Sosyal Medya

Borsa

Ata Portföy’den yeni varlık dağılımı:  Faizi Azaltıp Hisse Senedi ve Eurobond’u Arttırıyoruz

TCMB’nin para politikası duruşunun kısa dönemde değişmeyeceğini anlıyoruz: Dünyada yüksek enflasyon nedeniyle faizler artarken, Türkiye’nin politika faizini %14’te tutması Türk…

Ata Portföy’den yeni varlık dağılımı:  Faizi Azaltıp Hisse Senedi ve Eurobond’u Arttırıyoruz

TCMB’nin para politikası duruşunun kısa dönemde değişmeyeceğini anlıyoruz: Dünyada yüksek enflasyon nedeniyle faizler artarken, Türkiye’nin politika faizini %14’te tutması Türk Lirası’nın değer kaybetmesine ve döviz rezerv kaybına neden oluyor. Seçimlere bir yıl kala büyüme ve istihdamı önceleyen politikalar, enflasyonun daha da yükselmesine neden olabilir. Turizmin canlı geçmesi sayesinde yaz dönemi ciddi bir kriz yaşanmasa bile yatırımcılar orta ve uzun vadeli pozisyona girmekten kaçınıyorlar.

Beklenen enflasyona endeksli bononun gecikmesi nedeniyle Türk Lirası yatırımcısı açısından kendini enflasyona karşı korumak için gayrimenkul, emtia ve hisse senedi ön plana çıkıyor. Buna paralel biz de Ata Portföy Varlık Dağılımı Modeli’mizde TL faiz oranını %15’ten %5’e düşürürken, hisse senedini %35’ten %40’a; Eurobond ağırlığımızı da %20’den %25’e çıkartıyoruz. Kalan %30’luk kısmı ise emtia ağırlıklı global tematik fonlarda değerlendirilmesini öneriyoruz. Emtia sınıfında özellikle gıda ve tarımsal emtianın uzun vadeli bir yükseliş döneminin başında olduğunu düşünüyoruz.

Hisse Senetleri Endeksleri Pozitif İvmeyi Sürdürdü

2022 Mayıs ayında %4,8 değer kazanan BİST-100 Endeksi yıllık performansını %37,1 seviyesine yükseltti. Sektörel endekslerde ise BİST-Sınai Endeksi %6,5 değer kazanırken BİST-Banka endeksi ise %0,5 değer kaybetti. BİST Temettü 25 Endeksi ise Mayıs ayında %0,9 değer kazandı.

Ata Portföy hisse senedi fonları getirilerimiz 2022 Mayıs ayında, Ata 2. Hisse Senedi Fonu (AAV) için %4,3; Ata Analiz Hisse Senedi Fonu (TLZ) için %5,1 ve Ata Kar Payı Ödeyen Hisse Senedi Fonu (AYA) için %1,5 olarak gerçekleşti.

TL Cinsi Varlıklar Koruma Sağladı

Tüketici ve Üretici enflasyon verilerinin yükselmeye devam etmesi ile birlikte negatif reel faiz seviyesinin derinleşmesi Türk Lirası’nın değer kaybını hızlandırdı. Mayıs ayında aktif tahvil faizi %21,7 seviyesinden %25,6 seviyesine yükseldi. Türk Lirasi ABD Doları karşısında %10,8, Euro karşısında ise %12,5 değer kaybetti.

Aktif varlık dağılımı ile etkin risk yönetimi anlayışı ile yönetilen değişken fonlarımız Ata Çoklu Varlık Değişken Fonu (AAK) %4,8; Ata 1. Değişken Fonu (AED) ise %6,1 aylık getiri sağladı. Mevduat üstü getiri sağlama hedefiyle farklı varlık sınıflarına yatırım yaptığımız değişken fonlarımız mevduat üstü getiri sağlamaya 2022 Mayıs ayında da devam ettiler.

Global tematik fonumuz Ata Tarım ve Gıda Değişken Fon (YLC) Nisan ayında %7,4 performans göstererek Global hisse senedi piyasalarındaki yüksek volatiliteye rağmen pozitif getiri sağlamaya devam etti. Fonumuz, yerli ve yabancı hisse senetlerinin yanında Tarımsal Emtia’lara da yatırım yapıyor ve portföyünde %70 oranında döviz cinsi varlıklar bulunduruyor. Fon’umuzun 2022 Şubat ayı kuruluşundan itibaren getirisi %20,8 seviyesine ulaştı.

Ata 4. Serbest Fon (ANZ) ise Nisan ayında %8,3 değer kazanarak yılbaşından beri getirisini %22,1 seviyesine ulaştırdı. Fon’umuz Türk banka ve Hazine Eurobond’larına yatırım yaparak yatırımcılarına döviz cinsinden sabit getiri sağlamayı hedeflemektedir. Bu fonu Dolar bazında alan yatırımcıların direkt olarak Eurobond yatırımı yapmalarına kıyasla vergi avantajı elde ettiklerini tekrar ediyoruz.

 

Enflasyona Karşı Gayrimenkul mu Borsa mı?

Son bir yıldır yaşadığımız gibi beklenmeyen yüksek enflasyona karşı gayrimenkul iyi koruma sağlarken; hisse senetleri önce geride kalıp zamanla toparlanır. Faizi sabit nominal tahviller reel olarak değer kaybettiği için emeklilik fonları gibi çok uzun vadeli fonlar enflasyona endeksli tahvilleri tercih ederler. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde döviz bazlı varlıklar da (Eurobond ve yabancı menkul) enflasyona karşı koruma sağlayabilir.

Gelişmiş ülkelere kıyasla Türkiye’de kira geliri konut fiyatları açısından fazla belirleyici değil. Türkiye’de kira artışları, yasal düzenleme nedeniyle, genel enflasyonu 6-12 ay geriden takip ediyor. Yıllık kira artışı ortalama TÜFE ile sınırlı olduğu için örneğin Nisan 2022 sonunda yıllık TÜFE %70’e ulaşırken, devam eden kiracılar için kira artışları %34,5 ile sınırlıdır. Bu düzenlemenin diğer yönü ise şu: Yıllık TÜFE düşmeye başladığında bu sefer de kira artışları daha yüksek kalacak. Tahminimize göre 2023’te kiracıları %70-80’lere varan kira artışları bekliyor.

Borsa İstanbul’da hisse senedi getirisi BIST-100 Fiyat Endeksi bazında %64 iken temettülerin dahil edildiği BIST-100 Getiri Endeksi ise %70 ile yıllık enflasyona paralel gidiyor. Geçen yıllarda yüksek getiri sağlayan (BIST-100 dışı) küçük hisseler %30 getiri ile geride kalırken; büyük şirketlerden oluşan BIST-30 Endeksi %73 getiri ile enflasyonun önüne geçti. Yabancı satışlarına rağmen büyük hisselerin Borsa’da liderlik etmesini olumlu değerlendiriyoruz. Yerli yatırım ve emeklilik yatırım fonları toplamda %15 olan hisse senedi oranlarını arttırarak Borsa İstanbul’da belirleyici konuma geçebilirler.

ABD Borsaları Neden Düşüyor?

ABD’de enflasyonun %8’i aşması ile FED’in faizleri %2,5 – 3,0’e kadar arttırması gerekeceği yaygın kabul görmeye başladı. Mayıs başı %0,5 faiz artışına giden FED, faiz arttırmaya devam edecek. Ayrıca piyasadan Dolar çekmek için, 1 Haziran’dan sonra bilançosunu ayda 47,5 milyar Dolar; 1 Eylül’den sonra ise ayda 95 milyar Dolar küçültecek.

Dolar faizlerinin artışı anlamına gelen bu süreç ABD Borsalarını da olumsuz etkiliyor. 2022 başında beri S&P500 Endeksi %18; teknoloji ağırlıklı NASDAQ Endeksi ise %27 değer kaybetti. Artan maliyetler nedeniyle şirketler olumsuz kar açıklamaları yapmaya başladı. Örneğin ABD’nin en büyük perakende zincirlerinden Target hissesi bu yönde bir açıklama nedeniyle bir günde %25 değer kaybetti.

 

Tüpraş: Güçlü, karlı, ucuz

 

Yapı Kredi Yatırım: 1Ç22 Finansalların Ardından…

 

Global’den yeni hisse önerileri

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler