Sosyal Medya

Döviz

Emre Balıca yazdı: An itibariyle 8,50

Sanal paralardan üst üste iki hafta bahsettik ama geçtiğimiz hafta gerçekliğini korumaya çalışan TL’yi etkileyecek önemli karar haftasıydı. Küresel değerini…

Emre Balıca yazdı:  An itibariyle 8,50

Sanal paralardan üst üste iki hafta bahsettik ama geçtiğimiz hafta gerçekliğini korumaya çalışan TL’yi etkileyecek önemli karar haftasıydı. Küresel değerini koruma çabası içindeki Türk Lirası için belki de önemli kırılma anlarından biriydi.

 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının çiçeği burnunda başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ikinci faiz karar toplantısıydı. Beklentilerin ağırlığı sabit bırakma yönündeydi zaten bu gerçek. Ama sabit bırakma kararının arkasındaki karar metni ve ifadelerinin ne kadar önemli olduğunu yavaş yavaş ekonomiyi takip edenlerin dışındakiler de öğrenmeye başladı.

 

Karar açıklanana kadar sabit bekleyenler dışında yabancı bankaların araştırma raporlarında, faiz kararının bu sefer sabit kalsa bile 3.çeyrek toplantılarında indirileceğini söyleyen de vardı. Tam tersi yıl sonuna kadar TCMB’nin enflasyona göre faiz arttırması gerekeceğini söyleyende.

 

Sıkıldınız değil mi?

 

Durun ya… tamam kısaca geçeyim burayı da derdime geleyim.

 

TCMB beklentileri yansıttı. Faizi sabit bıraktı. Ama o yukarıda bahsettiğim karar metninde daha önce geçen “sıkı duruş” ifadesini “mevcut duruş” a çevirdi.

 

Eeee ne olacak… Ne değişti ki?

 

Yok öyle değil işte. Bu ifade değişikliği TCMB’nin önündeki toplantılarda gevşeyebileceğini yani faiz indirimine de gidebileceğinin bir sinyali olarak algılandı.

 

Yooo yooo durun linç etmeyin …. Faiz lobisinden değilim ben. Faizin yüksek olması işimize yarayacak bir konu olmamak ile birlikte içinde bulunduğumuz ekonomik şartları ve ekonomimizin gücünü düşünürsek faizin indirilmesi bizi olduğumuzdan daha kötü duruma getirir.

 

Zamanında yanlış faiz kararları ile belini kıramadığımız o ismi lazım değil lanet olasıca yine alınacak yanlış faiz kararları ile 10 tl’yi de görür 12 tl’yi de.

 

Doların olması gereken (ismini de zikrettim ya neyse) seviyesi bu değil. Bunu daha önce ABD ile faiz farkımızı kullanarak anlattık, enflasyon farkımız ile anlattık. Ama konumuz bu değil. Dağılmayalım.

 

Bu ifade değişikliği eğer piyasalarda faiz indirimi baskısının bir sonraki toplantıda artacağı düşüncesini yaratırsa doların 8,50 TL’yi aşabileceğini düşünüyordum. Ve hatta bununla ilgili şu an okuduğunuz bu yazıyı hazırlıyordum.

 

Ancak küresel ekonomi her zaman ki gibi benden hızlı. Geçen hafta kapanırken ABD’nin TDİ (Tarım Dışı İstihdam) verisi geldi. Son 2 ayda üst üste beklentinin üzerinde rekor kırarak gelen veri için beklentiler bu ay 1.000.000 kişi idi. ABD’nin gelen tüm ekonomik veri setleri işlerin tıkırında gittiğini gösteriyordu.

 

Ve tarım sektörü dışında ücretli işe alınanların sayısından bahseden TDİ veri beklentisi yine rekor kıracağı yönündeydi.

 

Kısa bir not ilave edeyim. Tarım dışı istihdam, ABD ekonomi veri setleri içinde önemle takip edilen bir veri. İstihdam piyasasının gidişini ve ekonominin işleyişindeki olumlu-olumsuz sinyalleri veren bir seri.

 

Neyse, bu bahsi geçen TDİ verisi de rekor ile geldi ama tersi rekor. Beklentinin de altında açıklandı.

 

Hikayemizde buradan sonra başlıyor.

 

TDİ verisinin beklenti altında gelmesi, Hazine Bakanı Yellen’in ekonomide aşırı ısınma durumunda faiz kararının gözden geçirilebileceği açıklaması, ki bu açıklamada yanlış anlaşıldığını daha sonra kendisi ifade etti, veeee ABD’nin enflasyon verisi.

 

Hayır yanlış okumadınız. ABD’nin enflasyon verisi.

 

Bize ne mi ABD enflasyonundan.

 

Bu yazıyı tamamladığım sırada ülkemizde tatil. Bayram tatili.

 

Adı batasıca o melun bizim piyasalar tatile girdikten sonra 8,43 TL’den kapandı. Bizde tatil de yurt dışında değil ya ekranın bir ucundan baktığımda 8,50 TL’deydi.

 

Laann !!!! Hani ifade değişikliği falan …

 

O ifade değişikliği sonradan TCMB Para Politikası özetleri açıklandığında “sıkı duruş” olarak kalmıştı; kalmasına da, ekonomi bizden bağımsız da işliyor.

 

Aldığınız kararlar ekonomik şartları ve ekonominizin dinamiklerini görmezden gelecek bir biçimde alınıyorsa, küresel dünyada birbirine göbeğinden bağlanmış ülkelerde bir yerdeki enflasyon bir yerdeki istihdam gelir sizin paranızın değerini allak bullak eder.

 

Bu yazım teknik bilgi içeriyor olabilir.

 

Hatta biraz değil de fazlaca sıkılmış olabilirsiniz.

 

Özür dilerim sizden ama bizler hayatımızın içinde yaşayan şeylerden sıkıldığımız için,

 

Görmezden gelmeye alıştığımız için,

 

Ve günü kurtarmaya çalıştığımız için başka ülkeler nezle olduğunda biz yoğun bakımlık oluyoruz. 1…..2……8……

 

 

 

Yazarın izniyle Lifebursa’dan alınmıştır.

 

Atilla Yeşilada: Pazartesi Dolar’a dikkat

 

 Wall Street enflasyon hisseler için iyi mi, kötü mü karar veremiyor

 

Fed ABD’de enflasyon dalgasının geçici olduğundan neden emin?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler