Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

YORUM:  ABD Tarım-dışı istihdam lokum gibi

Yalnız ABD değil, dünyadaki tüm fon yöneticilerinin en yakından izlediği veri diyebileceğimiz ABD Mayıs tarım-dışı istihdam aylık 390 bin  artış…

YORUM:  ABD Tarım-dışı istihdam lokum gibi

Yalnız ABD değil, dünyadaki tüm fon yöneticilerinin en yakından izlediği veri diyebileceğimiz ABD Mayıs tarım-dışı istihdam aylık 390 bin  artış kaydetti.  Beklenti 300 bindi. Yeniden hesaplanmış Nisan istihdam artışı 436 bin oldu. Ücretler aylık %0.3, yıllık ise %5.2 yükseldi. Nisan’da yıllık ücret artışı %5.5 olarak gerçekleşmişti.

 

İşsizlik %3.6’yla aydan-aya sabit kalırken, ekonominin tam istihdama çok yakın bir irtifada seyrettiğini düşündürüyor.  Ancak, işgücüne katılım artış göstermedi. Halen her işsize düşen 1.9 açık pozisyon var, fakat iş arayanlarla açık pozisyonlar arasındaki beceri uyumsuzluğu ABD emek pazarının yakında güç kaybetmesine nede olabilir. Verinin açıklanmasından sonra S&P500 ve DJ30 satış yiyerek geceyi sırasıyla %1.63  ve %1.05 değer kaybıyla tamamladı.  Tüm dünya için gösterge teşkil eden ABD 10 yıl vadeli DİBS’in getirisi 6 baz puana yükselişle %2.97’ye dayandı, ama seans sonunda %2.94’e geriledi.

Financial Times’a göre, uzmanlar tarım-dışı istihdamın beklentiyi aşarken,  eşzamanlı olarak  ücretlerdeki artış hızının yavaşlamasını “Goldilocks” yani lokum gibi, tadına doyulmaz veri olarak nitelediler.

 

Tarım dışı istihdam verisi Fed’de şahinlerin elini güçlendirdi. Eğer önümüzdeki aylarda kesif bir yavaşlama gözlenmezse, Fed FOMC 2022-2023 döneminde parasal sıkılaştırmayı sürdürerek politika faizini %0.75’ten EN AZ %3.0’a yükseltebilir. Bu ay Fed bilanço daraltmaya da başladı. Uzmanlar arasında çift raylı parasal sıkılaştırmanın ekonomiyi yavaşlatacağından şüphe eden yok. Tartışma, ABD’nin resesyona girip girmeyeceği ve Fed’in faiz artırımlarının ne zaman enflasyonda kalıcı bir yavaşlama sağlayacağı noktalarında yoğunlaşıyor. Bu veri Fed’in ekonomik büyümeye çok hasar vermeden enflasyonu düşürebileceğine dair  delil olarak algılandı.  Ücretlerin TÜFE’nin altında seyretmesine rağmen yavaşlaması da bu yönde algıyı güçlendirdi.

 

ABD’de tarım dışı istihdam beklenenden güçlü, işsizlik sabit-Fed tam gaz devam

 

Euro Bölgesi: Perakende satışlar nisanda marta göre düştü, Avrupa Merkez Bankası ne yapar?

 

Sachs/Waldron: Daha zorlu ekonomik zamanlar olacak

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler