Sosyal Medya

Borsa

Gelişen Piyasalara para yağıyor, iyimserlik sürecek mi?

GOP hisse ve tahvilleri bu ay güçlü bir ralli yaparken, borsada işlem gören fonlara  (ETF, Exchange Traded Funds) taze para girişi hızlandı. Eğer GOP’a para girişi sürerse, BİST-100 yeni zirveleri rahat görür. TL cinsinden tahvillere de alım gelirken, sıcak para TL’nin değer kaybını yavaşlatır.

Gelişen Piyasalara para yağıyor, iyimserlik sürecek mi?

Yatırımcı nihayet gelişmekte olan piyasalara (GOP, Ülkeler = GOÜ) geri dönüyor.  GOP hisse ve tahvilleri bu ay güçlü bir ralli yaparken, borsada işlem gören fonlara  (ETF, Exchange Traded Funds) taze para girişi hızlandı.   GOP iyimserleri çoğunlukta, ama 2024 yepyeni riskleri beraberinde getirecek. Türkiye açısından, GOP iştahının yüksek seyretmesi en az ekonomik istikrar yönünde kaydedilen mesafe kadar önemli. Eğer GOP’a para girişi sürerse, BİST-100 yeni zirveleri rahat görür. TL cinsinden tahvillere de alım gelirken, sıcak para TL’nin değer kaybını yavaşlatır.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, gelişmekte olan ekonomilere yatırım yapan ve belirli ülkeleri hedefleyen Wall Street’te kote ETF’lere 24 Kasım’da sona eren haftada 766,1 milyon dolar girdi.

GOP ETF’lerine bu yıl giriş 10 milyar doları aştı. Wall Street genelinde analistler, Fed’in parasal sıkılaştırma döngüsünün zirvesine ulaştığı görüşünde.  Riskli varlıklarda yüksek prim döneminin yeniden açıldığı yönünde pozisyonlanmalar artıyor.

Monex tradign masası direktörü Juan Perez’e göre, “GOP, 2024’te dünyanın daha fazla emtiaya ihtiyaç duyacağı tezinden destek alıyor. Doğal kaynak tedariğini  güvence altına almanın öne çıkacağı 2024’te  GOÜ’de toparlanma Gelişmiş Ülkelere nazaran daha hızlı olacak” dedi.

MSCI GOP hisse endeksi Pazartesi günü düşüş kaydetse de, Kasım ayında art arda dört hafta boyunca yükseldi. Devlet tahvili getirileri Ekim ayının sonundan bu yana ortalama 84 baz puan düşerken, Bloomberg tarafından takip edilen 23 gelişmekte olan ülke para biriminin 19’u dolara karşı aylık yükseliş sergiledi.

GOP hisse senetlerine yönelik güven, inişli çıkışlı bir yılın  sonunda geliyor. Ekim sonunda, GOP varlıkları ABD’deki emsallerine karşı rekor düşük seviyelere gerilemişti.  Fed’in 2024’te güvercin bir tavır sergileyeceği yönündeki bahisler güçlenirken analistler, MSCI endeksindeki şirketlerin kazanç tahminlerini art arda sekiz hafta boyunca yükseltti. Bu revizyonlar Şubat 2022’den bu yana en uzun seri. Halen GOP hisse senetleri ABD’deki emsallerine göre %39’luk bir iskontoyla işlem görüyor. Bu iskonto son bir yılın en geniş makası.

Çin’i dışlayan iShares MSCI Gelişen Piyasalar ETF’si son yedi haftada toplam 2,1 milyar dolar topladı. Fonun varlıkları bu dönemde neredeyse %50 arttı.

 

Arjantin hisse senetlerini takip eden bir ETF, başkan seçilen Javier Milei’nin göreve gelmeden önce daha ılımlı siyaset sinyali vermesinin ardından neredeyse on yılın en büyük haftalık akışını kaydetti. 78 milyon dolarlık Global X MSCI Arjantin ETF’si, geçen hafta haftalık 13 milyon dolarlık bir giriş gördü. Bu, fonun 2011’deki kuruluşundan bu yana ikinci en büyük girişi oldu.

 

GOP’ta herşey güllük  gülistanlık değil

Önümüzdeki aylarda esebilecek olumsuz rüzgarlar arasında Fed’in yeniden şahinleşmesi ve Tayvan ve Hindistan gibi önemli pazarlarda seçim riski yer alıyor. Arjantin’in yeni cumhurbaşkanının yönetimi altında büyük sarsıntılar yaratacak  ciddi bir ekonomik değişim yolda. Şili’de isyanlara yol açabilecek bir anayasa referandumu gündemde. Zaten, Kasım ayındaki büyük kazanımlar ardından sene sonu öncesi kar realizasyonu doğal olur.

Cenevre’deki Gama Varlık Yönetimi küresel makro portföy yöneticisi Rajeev De Mello, “Tüm risk sınıflarında Kasım ayı hareketinin büyüklüğü son derece güçlüydü, bu nedenle  artık bir miktar volatilite bekliyorum” dedi. “Yine de büyük fonların GOP’ta düşük pozisyon tutmaları yükseliş eğilimini destekleyecek”.

De Mello, “Gelişmekte olan piyasalar için temel risk, ABD ekonomisinde güçlenmenin devam etmesi.  Bu durum, katılaşan enflasyonla birleşirse, Fed’in politika faizlerini artırmaya devam etmesine neden olabilir” diye ekledi.

Yüksek ABD faizleri doları güçlendirebilir ve bu ay para girişi gören bazı büyük GOÜ’den fon çekilmesine neden olabilir.

 

Tayvan seçimleri ABD-Çin gerginliğini artırabilir

Anketler, iktidardaki Demokrat Halk Partisi’nin 13 Ocak’taki başkanlık seçimlerini kazanmasının beklendiğini gösteriyor. Bu sonuç, partinin Çin’den bağımsızlık ilan etmeyi savunması nedeniyle adanın varlıkları açısından olumsuz olarak değerlendiriliyor.

Montreal’deki BCA Araştırma’nın baş jeopolitik stratejisti Matt Gertken, “Tayvan seçimlerinden önceki iki ay ve bundan sonra 20 Mayıs’ta yeni hükümetin göreve başlamasına kadar geçecek dört ay belirsizlikle dolu olacak” dedi.

 

Yüksek borçluluk da bir kaygı unsuru

 

Uluslararası Finans Enstitüsü’ne (IIF) göre, GOÜ’in toplam borcunun tahmini büyüklüğü Eylül 2023’te yıldan yıla 6,8 trilyon dolar artarak 101,3 trilyona ulaştı.

IIF, küresel borcun 2023 yılı sonunda 310 trilyon  dolara ulaşacağını tahmin ediyor.  Bu, son beş yılda yüzde 25’ten fazla bir artışa denk geliyor. Ayrıca siyasi popülizme doğru kayışın gelecek yıl daha yüksek borç seviyelerini tetikleyebileceği konusunda da uyardı.

 

IIF genel müdürü Sonja Gibbs, “bir dizi seçim ve devam eden jeopolitik sürtüşmelerin” önümüzdeki 12 ay içinde daha fazla hükümet borçlanması ve mali disipline ilişkin endişeleri artırdığını söyledi.

 

2024 yılında aralarında ABD, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika, Türkiye, Pakistan, Tayvan ve Güney Kore’nin de bulunduğu 50’den fazla ülkede seçimler yapılacak.

 

 

 

Çeşitli basın kaynakları, ParaAnaliz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler