Sosyal Medya

Borsa

Wall Street enflasyon hisseler için iyi mi, kötü mü karar veremiyor

Global borsalar Mayıs’ta enflasyonda alevlenme ile birlikte oldukça oynak bir döneme girdi. Çin, AB ve ABD’den gelen yüksek enflasyon sinyalleri…

Wall Street enflasyon hisseler için iyi mi, kötü mü karar veremiyor

Global borsalar Mayıs’ta enflasyonda alevlenme ile birlikte oldukça oynak bir döneme girdi. Çin, AB ve ABD’den gelen yüksek enflasyon sinyalleri önde gelen borsa endekslerinde gerilemeye yol açıyor. Ardından, tartışma enflasyondan rezerv para merkez bankalarının yükselen enflasyona vereceği tepkiye dönüyor. Fed ve AMB’nın uzun süre gevşek para politikasından çıkamayacağı görüşü hakim olursa, satışlar sona eriyor. Bloomberg’e göre, Wall Street’in enflasyon yükseldikçe yeni bir trende yönelmesi kolay değil. Çünkü yatırımcılara yol gösteren uzman kuruluşlar yükselen enflasyonun hisse senetleri için ne anlama geldiğinde fikir ayrılığına düştü.

 

Bloomberg’te yayınlanan “Wall Street Can’t Agree If Inflation Is Good or Bad for Stocks” başlıklı haberde 3 kuruluşun görüşlerine yer verildi. Jonathan Golub başkanlığındaki Credit Suisse strateji ekibine göre, yükselen enflasyon beklentileri tarihi olarak hisse senedi değerlemelerini de yükseltiyor.  Enflasyon kaygılarının manşete çıktığı dönemlerde, S&P500 Endeksi’nde tüm sektörler artış göstermiş. Yükselen enflasyondan en fazla yarar gören sektörler enerji ve finansallar. Temel tüketim maddeleri ve elektrik-su dağıtım şirketleri ise enflasyona çok cılız olumlu tepki veriyor.

Leuthold Grubu ise tarihi veri üzerinden yaptığı incelemede tam zıt bir sonuca erişiyor. Grup, araştırmasında MSCI Dünya Hisse Endeksi  F/K oranı ile ABD TÜFE arasındaki doğrusal ilişkiyi (korelasyon) incelemiş. Araştırmacılardan Chun Wang’e göre, yatırımcıların enflasyonun ısındığını algıladığı dönemlerde, F/K oranları gerilemiş. Ancak, Wang son yıllarda korelasyon katsayısının düştüğünü de kabul ediyor. Yine de, Wang’e göre eğer satış/kar oranı 1985 ortalamasına dönerse, S&P500  %37 satış yiyebilir.

Truist Advisory Services baş piyasa stratejisti Keith Lerner ise “orta yolcu”. “Bir miktar enflasyon hisse senetlerini destekler” yorumunu yapıyor. Firmaların Yİ-ÜFE’deki yükselişi zaman içinde nihai fiyatlara yansıttıkları bir ortamda, kar marjları sabit kalır. Fakat çok ani TÜFE hareketleri, tüketiciyi harcamalardan alıkoyabilir.

Özetle, azı karar, çoğu zarar.

Fed ABD’de enflasyon dalgasının geçici olduğundan neden emin?

 

Küresel piyasalar: Büyük satış dalgası

 

Cemre Yoldaş yazdı: Borsada, “Dorukları Yere Değdirmek” İsterken

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler