Sosyal Medya

Dr Cüneyt Akman anlattı:  Dolar’da yıl sonu hedefi | Gözler 16 Aralık’ta

7 Aralık 2021

Son dönemlerde ekonomide Çin modeli tartışması öne çıkıyor. Kamuoyunda “Çin modelinin belirleyici unsurları nelerdi? Türkiye ile Çin arasında ne gibi farklıklar bulunuyor?” Ekonomist Cüneyt Akman açıklıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide Çin modelini işaret etmesinin ardından kamuoyunda bir model tartışması başladı.

Ülkemizin ihracata dayalı yeni bir bakışa sahip olacağının açıklanmasının ardından gündeme Çin modeli de geldi. Tahmin ederim, Çin’in yüksek ihracata, üretime ve dış ticaret fazlasına sahip bir ülke olduğundan hareketle böyle bir örnek verildi.

Türkiye son dönemde faizlerin hızla düşürüldüğü bir para politikası sürdürüyor. Bu politika sonucu Türk Lirası’nın değeri dolar ve euro karşısında hızla erise de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamalarda düşük faiz politikasının olumlu sonuçlarının önümüzdeki süreçte alınacağının altını çiziyor. Ayrıca bu politikayı anlatırken daha fazla yatırım, üretim ve ihracat vurgusu yapıyor.

Peki Çin modeli Türkiye’yi içinde bulunduğu ekonomik çıkmazdan çıkarabilir mi? Ekonomistlere göre nüfus yapısı, yönetim şekli, ekonomik dinamikler ve eğitim kültürü tamamen farklı olan Çin’in örnek alınması Türkiye için büyük riskler barındırıyor.

Merkez Bankası toplantısının ne zaman yapılacağı özellikle son günlerde piyasalarda yaşanan hareketlilik sonrası gündemde yer aldı. Kasım ayında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), 100 baz puan faiz indirimi kararı almıştı. Aralık ayı faiz kararı, PPK tarafından yeniden belirlenecek. Piyasalara yön verecek olan Merkez Bankası PPK toplantısı 16 Aralık 2021 tarihinde düzenlenecek.

Merkez Bankası Aralık ayı Para Politikası Kurulu toplantısı 16 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek. Toplantıda alınacak faiz kararı 14.00’te açıklanacak.

 

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada:  DOLAR – SEÇİM denklemi

 

Credit Suisse: 16 Aralık TCMB PPK toplantısında faiz indirim ihtimali azaldı

 

Ercan Uygur: TL’den ve sistemden kaçış

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları