Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de tarım dışı istihdam beklenenden güçlü, işsizlik sabit-Fed tam gaz devam

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan “İş Gücü İstatistikleri” raporuna göre, mayıs ayında tarım dışı istihdam 390 binle beklenen 328 binin…

ABD’de tarım dışı istihdam beklenenden güçlü, işsizlik sabit-Fed tam gaz devam

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan “İş Gücü İstatistikleri” raporuna göre, mayıs ayında tarım dışı istihdam 390 binle beklenen 328 binin üzerinde geldi.

Özel sektörün istihdamı 333 bin ile piyasa beklentisi olan 325 binin üzerinde geldi. Kamuda istihdam 57 bin artış gösterdi.

İmalat sektöründe istihdam 18 bin artarken, inşaat sektöründe 36 bin yukarı geldi.

Fed yüksek enflasyonla mücadele adımlarında faiz artışı ve bilanço küçültme adımlarıyla ilerlerken, dikkat ettiği önemli verilerden bir tanesi de istihdam piyasası.  Açıklanan veriler FOMC Haziran toplantısı için genel beklenti 50 baz puanın gerçekleşmesini destekler nitelikte.  

İşsizlik oranı sabit kaldı

Nisan işsizlik oranı %3,6 seviyesinde kalıken %3,5’e doğru beklenen zayıflama gerçekleşmedi.  Fakat, geniş tanımlı işsizlik oranı ise %7’den % 7,1’ye çıktı.

Fed, son projeksiyon raporunda işsizlik oranı beklentisini bu yıl ve gelecek yıl için %3,5, 2024 için %3,6 olarak tahmin ediyor. Fed’in uzun dönem işsizlik oranı beklentisi ise %4 seviyesinde.

Saatlik kazançlarda artış devam

Saatlik kazançlar aylık %0,31, yıllık %5,24 arttı. İşgücüne katılım oranı da %62,2’den %62,3’e yükseldi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler