Sosyal Medya

Borsa

Küresel piyasalar: Büyük satış dalgası

Wall Street’in dünya borsaları için öncü gösterge teşkil eden S&P500 Endeksi 3 gün ardı ardına gerilerken, Dolar Endeksi de 2.5…

Küresel piyasalar:  Büyük satış dalgası

Wall Street’in dünya borsaları için öncü gösterge teşkil eden S&P500 Endeksi 3 gün ardı ardına gerilerken, Dolar Endeksi de 2.5 aylık dibinden yükselmeye başladı. Türkiye’nin de dahil olduğu MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP) Hisse Endeksi dün %1.32, Latin Amerika hisseleri ise %3.4 değer yitirdiler. ABD’de Nisan enflasyonunun beklentileri çok aşması Fed’in tahvil alımlarında umulandan çok önce kesintiye gidebileceği algısını uyandırdı. Çin’de Yİ-ÜFE’nin %6’yı aşması ve Hindistan’dan çevre ülkelere yayılan yeni Covid-19 dalgası da fon yöneticilerini endişelendiriyor.

Perşembe sabahı Asya borsalarında sert bir satış dalgası var. %1.85 değer yitiren Nikkei225 öncülüğünde, Asya hisseleri ortalama %1.35 geriliyor.

 

TL dün dolara karşı %1.85 değer yitirerek Bayram’a 8.44 değerinde girdi.   İş Yatırım raporuna göre, ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,62 civarında izlenen seyrini ABD enflasyon verisi sonrasında yukarı yönlü devam ettirdi. Enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla %1,69 seviyelerine kadar yükselen 10 yıllık getiri %1,68 civarında kapanış yaptı. Avrupa tarafında da getirilerde yükseliş izlendi. 10 yıllık tahvillerde İngiltere’de 5 baz puan, Almanya ve Fransa’da yaklaşık 4 baz puan yükseliş görüldü. Gelişmekte olan ülke eurotahvillerinde de getirilerde yukarı yönlü seyir görüldü. Türkiye 10 yıllık eurotahvilde 13 baz puan genişleme görüldü. Türkiye 5 yıllık CDS primi de düne göre yaklaşık 13 baz puan yukarıda fiyatlandı.

 

ABD tüketici fiyatları Nisan ayında 2009’dan bu yana en fazla tırmanarak enflasyonun gidişatı hakkındaki tartışmaları yoğunlaştırdı.

 

Çin’in üretici fiyat endeksi (ÜFE), petrol ve metal gibi büyük kalemlerden vida ve karton gibi bileşenlere kadar her kademeden gelen baskılarla Nisan ayında 2017’den bu yana en fazla yükselerek tırmanışa geçti. Pasifik’in diğer tarafında, ABD’nin Çin’den ithal mal fiyatları göstergesi, bir yıl öncesine göre Mart ayında% 1,8 artarak neredeyse dokuz yılın en büyük sıçramasına şahit oldu.

 

Fed FOMC üyesi Claridan ABD TÜFE’ye değinerek “Bu denli yüklü bir artış beklemiyordum doğrusu” dedi. “Fed, gerekirse yükselen enflasyona karşı önlem almaktan çekinmeyecek”.

Ancak, uzmanlar arasında enflasyon dalgasının ne denli kalıcı olduğuna dair tartışma sürüyor. Mali piyasaların patikasını  önce bu tartışmanın sonucu, sonra da veriler belirleyecek. Çin’de Yİ-ÜFE’nin hızla yükselmesi, emtia ve gıda fiyatlarında alevlenmeler, dünyanın en azından 2022 baharına kadar sürecek yüksek enflasyon ortamına girdiğini gösteriyor.

ABD’de tüketici anketleri 1-3 yıl vadede %3’ün üstünde enflasyon beklentisine işaret ediyor. Enflasyona karşı korumalı DİBS’le diğerleri arasındaki getiri farkından ölçülen enflasyon beklentileri ise 10 yıllık vadede %2.4’ü aştı. Bir başka deyişle, ne hanehalkı, ne de tahvil yatırımcıları enflasyonun hemen geçeceğine inanmıyor.

 

Türkiye gibi GOP açısından tehlike ABD 10 yıllık DİBS getirisi %2’ye vardığında başlar. Bu getiri oranı bir çok global fonun Gelişmekten Olan Ülke Eurobond ve tahvillerinden çekilmesi sonucunu getirebilir.

ABD’de enflasyon patlamasına Dolar Endeksi’nin çok cılız tepki vermesi ise GOP için iyimser bir gelişme. Endeks halen 91’in altında. GOP için tehlike Dolar Endeksi’nin 95 gibi düzeylere yükselmesiyle başlar.

 

 

Enflasyon her yerde: Çin’in yükselen üretici fiyatları dünyaya enflasyon saçacak

 

ABD enflasyonu beklentinin çok üzerinde

 

 

BİST 100 endeksi 22 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler