Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ukrayna Krizi: Çarşamba günü tartışması

Amerikan istihbaratının Rusya’nın Ukrayna’yı çarşamba günü işgal edebileceği tahmininde bulunduğu haberleri medyada yer alırken üst düzey Amerikalı yetkililer bu haberleri…

Ukrayna Krizi: Çarşamba günü tartışması

Amerikan istihbaratının Rusya’nın Ukrayna’yı çarşamba günü işgal edebileceği tahmininde bulunduğu haberleri medyada yer alırken üst düzey Amerikalı yetkililer bu haberleri teyit edemeyeceklerini belirtiyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bununla birlikte bir kez daha Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğini belirtti.

Amerikalı yetkililer bununla birlikte Rusya’nın planlarıyla ilgili bilinenleri paylaşarak sürpriz bir saldırıyı önlemeye çalışacaklarını kaydediyor.

Sullivan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Rus işgalinin başlayacağı günü tam olarak tahmin edemeyeceklerini ama bir süredir söyledikleri gibi işgalin her an başlayabileceğini belirtti ve bunun Pekin’deki Kış Olimpiyatları’nın sona ermesinden önce de olabileceğini vurguladı.

Kış Olimpiyatları 20 Şubat’ta sona eriyor.

“Rus Askeri Harekatı Riski Yüksek”

Sullivan CBS televizyonuna yaptığı açıklamada da NATO toprağının her bir karışını savunacaklarını vurguladı ve “Rusya’nın bu mesajı tamamen aldığını düşünüyoruz” dedi.

Savunma Bakanlığı Pentagon’un sözcüsü John Kirby de Çarşamba günüyle ilgili haberleri teyit etmeyi reddetti.

Fox News Sunday programına açıklamalarda bulunan Kirby, bu haberleri teyit edecek pozisyonda olmadığını söyledi.

Kirby bununla birlikte bu değerlendirmelerin bir dizi kaynaktan geldiğini belirtti ve Sullivan gibi işgalin her an olabileceğini vurguladı.

Bu arada Ukrayna Pazar günü Litvanya’dan hava savunma füze sistemleri ve cephane teslim aldı. Pazar günü ayrıca Amerika’dan 180 ton cephane taşıyan iki uçak da Ukrayna’ya ulaştı.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov 17 uçuşla son dönemde 1500 ton mühimmatın Ukrayna’ya ulaştığını kaydetti.

Askeri yetkililer Ukrayna’nın askeri gücünü müttefiklerin desteğiyle önemli oranda arttırdığını belirtiyor.

Özellikle Ukrayna’ya sağlanan Amerikan ve İngiliz tanksavar sistemleriyle Türk insansız hava araçlarına dikkat çekiliyor.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler