Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Enflasyon her yerde: Çin’in yükselen üretici fiyatları dünyaya enflasyon saçacak

Çin’in fabrikaları, hammadde fiyatlarının yükselmesi, yarı iletkenler için küresel ölçekte yaşanan mücadele ve hatta Süveyş Kanalı’nın tıkanma gibi şokları emerek…

Enflasyon her yerde: Çin’in yükselen üretici fiyatları dünyaya enflasyon saçacak

Çin’in fabrikaları, hammadde fiyatlarının yükselmesi, yarı iletkenler için küresel ölçekte yaşanan mücadele ve hatta Süveyş Kanalı’nın tıkanma gibi şokları emerek aylar harcadı. Artık üreticiler artan girdi maliyetlerini denizaşırı müşterilere aktarmaya başlıyor ve küresel enflasyon baskılarına katkıda bulunuyorlar.

Çin’in üretici fiyat endeksi (ÜFE), petrol ve metal gibi büyük kalemlerden vida ve karton gibi bileşenlere kadar her kademeden gelen baskılarla Nisan ayında 2017’den bu yana en fazla yükselerek tırmanışa geçti. Pasifik’in diğer tarafında, ABD’nin Çin’den ithal mal fiyatları göstergesi, bir yıl öncesine göre Mart ayında% 1,8 artarak neredeyse dokuz yılın en büyük sıçraması oldu.

Büyük bilinmeyenler, bu yüksek maliyetlerin ne kadar dayanıklı olacağı ve Çin’in fiyat baskılarının ne kadarının sonunda dünya tüketicilerine akacağı. Covid-19 salgınının neden olduğu tedarik zinciri kesintileri sorunsuz bir şekilde çözülürse ve geçen yılki pandemiyle yükselen fiyatların neden olduğu veri bozulmasını aştığımızda enflasyon kaybolabilir.

Çin’in üreticileri için girdi ve çıktı fiyatlarındaki keskin bir ayrışma, maliyetlerin henüz tam olarak geçirilmediğini gösteriyor. En son ÜFE raporuna göre, hammadde fiyatları Nisan ayında bir yıl öncesine göre %15,2 artarak üretilen mallara yapılan %5,4’lük artıştan daha fazla oldu. Nisan ayına ilişkin resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi de girdi fiyatlarının çıktı fiyatlarından çok daha yüksek olduğunu gösterdi.

Diğer ürünlerin yanı sıra ABD pazarı için Bluetooth hoparlörler ve yüksek güçlü ev stereo sistemleri üreten Hong Kong merkezli Musical Electronics Ltd. şirketinin baş yöneticisi Christopher Tse’ye göre, üreticiler fiyatları yükseltmemek için geçici çözümler ve maliyet tasarrufu arıyor. “Sonuçta, başka seçeneğimiz yoksa, başka seçeneğimiz de yok. Ancak müşterilerimize fiyatları çok yükseltmek yerine öncelikle maliyetleri düşürme çabasına gireceğiz” diyor.

Daha yüksek fiyatlar ABD mağaza raflarına kadar yankılanır. Standard Chartered Plc tarafından yapılan araştırma, Çin ÜFE ve ABD tüketici fiyatları arasındaki korelasyonun son yıllarda 0,61 kadar yüksek olduğunu göstermekte. Döviz kuru hareketleri ve diğer değişkenler geçişi etkilese de, bu ilişki Çin’deki maliyet enflasyonun  ABD tüketici fiyatlarına önemli ölçüde aktarılacağını anlatıyor.

ABD, Almanya ve Güney Kore de dahil olmak üzere diğer üretim devleri de daha yüksek maliyetler yaşıyor. 23 hammadde için küresel fiyatları takip eden Bloomberg Emtia Spot Endeksi bu ay 2011’den bu yana en yüksek noktasına yükseldi; Geçen yılın Mart ayında dört yılın en düşük seviyesine ulaştığından beri %70’ten fazla tırmandı.

Şu anda Çin’in mallarına olan talebin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi olarak, ülkenin ihracatı bir yıl önceye göre Nisan ayında dolar bazında %32,3 arttı. Baz etkisindeki bozulmayı ortadan kaldıran iki yıllık ortalama büyüme bazında, ihracat artışı salgın öncesi seviyelerden çok daha güçlü bir şekilde %16,8 olarak gerçekleşti. Bu nedenle ekonomistler, yükselen fiyatlar ve ertelenen talebinin birleşiminin enflasyonu daha da yükselteceğinden endişe duyuyorlar.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler