyor.

Kripto para piyasası kontrolü zor ve yasal düzenlemeler henüz tamamlanmadığı için yasal boşluklardan yararlanıyor.

SpaceX projesine kaynak yaratmak için kripto para piyasasını kullanıyor.

ABD devletinin halka dağıttığı paraları geri almak için kripto para piyasasını kullanıyor.

 

Elon MUSK’a göz yumuluyor, Asır NADİR’in suçu neydi?

 

İngiltere ve ABD Kapitalizmin başkenti. Spekülatif hareketlere normalde izin vermez. Kıbrıslı İş İnsanı Asil NADİR‘in başına gelenleri hatırlayalım.

 

1980’da İngiltere’deki iş hayatına bez ticaretiyle başlayan Nadir, yaklaşık 300 bin sterline Polly Peck adlı küçük bir tekstil şirketinden hisse almıştı. On yıl sonra şirketin değeri 2 milyar sterline çıktı. Nadir zirvede olduğu dönemde, hatırlanacağı üzere Türkiye’de medya sektörüne de girmişti. İngiliz, Ağır Dolandırıcılık Dairesi‘nin “içeriden bilgi alarak borsa dolandırıcılığı yapma” suçlamasıyla Nadir’in bürosunu basması sonun başlangıcı oldu. Polly Peck‘in çöküşünü tetikleyen de bu baskındı. Soruşturmayla hisse senetleri dibe vurdu. Şirket kayyuma devredildi ve Aralık 1990’da Asil Nadir gözaltına alındı. 1993’te duruşma günü yaklaşırken Nadir, Kuzey Kıbrıs’a kaçtı. 71 yaşındaki Asil Nadir, 2010 yılında “adını temize çıkarmak istediğini” söyleyerek İngiltere’ye dönmüştü ve bu dönüş kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Asır Nadir ne yapmıştı : Borsadaki Firmasının hisselerini toplayacağını söyleyerek önce artmasına neden olmuş daha sonra bu kararından vaz geçtiğini açıklamış ve hisseler dibe vurarak milyonlarca yatırımcıyı zarar ettirmişti.

 

Elon MUSK’ı kim koruyor?

 

Asır Nadir olayı kısaca bu. Ne kadar benzer işler. O zaman sorular net! Bu günlerde Elon MUSK’ın yaptığı işler ile milyonlarca insanın servetini elinden gitmesini sağlayan mekanizma Elon MUSK’a niçin işlemiyor. Bir yerde “çifte standart” var ise komplo teorileri ister istemez işlemeye başlar. Elon MUSK korunuyor mu? Devlet desteği ile “servetlerin belli ellerde toplanmasına” yardımcı mı oluyor suçlamaları ile karşı karşıya kalır. Şeytanın avukatlığını yapalım o zaman : Ortada bu kadar anormal olay ve gerçekler var iken bir şey yapılmıyor ise Elon MUSK’ı kim koruyor? Aynı hafta içinde birbirine tezat cümleler kurarak milyarlarca doların el değiştirmesini sağlaması normal mi? Nasıl oluyor da bu kadar rahat spekülatif olaylara neden oluyor? Emareler o kadar fazla ki insan ister istemez ABD Derin Devleti, “Mali İşler Bölümü” ile Elon MUSK’ın ortak hareket mi ettiğini düşünüyor.

 

Erol TAŞDELEN – Bağımsız Ekonomist

 

Elon Musk: “Kripto umut vadediyor, ancak ihtiyatlı yatırım yapılması gerek”

 

Erol Taşdelen: “Banka kredilerinin yüzde 15’i sorunlu halde devam ediyor”

 

Emre Balıca yazdı: An itibariyle 8,50

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları