Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi: Perakende satışlar nisanda marta göre düştü, Avrupa Merkez Bankası ne yapar?

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin nisan ayına ilişkin perakende satış verilerine göre AB’de perakende satışlar,…

Euro Bölgesi: Perakende satışlar nisanda marta göre düştü, Avrupa Merkez Bankası ne yapar?

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin nisan ayına ilişkin perakende satış verilerine göre AB’de perakende satışlar, nisanda bir önceki aya kıyasla %1,3 gerilerken, geçen yılın aynı dönemine göre %5 büyüdü.

Euro Bölgesi’nde de perakende satışlar nisan ayında mart ayına kıyasla %1,3 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre %3,9 arttı.

Ekonomik aktivitedeki ilk zayıflama sinyalleri Avrupa Merkez Bankası’nın temmuzda beklenen faiz artışını engelleyecek güçte görünmüyor.  Enflasyonun devam eden artış hızı nedeniyle AMB’nın büyüme endişelerini kenara koyup enflasyona odaklandığı bir dönemdeyiz. Ancak tartışılan 50 baz puan yerine ekonomik aktivitede zirveden dönüldüğü işaretleri bankanın faiz artışı adımının ortalama beklenti 25 baz puan civarı olarak gerçekleşmesi yönünde olasılıkları artırmakta. 

AB ülkeleri arasında nisanda bir önceki aya kıyasla perakende satışlarda en yüksek artış %5,3 ile İspanya’da, %3,7 ile Lüksemburg’da, %1,9’la da İrlanda’da gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş ise %7,7 ile Slovenya’da, %5,4 ile Almanya’da ve %3,9 ile Letonya’da oldu.

Perakende satışlar, yıllık bazda Slovenya’da %29,6, Polonya’da %21,1, Malta’da %17,5 büyürken, Finlandiya’da %3,4, Lüksemburg’da %2,9 ve Belçika’da %1,9 geriledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler